Dacă, acum câțiva ani, atenția publică era îndreptată asupra răfuielilor, extrem de vizibile, dintre clanurile de interlopi care-și disputau supremația, astăzi, problemele care-i deranjează cel mai tare pe nemțeni sunt furturile din buzunare și tâlhăriile stradale. Evident, din multe puncte de vedere, este un progres, care arată că legea a fost pusă la locul ei. Pe de altă parte, însă, omul de rând, care, până acum, asista la răfuielile – e adevărat, zgomotoase, cu focuri de armă, bombe și incendieri, dar care nu-l implicau în vreun fel -, este firesc să-și dorească să fie în siguranță când iese noaptea de la serviciu sau e nevoit să coboare din bloc până la farmacia din colț.
Infracționalitatea nu va putea fi eradicată niciodată, însă trebuie ținută în frâu la un nivel rezonabil, astfel încât cetățeanului să-i fie garantată siguranța, a sa și a bunurilor sale. Deși nu spun clar și răspicat, pentru că nu le dă voie apartenența la un sistem obligat să aplice legea și nu s-o comenteze, polițiștii au mari temeri legate de promulgarea unor ordonanțe de amnistie și grațiere, dar și de modificarea codurilor penale. E iarnă, e frig, societatea nu s-a pregătit în niciun fel pentru a absorbi mii de oameni eliberați peste noapte din penitenciare, iar singurele variante care le rămân sunt să dea în cap, să fure și să se descurce cumva pe cont propriu. Chiar nu e nevoie de o astfel de suplimentare a numărului de infractori, căci, după cum se vede din statistici, chiar stăm ”bine”, ca nație, la acest capitol.
* Întotdeauna e loc de mai bine
În județul Neamț, care n-a înregistrat probleme deosebite din punct de vedere al siguranței cetățeanului, sub toate aspectele ei, pe parcursul anului 2016, au fost 12.951 de sesizări în total, dar nu toate s-au transformat în dosare penale. Exceptând omorurile (12 față de 10, în anul 2015) și loviturile cauzatoare de moarte (care, de doi ani, au rămas la aceași cifră – 3), la toate celelalte infracțiuni contra vieții și contra persoanei sunt scăderi. Semn că lumea s-a mai cumințit, dar și cine a ajuns după gratii stă bine acolo.
Au scăzut violențele în familie, dar au fost 516 fapte tot anul. Au scăzut violurile cu 12, dar tot au fost 51. Au scăzut și tâlhăriile cu 26, dar tot s-au înregistrat 142.
Cea mai semnificativă scădere a fost, însă, la furturi, cu 1.549 de fapte față de 2015, în 2016 fiind reclamate și înregistrate 3.191. Cum, însă, legea permite împăcarea părților, acest lucru se și întâmplă în fapt, mai ales când prejudiciul este recuperat, iar persoana vătămată nu mai are nicio pretenție. În total, pe parcursul întregului an, au fost înregistrate 3.013 dosare în care s-a început, efectiv, urmărirea penală, cele mai multe (1.379) fiind pentru infracțiuni judiciare. Dintre acestea. se mențin la un nivel similar cu al anului 2015 înșelăciunile (442), deși oamenii în vârstă au început să nu mai dea curs îndemnurilor folosite de escrocii specializați în metodele ”Accidentul” și ”Concursul”. În schimb, mai sunt mulți vârstnici, în special la țară, care deschid ușa oricui, fie că e vorba de vânzători de covoare sau de cine știe ce reprezentanți ai firmei de colectat lapte, și se trezesc apoi că au rămas fără banii de înmormântare.
Una peste alta și raportat la cifre, se poate spune că județul Neamț este liniștit față de altele, din vecini, și că anul 2016 a trecut fără incidente majore.
”Avem scăderi, constant, de 2-3 ani, dar sigur că putea să fie și mai bine”, a declarat comisarul șef Paul Tablan, șeful Poliției Neamț. ”Este îmbucurător că s-a redus numărul infracțiunilor judiciare și, simultan, avem creșteri la evaziune fiscală și la infracțiunile economice în general – infracțiuni care trebuie căutate și descoperite. Sunt scăderi importante și în privința tâlhăriilor comise de minori, dar problema nu s-a rezolvat”.
