DNA Bacău a reușit performanța de a trimite în judecată în 2017 pentru fapte petrecute în urmă cu 10 ani trei personaje extrem de cunoscute în județul Neamț.
Primul dintre ele este Viorel Măstăcăneanu, fost președinte al clubului de fotbal FC Ceahlăul, unul dintre cei mai apropiați oameni de Gheorghe Ștefan, implicat în nenumărate afaceri, dintre care se detașează net cele imobiliare și din domeniul silvic. El este flancat în această cauză de Valentin Handaric, acționar la New Star Borlești, firmă cu rezonanță și afaceri forestiere, fost consilier al lui Gheorghe Popescu (alt fost, viceprimar de Piatra Neamț la începutul mandatului 2004-2008 al lui Ștefan) la Administrația Fondului de Mediu, instituție adjudecată, multă vreme, de echipa Gheorghe Ștefan.
Un al treilea personaj care apare aici este Mihai Negură, consilier județean tot din echipa lui Gheorghe Ștefan în perioada 2004-2008, cu afaceri multiple și versatile.
Comunicatul DNA pare să devoaleze un clișeu de obținere a fondurilor europene, clișeu care a fost aplicat ulterior, de-a lungul anilor, și de alți potentați, mai ales atunci când erau la putere. Este încă o dovadă că accesul a fondurile europene este liber și neîngrădit, cu condiția ca solicitantul să facă parte din echipa care trebuie.
Comunicatul oficial:
«Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților HANDARIC VALENTIN, MĂSTĂCĂNEANU VIOREL și NEGURĂ MIHAI, administratori ai unor societăți comerciale din județul Neamț, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2006 – 2007, inculpații Handaric Valentin, Măstăcăneanu Viorel și Negură Mihai, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale din județul Neamț, au implementat câte un proiect denumit „Investiții pentru îmbunătățirea prelucrării primare a lemnului – utilaje pentru gaterarea buștenilor, tocarea și brichetarea deșeurilor” finanțat prin fonduri S.A.P.A.R.D.
Cei trei inculpați au folosit cu rea credință documente și declarații false, inexacte, ce au fost depuse la Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 855.607 lei, fonduri nerambursabile S.A.P.A.R.D., pentru fiecare proiect în parte.
Cele trei proiecte au fost identice, iar procedura de evaluare a ofertelor pentru achiziționarea liniei tehnologice pentru gaterarea buștenilor a fost pur formală, selecția ofertelor fiind aparentă. Astfel, cei trei beneficiari au depus la Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) oferte de la aceleași societăți din Italia (5 oferte) și România (o ofertă), iar invitațiile de participare la procedura și ofertele primite sunt identice. Inculpatul Handaric Valentin s-a ocupat efectiv de procedura de achiziție – solicitarea și primirea de oferte -, atât pentru societatea a cărui administrator era, cât și în numele celorlalți doi beneficiari.
În cauză, Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.), în prezent Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.), s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva inculpaților cu sumele reținute ca prejudiciu, la care se adaugă accesoriile fiscale prevăzute de legislația în vigoare, calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data efectuării plății integrale a debitului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț.»