Alegerile parlamentare la Târgu Neamț

Duminică, 11 decembrie, ziua alegerilor parlamentare. Cu un aparat foto și un reportofon, pornim într-un reportaj prin secțiile de votare din Târg și împrejurimi, să vedem ce fac alegătorii în zi de vot. Am întâlnit și politicieni.

alegeri-targ-1
alegeri-targ-5

* ”Unde ești tu, Vadim Tudor?”

Secție de votare în Humulești. O apatie generală pare să se fi instalat printre membrii comisiei. Poate și o umbră de plictiseală. La ieșire, Țuțu Heriu, administrator al unei firme de mobilă din Humulești: ”Dacă am ieși toți la vot, ungurii nu ar intra în Parlament. De la viitorul Parlament aștept să pună accent pe educație, sănătate și infrastructură. Nu le pot cere să-mi dea ceva. Ce să ne dea? Corn cu lapte?! Avem nevoie de un lider politic jumătate cât Vadim Tudor, care să ne conducă”.

La o secție de votare din zona Barieră, vine la vot fostul prefect și actual candidat la Deputați, Vlad Angheluță. Cu soția. Pare încrezător în rezultatul alegerilor și ne roagă de câteva poze, să le posteze pe pagina sa de facebook.

angheluta-si-sotia

Mergem spre altă secție, la Liceul ”Vasile Conta”. Stăm de vorbă cu Vasile Lăcătușu, pensionar: ”Am votat pentru un trai mai bun și pentru locuri de muncă. Să nu ne mai plece copiii la muncă în străinătate. Băiatul meu e plecat de mulți ani în Italia, la muncă. Am votat să plece Cioloș și Soroș”.

Am ajuns la o secție din Brusturi și dăm nas în nas cu primarul comunei, Daniel Lozonschi: ”Îmi doresc ca alegerile să decurgă fără evenimente și să fie o prezență mare la vot. Ca șef de organizație, îmi doresc ca partidul din care fac parte să câștige. Preconizez o prezență de 40% la vot, în comuna noastră. Viitorul Parlament aș vrea să fie mai tehnocrat. Îmi doresc un Parlament în care să fie mai puțini și să fie oameni cu studii. Prim-ministrul îmi doresc să fie pus politic”.

?

Sună telefonul și, de la echipa de campanie PSD, suntem invitați la secția unde e așteptat să voteze Ionel Arsene, șeful PSD Neamț. Apare, dă mâna cu colegii, face poze, votează cu o ușoară întârziere, din motive tehnice și emoționale, și declară că a votat pentru ”un Parlament puternic, care să dea României un guvern puternic și care să iubească românii”.

ionel-arsene-la-vot

În drum spre altă secție, stăm de vorbă cu Marian Dincă, patronul unui bar: ”Îmi doresc de la viitorii parlamentari să nu ne mai mintă. Îmi doresc să nu mai fim mințiți. Vreau să fim conduși de oameni onești”.

* ”Trădare, trădare…!”

La secția de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare”, zeci de persoane la coadă. Un domn polițist vrea musai să arate că e zelos și nu ne permite accesul la o discuție cu președintele de comisie: ”De azi dimineață de la ora 4 sunt aici și de abia după ora 12 noaptea plec de aici. Nu vreau să am și alte probleme. Dacă vreți, o rog pe doamna președinte să iasă afară și să vorbiți cu dânsa”. Vine, cere acreditarea, ascultă întrebările, răspunde la ele.

Din nou, sună telefonul. Tot echipa de campanie PSD. Anunță că votează candidatul Dan Andrușcă, la secția de la sala de sport de lângă stadion. Staff-ul de campanie, în frunte cu primarul Daniel Harpa, își așteaptă candidatul, care sosește, intră în secție, zâmbește curtenitor la doamnele din comisie, votează, stă la poze. La ieșire, ca un adevărat social-democrat, strânge mâna unei băbuțe care intra la vot, o întreabă de sănătate și-i zâmbește.

