În școlile din Neamț, bântuie o nouă epidemie, ale cărei cauze trebuie căutate în subteranele aranjamentelor făcute pentru menținerea statu-quo-ului în învățământul nemțean.
15 (cincisprezece!) directori de școli din județ, dintre cei numiți cu delegație, prin decizia Inspectoratului Școlar, și-au depus demisiile săptămâna trecută. Fenomenul nu pare și nu este lipsit de sens.
Niște oameni au fost numiți, nu neapărat pentru că au vrut ei, să fie directori. Aceștia au acceptat fiindcă știau – și ei, și cei care își doreau funcția, dar cărora nu le mai permitea metodologia -, că se vor schimba condițiile de numire. În acest mod, vechii directori, care nu au participat la concursul pentru ocuparea funcțiilor sau care au fost respinși la concurs, se pot gândi la recuperarea fotoliilor.
Impresia generală asupra a ceea ce se petrece în școlile din Neamț este de degringoladă, dar una foarte bine ghidonată, în care ies la iveală rezultatele unor negocieri făcute cu ușile închise sau dincolo de ele. Nu este exclus ca, în următoarele zile, să apară noi demisii, după același tipar.
Iată lista cu schimbarea schimbărilor (demisiile):
- Clubul Sportiv Școlar Târgu Neamț – director demisionar Vasile Șerban;
- Școala de Artă ”Sergiu Celibidache” Roman – director demisionar Eugenia Dana Stoleru;
- Școala Gimnazială, comuna Hangu – director demisionar Steluța Manolache;
- Școala Gimnazială ”I.I. Mironescu”, Tazlău – director demisionar Tamara-Lăcrămioara Ciaușu Todirică;
- Școala Gimnazială ”Constantin Virgil Gheorghiu”, Războieni – director demisionar Bogdan Țiripan;
- Liceul de Arte ”Victor Brauner” Piatra Neamț – director demisionar Elena-Olguța Toma;
- Școala Gimnazială Nr. 1, comuna Dochia – director demisionar Vasile Ciubotaru;
- Liceul Teologic Ortodox ”Cuvioasa Parascheva”, comuna Agapia – director demisionar Alexandra Frențescu;
- Școala Gimnazială ”Nicolae Grigorescu”, Agapia – director demisionar Dumitru Luchian;
- Școala Gimnazială ”Gheorghe Pătrașcu”, Buruienești, comuna Doljești – director demisionar Ioan Diaconu;
- Școala Gimnazială Văleni – director demisionar Carmen Gina Stan;
- Școala Gimnazială Rediu – director demisionar Nadia Ciangu;
- Liceul Tehnologic Dămuc – director demisionar Daniela Scripcaru;
- Școala Gimnazială Poienari – director demisionar Gabriela Popescu;
- Clubul Copiilor Săbăoani – director demisionar Cristina Miron.
Ce se va întâmpla, în continuare, cu aceste demisii? Își vor urma cursul… firesc. În maximum 45 de zile calendaristice, trebuie înlocuiți directorii demisionari, iar Consiliile Profesorale își vor face datoria, cu ”transparență și celeritate”, propunând, după caz, vechii directori sau alte nume merituoase în a dirigui școli. ”Conform Ordinului Ministerului Educației Naționale 3044, luând act de aceste demisii, vom trece la reanalizarea situației din Consiliul Profesoral, forul care ne va propune un director cu respectarea condițiilor legale. Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar va analiza propunerile, hotărârea acestuia transformându-se în decizie a inspectorului școlar general. Avem 15 demisii dintr-un total de 63 de numiri de directori/ director adjuncți cu delegație. Motivele demisiilor sunt diferite, dar toate sub genericul «din motive personale» sau «medicale»”, a precizat Viorel Stan, inspectorul școlar general al ISJ Neamț. (M.T.)
14 comentarii
Sunt curios ce vor spune acesti oameni, demisionari, daca veti sta de vorba cu ei.
Spun asta pentru ca au acceptat initial si apoi, dupa ce a aparut hartia de la minister care dadea voie fostilor directori care au picat examenul sa ramana pe post…, au aparut motivele personale sau motivele de sanatate. Asa subit si dintr-o data.
Pana la urma avem un proverb romanesc pentru asta: “O mana spala pe alta si amandoua fata!”
Sistemul isi sustine oamenii care fac parte din sistem!
Cei care nu-şi dau demisia la sugestia lui(…), vor suporta consecinţele. Adică, inspecţii tematice diverese, pentru a se găsi motive de demisie.
CP nu mai are decât un rol de ,,fațadă”! ISJ-ul cere DOAR avizul consultativ al CP, de care nu este obligat să țină seama, dle M T! 😛
Cerem interventia DNA Bacau!!!