După ce unii din frații Neda au ajuns după gratii, alături de o parte dintre tovarășii lor, lucrurile s-au mai calmat. Nu s-a găsit, însă, o soluție pentru copiii care bântuie și acum pe străzi și nu stau mult pe gânduri până să atace femeile, mai ales dacă sunt în vârstă și nu se pot apăra. Abia în 2016, după 12 ani de la promulgarea unei legi care prevede măsuri speciale de protecție și ”îndreptare” a minorilor delincvenți, s-au elaborat normele de aplicare. Chiar și așa, lucrurile s-au împotmolit, pentru că nici acum Consiliul Județean Neamț nu a găsit un imobil în care să-i cazeze pe minorii care comit infracțiuni și nu pot fi trași la răspundere penală, pentru că au sub 14 ani. Și, cel puțin în momentul de față, nu este vorba decât despre 20 de copii, care ”activează” în Piatra Neamț și în Roman.
Nu problema clădirii e, însă, cea mai importantă, deși e primul pas în rezolvarea situației, ci problema încadrării cu personal specializat, care să-i ”convingă” pe minori să nu fugă din centru, pentru că nimeni nu are dreptul să-i priveze de libertate. Și, așa, între dreptul omului de rând de a merge liniștit pe stradă și ”dreptul” infractorului minor de a-i da în cap când prinde momentul prielnic, cel din urmă primează și este consfințit prin lege. O lege care ne scoate din cercul firesc al țărilor democrate și ne plasează la o extremă, pentru că, în multe din statele civilizate ale Europei, există centre de reeducare pentru minorii delincvenți, unde sunt lipsiți de libertate, consiliați și antrenați în activități care să-i dirijeze spre un drum corect în viață. La noi, copiii care calcă strâmb de la vârste fragede sunt, cel mult, subiect de analize și ședințe, dar nimeni nu face nimic concret pentru a le schimba soarta. Până la urmă, și preocuparea pentru acești minori, ratați de mici, arată valoarea societății în ansamblu.
* ”Cutremurul” anului – polițiștii rutieri ”săltați” de DNA
Cu o activitate care s-a înscris în parametri rezonabili, Poliția Neamț a încasat o lovitură dublă, și de personal (13 oameni au fost scoși în aceeași zi din sistem), dar mai ales de imagine, odată cu acțiunea DNA Bacău și a DGA Neamț.
”Din punct de vedere al resurselor umane a fost un an dificil”, spune comisarul șef Paul Tablan. ”S-au pensionat foarte mulți polițiști, iar vreo 20, care erau absolvenți proveniți din alte județe, au depus rapoarte și s-au întors acasă. Iar treabă a fost. Am avut două tururi de alegeri, plus campaniile electorale aferente, deci aproape 3 luni a trebuit să ne ocupăm cu toate activitățile pe care le implică respectarea legii electorale. În plus, am avut recrutări din sursă externă, organizarea examenelor, dar și concursul de trecere a 20 de agenți în corpul ofițerilor. Însă nu deficitul de personal, pe care îl vom regla ușor, ușor, cât deficitul imens de imagine ne-a afectat. Desigur, este foarte bine că sunt «extrași» din rândurile noastre cei care nu-și văd de treabă. Însă nu m-am așteptat ca lucrurile să aibă asemenea dimensiuni. Pentru mine, a fost o surpriză foarte mare, mai întâi pentru că este vorba despre atât de mulți și, apoi, pentru că ajunseseră să facă tâlhărie la drumul mare, fără nicio jenă. Bineînțeles că acum, după ce s-a spart buba, se găsesc destui care să spună că se știa, că au auzit ei că erau «băieți buni», cu care puteai da la pace. Eu nu am avut semnale în acest sens și nimeni nu cred că a avut. De câte ori au fost, iar, prin acțiunile cu cei de la SIPI și de la DGA, s-au pus lucrurile la punct și au fost eliminați cei care luau mită. Tocmai de aceea am fost surprins, la modul cel mai neplăcut. Desigur, dacă analizăm situația în detaliu, se vede diferența dintre ei. E una să ai două-trei fapte într-o lună și e cu totul altceva să ai zeci, deci să procedezi la fel în fiecare tură. Evident, nu spun că cel care lua mai puțin sau mai rar este nevinovat. Însă mi-e greu să înțeleg cum s-a ajuns la un fenomen de asemenea amploare, în condițiile în care s-a făcut mai multă pregătire antivictimală cu ei decât cu alți polițiști. Și este clar că acest episod și-a pus amprenta asupra activității întregii Poliții Județene. Dar, repet, este foarte bine că sunt eliminați cei care, deși au experiență și știu foarte bine care le este statutul și cum trebuie să-și facă meseria, sunt în stare să «negocieze» aplicarea legii”.