harpa-si-mosorÎn parcarea stadionului, pauză de țigară și de impresii. PSD e încrezător. Apare Gligor Mosor, co-președinte ALDE Târgu Neamț, ceea ce-i permite primarului Daniel Harpa să dea o exclusivitate: de câteva zile, Gligor Mosor și-a depus adeziunea la PSD. Împricinatul confirmă. Ce părere are de asta Viorel Bălțătescu, șeful ALDE Târgu Neamț? Țrrr, țrrr! ”Bună ziua, domnule președinte! Știați că Gligor Mosor e la PSD?” ”Nu știam, dar nici nu mă interesează. ALDE Târgu Neamț nu stă în Gligor Mosor. Nu este nicio pierdere. Oricum, el a fost cu PSD-ul dintotdeauna. Se duce și el pe unde mai prinde firimituri”.

* PNL a învins PSD la Târgu Neamț. La mâncare!

Dăm o raită și pe la niște sedii de partide. La PNL, se pregăteau caserolele cu mâncare pentru reprezentanții din secții. Traian Humulescu, Aurel Aciocârlănoae și Daniel Cozma îmbie musafirii cu suc și sărățele. Lângă sediul PNL se află PMP, dar ușa e închisă.

Se anunță că Daniel Harpa și soția vor vota la Clubul Copiilor. Din nou, zâmbete, strângeri de mână și sesiuni foto, plus vot pentru ”o Românie puternică și pentru un Parlament puternic”.

Luat pe chestiuni organizatorice de partid, Daniel Harpa spune că social-democrații din secțiile de votare ”Are o sumă de 10 lei de la stat și fiecare își procură mâncarea personal, ori de acasă, ori își cumpără”.

Fericiți cei ce reprezintă PNL-ul!

* ”Ole, ole, Ceaușescu unde e?!”

alegeri-targ-6

În Grumăzești, întâlnim un polițist și doi cetățeni. Ion Budanu știe clar ce vrea: ”Vrem locuri de muncă, pensii mai mari. Eu am 400 de lei pensie și am lucrat 20 de ani de zile ca șofer la București. Am avut salar de 700 de lei în 1967. Am mai lucrat și pe la CAP. De atâția ani de zile votăm și nu s-a schimbat nimic”.

La o secție de votare din Urecheni, un cetățean se declară fatalist: ”De la viitorul Parlament nu am nicio așteptare și nicio speranță. Am avut de muncă și recent am rămas șomer. Am fost la vot pentru că e de datoria noastră să votăm. Murim cu speranța”.

La o secție din Păstrăveni, un bătrân emană pesimism: ”La vârsta mea, nu-mi mai trebuie loc de muncă, dar de o pensie bună am nevoie. Dar, după cum văd eu, nu am nicio speranță de la actuala clasă politică. Am 85 de ani și am fost șef de echipă pe timpul lui Ceaușescu. Scoteam 70 de tone la hectar și toți aveau de muncă și de mâncare. Era bine pe timpul lui Ceaușescu. Acum, nu-ți are nimeni grija. Copiii mei sunt plecați la muncă în Italia. Aici nu ai ce face. Toată țara e cu fundul în sus”.

Într-un final, ajungem și în comuna Războieni, considerată de el însuși fieful lui Ion Asaftei, liderul ALDE Neamț. Aici, pe la mai multe secții de votare din comună, depistăm zeci de votanți pe listele suplimentare și zeci de solicitări pentru urna mobilă. O simplă adunare arată că Războieni e fruntașă la acest capitol. La una din secții, unul din membrii comisiei, un domn cu mustață, nu pare prea încântat de prezența noastră. Ne ispitește cu întrebări, își dă ochii peste cap de câte ori poate. La o altă secție, aceeași comună, dăm chiar peste Ion Asaftei, care dă binețe, dar refuză să dea declarații sau să i se facă poze.

Se lasă seara. Mai dăm o tură pe la secțiile de votare din Humulești. În curtea școlii, câțiva membri PSD și PNL stau la taclale. Imaginea USL-ului revine în fața ochilor aproape firesc, dar gluma cu ”La Târgu Neamț, USL nu a murit!” nu prinde. Probabil pentru că încă nu se știa rezultatul alegerilor…

Ciprian Traian STURZU

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *