O conferință de presă a candidaților independenți reuniți sub sigla PACT-ului se dovedește a fi interesantă din momentul când se trece dincolo de formalismul frazelor tipice de campanie electorală. Indiscutabil, candidatura lui Sebastian Burduja este una de luat în seamă. Profesional, are biblioteca la el. La nivel de comunicare stă foarte bine. Hibele vin din postura pe care o are de independent (cu toate dezavantajele pe care legea electorală le acordă, cu larghețe, oricui încearcă să penetreze zidul partidelor politice), cu o echipă prea mică pentru a acoperi tot județul și cu marotele cu care orice candidat ”din afară”, care vine să candideze în România, este bombardat de specialiști în campanii.
„Sunt peste 20.000 de nemțeni care s-au alăturat acestei mișcări într-o formă sau alta, care cred într-o Românie pe bune și asta ne dă speranță, pentru că e foarte aproape de numărul de voturi necesare unui mandat de deputat. Și ne luptăm în continuare și pentru un mandat de senator. După cum știți, acolo este mai greu, dar noi credem că se poate. Neamțul ar putea fi primul județ care dă primul deputat independent din istoria recentă!” a spus Burduja părții din presa nemțeană care a participat la discuții.
Dacă cei 20.000 de nemțeni vor și vota, probabil că vom avea un independent în Parlament. Pentru că toată lumea este nemulțumită de o clasă politică neinstruită, coruptă și fără orizont, dar, în același timp, peste 50% din locurile de muncă din județ depind, într-o formă sau alta, de această clasă politică. Oamenii sunt conștienți că trebuie o schimbare, că trebuie mizat pe figuri noi, dar, în același timp, ori votează cum le zice primarul, ori nu votează, pe principiul că oricum nu se schimbă nimic.
Mesajul PACT al lui Sebastian Burduja este generos (confiscarea extinsă a averilor, triplarea pedepselor pentru corupție, aeroport județean, școli și grădinițe sigure, masă caldă zilnic și rechizite gratuite, sprijinirea întoarcerii acasă a românilor din străinătate – doi lei de la stat pentru fiecare leu investit într-o afacere în Neamț, medicamente la prețuri rezonabile, oprirea tăierilor ilegale de pădure și interzicerea exporturilor de lemn neprelucrat, microplatforme industriale etc.) cu prevederi care apar și în programul altor partide, toate corecte la nivel de abordare, dar fără perspective deosebite în facilitarea unor puncte electorale.
Sebastian Burduja, dincolo de toate aceste probleme, inerente pentru un independent care candidează într-un județ al contrastelor de tot felul, inclusiv la nivel electoral, este un personaj ar trebui să ajungă în Parlament, fie și numai pentru a ne convinge că nu va eșua în masa amorfă a parlamentarismului românesc. Un om instruit în țara care a dus în limite absurde corectitudinea politică, într-un Parlament cu tare balcanice bine înșurubate și cu membrii instruiți, în mare măsură, la Colegiul Național de Apărare, ar fi un experiment de făcut și urmărit.
Valentin Bălănescu
2 comentarii
Buna ziua!
Unele dintre problemele enumerate si carora li se promite rezolvarea, multe nu intra in atributiile Parlamentului ci ale administratiilor locale(judeteane/municipale/orasenesti/comunale)…
Referitor la afirmatia privind Parlamentul (clasă politică neinstruită, coruptă și fără orizont), cred ca include o doza semnificativa de subiectivism. Ca si in “societatea civila”, exista si exemple negative dar nu cred ca asta este regula.
S-auzim de bine.
Imi cer scuze pentru erorile inserate in versiunea anterioara a mesajului.
Le-am corectat si va retransmit mesajul.
Dintre problemele enumerate si carora li se promite rezolvarea, multe nu intra in atributiile Parlamentului ci ale administratiilor locale(judeteane/municipale/orasenesti/comunale)…
Referitor la afirmatia privind Parlamentul ca fiind format dintr-o “clasă politică neinstruită, coruptă și fără orizont”, cred ca include o doza semnificativa de subiectivism. Ca si in „societatea civila”, exista si exemple negative dar nu cred ca asta este regula.
S-auzim de bine.
Gheorghe Ocneanu