Întâmplător sau nu, tocmai în privința infracțiunilor rutiere, statistica arată cele mai mari probleme. De la 1 ianuarie până pe 31 decembrie 2016, în județul Neamț, s-au produs 755 de accidente de circulație, soldate cu 69 de morți, 248 de răniți grav și 691 de răniți ușor. Pe locul I în topul cauzelor, se află abaterile comise de pietoni, însă pe locul II este viteza, iar aici s-ar putea face niște legături cu modul cum înțelegeau să aplice legea polițiștii rutieri, care foloseau radarul pentru a-și umple buzunarele.
Există toate premisele ca ancheta DNA să aibă și un al doilea episod, probabil în curând, la o unitate de poliție, unde există o formațiune rutieră ce a fost monitorizată tot cu ajutorul aparaturii audio-video.
Pe drumurile naționale din județul Neamț, s-au produs 97 de accidente grave, (36,05% din numărul accidentelor grave), soldate cu 42 persoane decedate, 84 rănite grav și 33 rănite ușor.
”Stăm prost la infracțiunile rutiere, au fost câteva accidente colective și avem cu 20 de morți mai mult decât în 2015”, afirmă șeful Poliției Neamț. ”Ca să facem o analiză obiectivă, ar trebui să luăm în calcul mai mulți factori, de la infrastructură la noroc, însă, după cum a început anul 2017, din punct de vedere rutier, nu pot să nu remarc că unii dintre șoferi nu înțeleg că băutura n-are nicio legătură cu volanul. Iar de conduita în trafic depinde, indiscutabil, riscul de accident. Dacă, în privința infrastructurii, se pot găsi soluții – s-a amenajat, iată, un sens giratoriu în intersecția de la Girov și a scăzut numărul accidentelor din zonă -, în privința conduitei, este vorba despre responsabilitatea fiecăruia în parte”.
* Crimă ”perfectă” rezolvată după 10 ani
Dincolo de problemele de imagine și de situația alarmantă a accidentelor rutiere, polițiștii din Neamț au avut și realizări remarcabile în anul care s-a încheiat. Combaterea delictelor silvice – subiect pe care Mesagerul de Neamț l-a prezentat, cu titlul ”Jaful din păduri: 278 de dosare penale, 586 contravenții și amenzi de 778.400 de lei” – este unul din domeniile în care s-au obținut rezultate, inclusiv un dosar în care s-a lucrat cu procurorii DIICOT, și s-a reușit antrenarea opiniei publice. Din ce în ce mai mulți oameni sună la 112 și reclamă că au verificat în aplicația informatică transporturi de material lemnos. Unii nu știu încă un lucru de bază: că trebuie introdus în aplicație numărul de înmatriculare al remorcii și nu cel al capului tractor. Au fost situații, și nu puține, în care polițiștii au verificat sesizările și au constatat că transportatorii aveau documentele în regulă, însă aplicația informatică dădea transportul ilegal din cauza numărului introdus greșit. Și, atunci, pot apărea opinii de genul ”Degeaba am anunțat poliția, că i-a lăsat să plece mai departe!”. Noua prevedere legală, care permite confiscarea camioanelor, a avut un efect destul de puternic asupra celor tentați să fure din păduri. Acum ambele părți – polițiștii și afaceriștii rămași fără autovehicule – așteaptă verdictul instanței în privința contestațiilor depuse de transportatorii care vor să-și recupereze camioanele.
Tot anul trecut, au fost instrumentate 680 de dosare economice, printre care și câteva de evaziune fiscală, cu prejudicii de câteva sute de mii de lei fiecare. Domeniile ”fruntașe” rămân comerțul cu materiale de construcții și prestările de servicii în edificarea de imobile și predarea lor la cheie. Însă, ca idee, infracționalitatea economică este redusă, pentru că și numărul firmelor care produc este mic în județul Neamț.
Probleme mai mari sunt cu alte tipuri de infractori, bunăoară hoții de buzunare, care au venit buluc, de pe la Buhuși și de la Iași, imediat ce s-a deschis noul mall. În colaborare cu agenții de pază ai centrului comercial, polițiștii din Piatra Neamț au rezolvat problema, iar, când au văzut că n-au spor, șuții au plecat spre locuri cu ”vad” din alte județe.
