Până nu demult, ne lăudam că suntem unul din cele mai avansate județe, din punctul de vedere al implementării unui sistem civilizat de management al gunoielor. Groapă de gunoi la Piatra Neamț, groapă de gunoi la Roznov, ambele conforme normelor, platforme intermediare la Târgu Neamț, Roman și Tașca. Investiția majoră ar fi trebuit să rezolve de mult problema, iar procesul de colectare și depozitare să fie unul normal. Din păcate, și această investiție a fost atinsă de interese politice și, în acest moment, există pericolul unei procedure de infringement pentru România, din cauza unei gropi neconforme din zona Romanului. Motivul? Interese ale marii familii romașcane, un timp, apoi interese transferate asupra marii familii nemțene, prin reprezentanți. Invariabil, apar numele Rossal și Corduneanu, în diverse ipostaze, de la investitor la șef la Mediu sau, mai nou, la ADI Eco Neamț, care gestionează chiar problema gunoaielor în județ.
În Neamț, de câțiva ani, se duc lupte intense în Consiliul Județean, pentru ca programul privind managementul deșeurilor să poată fi finalizat. Lupta înverșunată are în vedere cine va fi operatorul depozitului de deșeuri nepericuloase de la Girov, locul unde vor fi depozitate toate gunoaiele de acest tip din județ. Valoarea estimată a contractului este foarte mare, de aproximativ 211,5 milioane de lei grei, fără TVA, de unde și miza conflictelor dintre consilieri.
Prima licitație pentru operarea depozitului de la Girov s-a soldat cu un eșec răsunător, oficial din cauza unor neconcordanțe din caietul de sarcini, neoficial din cauza presiunilor enorme puse de competitori, firme mari, cu acționari puternici și multe probleme descoperite în timp. Nu trebuie uitat că un rol esențial, care ar trebui analizat de o comisie de anchetă serioasă, l-au avut chiar consilierii județeni, care au amânat cât au putut organizarea unei licitații.
În acest moment, groapa de la Girov este operată de un serviciu al Consiliului Județean, gunoaiele vin neselectate și, colac peste pupăză, exact în timpul guvernării care a promis că nu va mări taxele, se scumpește cu vreo 80 lei/mc taxa pentru gunoi depozitat. Înainte de a intra în amănunte la nivel județean, merită să ne oprim asupra situației de la Roman, locul unde un primar, un consiliu local și o firmă au hotărât că pot trece peste un program european și pot depozita gunoaiele unde vor ei.
* Sfidarea de la Roman
La Roman, gunoaiele se depozitează într-un depozit declarat neconform de Garda de Mediu, care a constatat depășirea capacității, a termenului de depozitare și faptul că nu se transportau gunoaiele la Girov. Garda a dat amendă și a dispus închiderea depozitului. Evident, cei de la Rossal au contestat și se tot judecă. Între timp, continuă activitatea, ba, mai mult, câștigă licitații pe bandă rulantă, ca niște parteneri de bună credință ai județului, prietenoși cu mediu și preocupați de el. Că situația de la Roman sfidează legea și bunul simț am mai scris. Ce lege este aceea care permite depozitarea în continuare a deșeurilor, deși s-a depășit capacitatea și s-a ieșit din autorizație? Poți contesta orice măsură, te judeci, dar să continui activitatea, încasând bani de la primării, și să nu duci gunoiul în depozitul central pare o sfidare, din toate punctele de vedere. Iar primarii care au contract cu Rossal sunt parte, la rândul lor, la această flagrantă încălcare a unei legi, sub acoperirea unei acțiuni judecătorești. În altă ordine de idei, o asemenea speță ar trebui judecată în regim de urgență, având în vedere inclusiv pericolul pentru mediul înconjurător.
Până la urmă, totul are de-a face cu banii. Rossal încasează de la primării, dar nu duce gunoaiele la Girov și le depozitează într-un loc unde nu mai are voie. De ce contractele cu primăriile mai sunt valabile, dacă au un efect contrar legii?
În acest joc urât mirositor, a fost prins Consiliul Local Roman, care, deși știa că sunt probleme cu depozitarea la Rossal, a dat hotărâri în acest sens. Ca să nu mai vorbim că acolo sunt și gunoaie aduse din județul Iași și care îmbogățesc zestrea de gunoaie a județului și conturile operatorilor.
* Cum și ce justificau oficialii romașcani în 2016?
În iulie 2016, situația pe zona Romanului se prezenta cam așa:
«În zona Roman, adică municipiul Roman și cele câteva comune din jurul său, deocamdată fiecare face cum îl taie capul cu gunoiul. La Roman, din punct de vedere al colectării gunoiului și achitării serviciului, nu sunt probleme deosebite, fiindcă locatarii de la bloc achită prin asociațiile de proprietari, iar cetățenii care locuiesc în case, în general, au încheiat contracte cu Rossal SRL; cei care nu au încheiat contracte, plătesc la primărie o taxă specială de salubrizare, în valoare de 8,00 lei/ lună/ persoană și, respectiv, 80 lei/ mc/ lună pentru persoanele juridice.
Probleme ”delicate” sunt în legătură cu depozitarea gunoiului, deoarece Romanul a refuzat să transporte gunoiul la depozitul de la Girov, pe motiv de costuri și a instituit o așa numită ”Groapă de gunoi intermediară”».
Fost primar de Roman, actualmente deputat de Neamț, Laurențiu Leoreanu venea, la vremea aceea, cu o explicație care, cu greu, stătea în picioare: ”Noi, dacă am fi dus gunoiul direct la Girov, am fi sărit inelul intermediar, stația de sortare și transfer, care este obligatoriu în Master Plan. Și, dacă duceam gunoi neselectat la Girov, eram oricând pasibili de amendă, pentru că nu respectam proiectul și indicatorii de performanță. Iar acești indicatori spun că gunoiul care se colectează din gospodării trebuie să meargă într-o stație de colectare-selectare și transfer și, de aici, gunoiul pleacă selectat și compactat. Ceea ce înseamnă că duceam o cantitate mult mai mică de gunoi la Girov, față de cât ar fi fost dacă am fi transportat noi de aici acolo. (??? – n.n.) În situația asta, noi trebuia să plătim automat, neavând o prerogativă legală, transportul, plus taxa de groapă de gunoi către Consiliul Județean. În mod automat, aceste două costuri ar fi escaladat prețul gunoiului la Roman și prețul gunoiului la populație. Noi ce am urmărit prin această variantă? (a gropii de gunoi intermediare – n.n.) Să se finalizeze licitația, începută și întreruptă, pentru stația de colectare și transfer; în momentul acela, noi începem ruta și mergem cu gunoiul la stație, iar, ulterior, alocăm anul viitor bani de la buget și transportăm, în timp, și groapa asta intermediară. Problema e în curtea Consiliului Județean și ei trebuie să rezolve odată cu licitația, fiindcă apar niște ambiții… și cu ambiții nu se câștigă.»
Întrebarea de bun-simț este de ce ar trebui să plătească romașcanii transportul gunoaielor aduse din Iași și depozitate în groapa intermediară? De ce să nu plătească transportul cei de la Rossal, care au stabilit tarife de depozitare și care știau că în tarif trebuie să prindă și transportul la Girov?
”Costurile vor fi mai mari pentru romașcani”, atrăgea atenția vicepreședintele CJ de atunci, actualul senator Dan Manoliu, care spunea lucruri care, astăzi, sunt pe cale să devină realitate: ”Depozitul de la Girov funcționează și primește gunoi, chiar nesortat, fiindcă în norme se admite un procent de 35-40% gunoi nesortat. Municipiul Roman, însă, nu duce gunoiul la Girov, pe motiv că nu e corect să-l ducă nesortat… Se preferă depozitarea la groapa intermediară.
Iar eu declar public, ca să știe cetățeanul, că această groapă nu va putea fi închisă cu pământ ca și cealaltă, pentru că este caz penal! Este clar prevăzut în contract, gunoiul va trebui scos din groapa asta și transportat la Cordun pentru sortare… Ori, pentru asta, 2 milioane de lei va costa numai transportul…
Acum, deci, gunoiul se compactează, ceea ce costă. Va trebui scos de acolo, dus la Cordun, sortat, compactat din nou…
Va costa romașcanii mult mai mult decât dacă se ducea gunoiul la Girov încă din luna iunie a anului trecut, de când funcționează depozitul!”
