Datorită minunilor săvârșite în întreaga lume, Sfântul Spiridon a fost numit ”sfântul călător”. Potrivit unor evlavioși părinți ai locului, pentru perioade scurte de timp, cinstitele Moaște ale Sfântului Spiridon nu mai sunt prezente în racla din catedrală, iar atunci când acestea revin, în chip minunat, ele sunt calde și prăfuite. La rândul lor, încălțările noi ale sfântului apar tocite, păstrând pe ele pământ și fire de iarbă.
Sfântul Ierarh Spiridon este cinstit de Biserică pe 12 decembrie. Spiridon este sfântul care pleacă periodic din raclă, pentru a-i ajuta pe oamenii care îl cheamă în rugăciune, cu credință și cu dragoste de Hristos.
Astfel, precum se cunoaște îndeobște, Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, ale cărui Sfinte Moaște se păstrează în catedrala cea mare din insula Corfu, Grecia, a fost și este un mare făcător de minuni.
În fiecare an, pe 12 decembrie, papucii Sfântul Spiridon sunt schimbați. Se spune că ei se tocesc ca urmare a drumului parcurs spre vestirea lui Hristos în întreaga lume. De aici și denumirea de ”Sfântul călător”.
Din mărturiile unor creștini aflăm că, pentru perioade scurte de timp, trupul Sfântului Spiridon nu mai este prezent în raclă, iar atunci când revine, este cald și prăfuit.
Acesta este și motivul pentru care, în cântările Acatistului său spunem: ”Bucură-te că ești și cu oamenii cu trupul petrecător; Bucură-te că încălțămintele tale slujesc ca dovadă”.
De ziua Sfântul Spiridon, tradiția ne îndeamnă să mergem cu colac la biserică. Preotul face agheasmă, despre care se crede că este bună împotriva bolilor grele, precum Sfântul Spiridon îi vindecă pe suferinzi cu rugăciunea la Mântuitorul Iisus Hristos.
Cojocarii și cizmarii îl consideră pe Sfântul Spiridon patronul lor.
* Semnele lunii decembrie din moși-strămoși
Dacă începutul lui decembrie va fi geros, tot așa va fi zece săptămâni.
Dacă în decembrie e ger bun, atunci va fi vară secetoasă și călduroasă, iar dacă în luna aceasta va fi vremea domoală, vara va fi ploioasă.
Când câinii latră la lună, urmează ger mare.
Gerul și neaua din decembrie vestesc grâu mult. Un Indrea geros aduce an mănos.
Crăciun negru, Paști albe. De va fi Crăciun ploios, vor fi Paștile friguroase.
Moș Crăciun zăpădos prevestește an mănos.
Când porcii de îngrășat mănâncă bine, va fi timp senin.
De se arată multe gâște sălbatice și iepurii se apropie de sat, va fi iarna grea.
Spălarea cu prima neauă se crede că face fetele frumoase și drăgăstoase.
Dacă va ninge în Indrea, va ploua mult în Cireșar, de nu poți săpa cucuruzul de moale, iar de va fi ger în Indrea și vreme bună, atunci în Cireșar va fi secetă mare, de nu poți săpa cucuruzul de tare ce e locul.