Tot la capitolul realizări, comisarul șef Tablan, care a condus Serviciul de Investigații Criminale înainte de a deveni inspector șef, a remarcat crima de la Zănești, rezolvată după aproape 10 ani, prin arestarea autorului. A durat atât pentru că, inițial, fiul vitreg al victimei a fost printre suspecți, pentru ca ulterior să se găsească un profil ADN pe un chiștoc de țigară lăsat la locul crimei de adevăratul autor. Ioan Ursu a ucis, stupid, după ce a sărit gardul în curtea unui consătean, i-a spart un geam, a descuiat ușa și a intrat în casă să-i ceară o țigară. Evident, proprietarul contrariat l-a refuzat, el i-a crăpat capul cu toporul, a luat o țigară din pachet, a fumat-o și a plecat. Acea țigară, pe baza căreia i s-a stabilit profilul genetic, l-a dus la pușcărie după atâta timp în care a crezut că a scăpat nepedepsit.
* Începe ”bătălia” pentru funcții
Și din punct de vedere al logisticii, anul 2016 a fost unul bun. Nu mai există niciun post comunal de poliție, oricât de ”amărât” ar fi, fără să aibă mașină proprie. Ba, prin unele comune, pe unde s-au dovedit primarii receptivi la nevoile comunității, s-au implicat firmele locale în schimbarea aspectului sediilor posturilor și în înlocuirea acoperișurilor. Dar, pentru ca lucrurile să meargă în direcția corectă, este nevoie de oameni pregătiți, care să știe să-și coordoneze subalternii și să le ceară rezultate. Iar în momentul de față doar doi șefi de servicii din Poliția Județeană sunt ”titulari”, cu funcții obținute prin concurs: comisarul șef Mădălina Berejan, șefa Serviciului cabinet, și comisarul șef Benone Beșu, șeful Serviciului de Investigații Criminale. În rest, toate funcțiile de conducere, de la Economic la Ordine publică, sunt ocupate pe bază de împuternicire. În plus, sunt vacante și cele două funcții de adjunct, după pensionarea comisarilor șefi Ioan Andrieș și Stelică Bezim. Deocamdată, nici măcar una nu a fost ocupată prin împuternicire, atributul de desemnare a unei persoane potrivite fiind exclusiv al IGPR.
”Până la sfârșitul anului trecut, am avut noroc că am fost în formulă completă”, a declarat comisarul șef Paul Tablan. ”Am fost trei care am tras la căruța asta, iar adjuncții, amândoi oameni cu experiență, chiar dacă unul era mai abraziv, iar celălalt mai tăcut, mi-au fost de un real sprijin și le mulțumesc pentru asta. O să vedem în cât timp, dar cu cât mai repede cu atât mai bine, va fi desemnat cineva, prin împuternicire, să ocupe una din funcții. Pe de altă parte, în viitorul apropiat, trebuie să începem organizarea concursurilor pentru șefii de servicii și pentru șefia Poliției Bicaz, dacă va fi cazul și nu va dori cineva să vină de pe o funcție similară, și să reluăm concursul pentru funcția de adjunct la Roman. În afară de completarea echipei, pentru anul 2017, îmi doresc, pe linie operativă, să nu fie evenimente pe care să nu le putem gestiona, iar pe linie logistică să reușim să ducem la capăt proiectele pe care le avem. Avem un proiect, cu fonduri europene, pentru anveloparea sediului IPJ Neamț, și un altul, cu bani de la buget, pentru construirea unui arest suprateran, în curtea unității, astfel încât statul să nu mai piardă bani la CEDO, pentru nerespectarea condițiilor de detenție. Și, pentru că s-au înființat structuri care nu erau acum 10 ani și avem deficit de spațiu, deasupra arestului am putea face câteva birouri. Apoi, trebuie să amenajăm camere de anchetă, conform standardelor, la toate sediile unităților de poliție – nu există decât la Poliția Piatra Neamț, deocamdată – și să vedem ce mai putem face pe la posturi, pentru că multe dintre ele sunt într-o stare care nu mai permite desfășurarea activității în condiții normale. Per total, sper ca 2017 să fie un an mai bun ca 2016. Și 2016, dacă s-ar fi terminat în noiembrie și n-ar fi fost «bomba» cu ancheta DNA, ar fi fost foarte bun. Așa, a fost doar bun”.
Cristina MIRCEA