RUSINOS! SI IAR RUSINOS, (…)OARE NU AVETI NICI UN PIC DE RUSINE? CREDETI CA TOT SISEMUL DE INV DIN NEAMT ESTE SUPUS MINCIUNILOR DUMNEAVOASTRA? IMI VINE SA PLEC DIN INV CU ASA OAMENI
Ca să înțelegi fenomenul, trebuie să înțelegi două lucruri simple:
1. Cât de stupid a fost organizat așa-zisul „concurs” al lui Mircea Dumitru:
– pentru înscriere s-au pus maximum de piedici:
a) s-au cerut acte excluse prin OUG41/2016. Vă amintiți cum făcea reclamă prim-ministrul Cioloș „descentralizării”, dând ca exemplu acte pe care instituțiile nu le vor mai cere de la cetățeni, pentru că le pot obține direct? Exemplul dânsului era cazierul judiciar. Mircea Dumitru L-A CERUT totuși! Asemănător, dl.Cioloș vorbea de situația absurdă, în care o instituție pune cetățeanul să ceară de la un ghișeu un act, pe care apoi trebuie să-l depună tot acolo, la alt ghișeu? Exact asta a cerut Mircea Dumitru (de exemplu, adeverințele de apartenență la CNEME, datele fiind chiar în minister).
Au fost directori care n-au fost înscriși pentru absența unuia dintre aceste acte ilegal cerute!
b) Mai rău, actele nu doar trebuiau găsite și aduse într-un timp foarte scurt, dar Dumitru a născocit una și mai și, actele trebuiau scanate (cu ce?), apoi încărcate prin Internet pe o așa-zisă „platformă informatică”, o făcătură a celor din minister pentru a cheltui bani mulți pe te și miri ce. Doar că fără testări prealabile, această platformă n-a făcut față. S-a blocat, de stătea oamenii cu Internetul pe fibră optică și ore ca să încarce un singur act. Dar o școală săracă din vreun capăt de județ.
c) Încă și mai rău. Punctajul de intrare, trebuia să ai minim 7 puncte (din 10 posibile) ca să te poți înscrie.
Dl. Mircea Dumitru a dat ZERO puncte pe ce au făcut directorii harnici și gospodari pentru școlile lor.
Le-a cerut în schimb ABERAȚII:
1 punct pentru DOCTORAT. Știți că directorii de grădinițe sunt educatoare cu liceul pedagogic? De unde bacalaureat? Similar, la școlile primare și adjuncți la gimnazii sunt învățătoare, care au făcut tot liceul pedagogic. De unde doctorat?
1 punct pentru STUDII POSTUNIVERSITARE. Aceeași situație!
Deja educatoarele și învățătoarele nu mai pot avea decât maximum 8 puncte, la doar 1 punct de neînscriere. Dar, lista aberațiilor continuă:
1 punct pentru studii PESTE HOTARE! Da, pentru ministrul educației, Mircea Dumitru, cursurile în România nu sunt bune. Dar au apărut în acele zile firme care ofereau cursuri „peste hotare, de 1 zi”, adică ducea omul la Chișinău dimineața, îi dădea drumul seara, cu o adeverință. ASTA valora în ochii lui Dumitru 1 punct. Că făcuse directorul acela un curs sănătos, adevărat, în vacanță, de 2-3 săpătămâni, la Neamț, sau la Iași … pentru Dumitru ZERO puncte!!! Aberații!!!
1 punct pentru cărți de management educațional publicate cu ISBN
1 punct pentru funcții în inspectorat/minister.
Apoi, judecați și domniile voastre:
Un director de grădiniță, sau școală primară, dintr-un cătun mai uitat de Dumnezeu, de unde să aibă toate astea?
A făcut liceul pedagogic, a fost repartizat la grădinița/școala aia, a fost harnic, a fost gospodar, a făcut multe bune, Inspectoratul i-a văzut calitățile și l-a pus director. Lumea îi arată respect, școala merge bine.
Vine Dumitru, ministrul.
Nu-l întreabă ce-a făcut, nu-l întreabă cum e școala, nu-i întreabă pe părinți, pe popă, pe primar dacă e bun omul acela acolo, sființește el pământul unde lucrează, nu, pe Dumitru NU l-a interesat nimic din toate astea.
Pentru Dumitru, totul e ca la contabilitate:
– ai doctorat. NU (că are omul doar liceul pedagogic, cu cinste făcut)
– ai studii postuniversitare? NU (la fel)
– ai scos bani din buzunar și ai plătit cursuri peste hotare? NU (că a fost în țară)
– ai publicat cărți de management educațional (astea costă) NU (că a făcut monografia satului și fișe de lucru pentru elevi)
– ai funcție în Inspectorat/Minister? NU (că nici nu are cum să ajungă de la Oblânca la Inspectorat, decât poate cu tractorul)
Gata, zice Dumitru, n-ai 5 puncte, nu poți avea 7, nu te înscriu!
Și N-A ÎNSCRIS JUMĂTATE DIN DIRECTORII DIN ȚARĂ, deși aceștia erau oameni buni și cumsecade, harnici și gospodari, temeinici la treabă și iubiți de consăteni, copii și cei cu care lucrează.
Așa că iată prima problemă, directorii nu s-au înscris nu că n-au vrut, sau că n-ar avea calități și rezultate, ci doar și doar că Mircea Dumitru a măsluit condițiile ca să nu se poată înscrie cât mai mulți. De ce? De om nebun, dus cu pluta și zănatic într-ale școlii. Că el, când l-au trimis profesor la sfârșitul facultății, chiar dacă a ajuns bine, la 15 km de București, n-a suportat școala și țara, după doi ani doar s-a învârtit să treacă la oraș, la Pionieri, iar după încă unul deja fugise în București, să predea filosofie viitorilor ingineri, astea toate pe vremea lui Ceaușescu, când nu oricine putea pleca de la postul unde fusese repartizat…
2. Să fii director nu-i ușor, e mai mult cu trudă, decât cu fală!
Mircea Dumitru, în zăpăceala lui, a zis că dacă n-a lăsat oamenii să se înscrie, aceștia nici nu mai au voie să stea până la sfârșitul anului, nu! Trebuie să vină alții, tot fără concurs, tot fără doctorate, cursuri șcl., nu mai conta, să vină oricine, doar cei numiți din vară să nu fie.
De ce? Tot așa, semn de pofta lui Dumitru, c-așa vrea el.
A muncit un director de ani buni de zile să facă să fie școala frumoasă și bună? Ei, gata, jos cu el, Dumitru vrea altul! Unul care în loc să alerge pentru școală a alergat să strângă acte și „puncte”, adică un carierist!
Dar, de unde să-l ia pe acela? Că nu se înghesuia lumea!
Ei, a pus Dumitru presiune să se aleagă oricine, doar fostul să nu mai fie.
Dar să pună pe ce? Că anul deja-i la jumătate. Iar cel pus tot până la 31 august va sta.
Si va trebui să se ocupe și de toate examenele, de sfârșitul de an, să stea din concediu să scrie tot ce ține de examene… greu pentru un începător.
Așa că inspectoratul a trebuit să împingă tare oamenii, doar-doar s-o oferi unul.
Iar, de voie, de nevoie, au numit cu forța câte unul.
Dar acum s-a aflat că putea fi numit și directorul din vară, cine mai vrea să ia ponosul pe sine?
Așa că, unde au putut, au început să-și dea oamenii demisia, că la ce bun, bătaie de cap, răspundere mare și totul pentru ce? Pentru câteva sute în plus la salariu? Și doar o jumătate de an? Pentru ce?
Sa fim seriosi……. mai lasati-ne cu educatoarele si invatatoarele astea ale psd care vr doar functii!!!! Sunt obediente in fata lui monsieur sef al ISJ si rezolva….orice va cere el!!!!!
Cata batjocora! Sa va fie rusine, politrucilor! Ati distrus un sistem de invatamant, distrugeti o natiune. Domnu’ Cetateanu’ care le stiti pe toate, si dadeati indicatii pretioase zilele trecute, de parca toti suntem tampiti, ia sa va vedem si acum cu ce explicatii veniti? Unii sunt obligati sa isi dea demisia, altii au stiut de la bun inceput cum stau lucrurile si au facut jocurile, a plecat sotul…a venit sotia, pleaca sotia …vine sotul. Tradatori de neam si tara ce sunteti, distrugeti totul cu buna stiinta!
Vă rog, calmati-vă, să nu vă crape vreo vena! Și pentru dezgust vă recomand niște lămâie!
Exact așa s-a întâmplat. Aveți dreptate. Eu sunt învățătoare si am fost director la sat. Nu m-am înscris la concurs pt ca nu realizam cele 10 puncte si era un stres în plus la începutul anului scolar, în condițiile în care la școala mea nu avem nici secretar si intocmeam absolut toate documentele . Plus normă întreagă la clasa. Acum nu mai sunt în funcție, dar nu-mi pare rău deloc.
Acesti demisionari fara caracter sa se gandeasca bine atunci cand vor mai cere recomandarea Consiliului Profesoral!
Eu nu inteleg de ce se burzuluieste atata lume pentru ca in toamna s-a organizat, bun, rau, UN CONCURS, la care unii directori nici macar din curiozitate nu s-au inscris si nu s-a facut mare caz atunci cand POLITICUL schimba directori de valoare fara nicio explicatie. Acei oameni n-au muncit??? Acei oameni n-au suferit???? Cei care le luau gatul nu erau tot colegii lor? Acum macar li s-au cerut niste documente, dar atunci credeti ca motivele pentru care au fost schimbati au fost reale?
Aveți, cu toții, dreptate!
Totul este politic, se fac presiuni de la ISJ, DE LA CONSILIILE LOCALE …. sunt convins ca niciun director nu si.a dat demisia de bunavoie …. cine nu slujeste partidului….nu are ce cauta in functii de conducere…toate sunt pentru slugarnici