* Scadența pentru marea familie romașcană
De la 1 ianuarie 2017, a intrat în vigoare, teoretic cel puțin, taxa pentru depozitarea deșeurilor la gropile de gunoi, aceea în valoare de 80 de lei/ tonă. Nu este foarte clar cine o va achita, deși specialiștii spun că ar trebui să intre în sarcina operatorilor, care, în felul acesta, ar fi obligați să sorteze cât mai multe deșeuri, reducând, deci, cantitățile depozitate. În acest moment, toți cei implicați în această activitate, inclusiv autoritățile, au realizat că prețurile trebuie modificate și că, în cazul Romanului, a mai stărui în depozitarea pe groapa declarată închisă nu mai este o soluție. Unde mai pui că dispoziția generală permitea mărirea prețurilor cu justificare…!
Sesizând prilejul, Consiliul Local Roman, la inițiativa Rossal, propune majorarea prețurilor, pentru că… trebuie transportat gunoiul la Girov!
Ce s-a schimbat din iulie 2016 față de astăzi? Nimic, în afară de primar și de faptul că Eduard Corduneanu, omul legat, în timp, de Rossal, a ajuns președinte la ADI ECO Neamț, este consilier județean, iar Rossal a câștigat licitații legate de colectarea gunoaielor în județ.
* Joaca de-a proiectele de hotărâre
Pe 26 ianuarie, în ședința ordinară a Consiliului Local Roman, consilierii sunt chemați să aprobe tariful pentru transportul gunoaielor la Girov, stabilit la 13,5 lei/ mc, fără TVA. Cost care se adaugă celor de colectat și transport gunoi menajer de la societăți comerciale și case și de la asociații de proprietari, 40 lei/ mc, tot fără TVA.
Ca inițiatori ai proiectului, apar doi consilieri, nu cineva din conducerea primăriei. Consilierii – unul de la PSD, altul de la PNL – semnează, practic, o expunere de motive, care preia aproape cuvânt cu cuvânt memoriul tehnic transmis de cei de la Rossal atunci când cereau un tarif pentru transport. Cei doi consilieri sunt calificați să semneze o expunere de motive de acest fel? Nu știm. Probabil că da, pe bază de studii și documentații tehnice.
Tocmai pentru că romașcanii trebuie să știe cum stau lucrurile și pentru că memoriul, aflat inițial pe site-ul primăriei, a dispărut între timp, îl publicăm, integral, pentru că el pare să promită noi scumpiri pentru romașcani.
SC ROSSAL SRL ROMAN,
str. Bogdan Dragoș 119 bis, jud. Neamț
CUI: RO15276951
Tel./fax 02337 40481; tel. 0129019590;
E-mail: [email protected]
Către: Municipiul Roman
Având în vedere necesitatea transportării, în vederea depozitării, a deșeurilor municipale colectate de pe raza municipiului Roman la Depozitul Județean de deșeuri Girov, vă solicităm pe această cale aprobarea tarifului de 13,5 lei/m.c., exclusiv TVA, pentru transport.
Vă solicităm totodată să aveți în vedere că beneficiarii serviciilor de pe raza municipiului Roman vor trebui să achite și următoarele taxe și tarife impuse de legislație, respectiv de către operatorul depozitului județean de deșeuri: taxa de mediu 32 lei/m.c. (corespunzător la 80 lei/tona de deșeuri), respectiv tariful de depozitare de 14,97 lei/m.c. + TVA (echivalent a 37,43 lei/to + TVA).
Vă solicităm, în consecință, adoptarea unei hotărâri care să pemită desfășurarea activității de salubrizare în condiții normale și tarifarea corectă și legală a prestațiilor.
Cu considerație,
DIRECTOR,
Ionel Ciocan
* SC ROSSAL SRL
Memoriu Tehnico Economic Justificativ la Fișa de fundamentare pentru stabilirea tarifului la activitatea de transport a deșeurilor municipale și a deșeurilor similare provenind din activități comerciale din industrie și instituții din municipiul Roman la depozitul conform Girov
Până la această dată, deșeurile din Roman erau depozitate în depozitul temporar Roman. Activitățile de colectare, respectiv de depozitare a deșeurilor în depozitul temporar Roman sunt tarifate conform HCL 8/28.01.2014 la nivelul de 43 lei/m.c. (pentru societăți comerciale și case particulare) și 40 lei/m.c. (pentru asociații de proprietari), respectiv HCL 261/28.02.2013 la nivelul de 8.07 lei/m.c.
Întrucât depozitul temporar nu mai are capacitate de preluare și nefiind încă operabilă stația de transfer de laCordun, singura soluție de depozitare este Depozitul confom Girov.
Activitatea de transport a deșeurilor de la Roman la Girov nu este reglementată de nici o altă HCL anterioară. Menționăm, totodată, că depozitarea deșeurilor la Depozitul Girov este condiționată de achitarea unui tarif de 31,43 lei/ to, iar, începând cu data de 01.01.2017, a fost introdusă și taxa de depozitare de 80 lei/ to, conform Ordinuluinr. 24131/2016 al Ministrului Mediului.
Privitor la cheltuielile suplimentare de transport, s-au avut în vedere:
– distanța suplimentară parcursă la fiecare cursă de o autogunoieră compactoare este de 72 km, folosind traseul optim spre și de la depozitul de deșeuri;
– gradul mediu de încărcare a autogunoierii compactoare cu care se transportă deșeurile este de 16 m.c./ cursă;
– densitatea medie a deșeurilor în autogunoieră este de 400 kg/m.c.;
– salariul minim de 1.450 lei/lună;
– durata efectivă a transportului, de 2 ore, constând din 1 oră și 20 minute transport efectiv, 40 de minute operațiuni în depozit: cântărire, descărcare, eliberare documente de depozitare, spălare mașină.
Elementele principale care compun structura prețului sunt:
– Cheltuielile legate de combustibili și lubrifianți, proporțional cu distanța suplimentară și cu consumurile specifice de motorină și ulei de motor;
– Cheltuielile legate de materii prime și materiale consumabile, unde sunt incluse costurile legate de înlocuirea anvelopelor și a acumulatorilor auto, proporțional cu distanțele parcurse, respectiv durata de utilizare;
– Cheltuielile de personal;
– Taxele de licență (taxele legate de circulația pe drumurile publice a autovehiculelor).
Ce se cuvine remarcat din hârtiile de la Rossal? Că singura soluție de depozitare, recunosc și ei, este groapa de la Girov.
Recunoașterea de acum pune într-o situație delicată Rossal și Primăria Roman pentru activitățile din trecutul apropiat, când spuneau că e perfect legal să depoziteze gunoiul în groapa intermediară, unde încasa bani pentru depozitare Rossal! Iar din memorial tehnic lipsesc niște date pentru stabilirea prețurilor de colectare, transport și depozitare la Girov. Nu se spune cât anume din aceste costuri se acoperă din tarifele practicate în prezent. Și asta cu acte doveditoare.
Din punctul nostru de vedere, important este cât îl va costa pe cetățean, direct, lunar, ridicarea gunoiului menajer și, indirect, prin cheltuieli ale consiliului local. Surse din firma Rossal apreciază că acest cost va fi dublu! Altfel spus, chiar dacă gunoiul miroase, merită să te joci cu el.
* PSD zice că nu va fi de acord cu majorarea prețului la gunoi. Deocamdată!
PSD a reacționat destul de rapid, după ce au apărut date că va fi scandal și măcar parte din consilieri nu vor aschiesa la mărirea prețului. A fost convocată în pripă o conferință de presă, susținută luni, 23 ianuarie, de senatorul Dan Manoliu, care a mai adăugat ceva ”culoare” peste griul gunoaielor din județ și din Roman.
”În urma unei analize foarte aprofundate, făcută la nivelul conducerii județene a partidului, s-a stabilit că, deocamdată, ținând cont de faptul că am avut o perioadă destul de grea de iarnă, care a dus la creșterea cheltuielilor în familie, ținând cont de ce am promis în campania electorală, că nu vom fi de acord cu niciun fel de măriri de taxe și impozite, s-a hotărât ca cei 6 consilieri ai noștri din Consiliul local să nu fie de acord cu această majorare a prețului la gunoi”, a spus fostul vice de județ.
Este clar că au existat discuții între PSD și PNL pe marginea hotărârii și că se dorea trecerea ei fără scandal. Atitudinea unui consilier PSD, apărut ca inițiator al proiectului, dar care a protestat vehement, susținând că el nu a făcut așa ceva și nu va vota favorabil, a stricat jocurile și a pus în postură dificilă pe toată lumea, în special pe cei de la PSD, în curtea cărora este și dl. Eduard Corduneau.
În acest moment, lucrurile se pot citi și în registru electoral.
PSD nu votează mărirea tarifului și, în campania prilejuită de alegerile parțiale pentru Primăria Roman, care vor fi organizate cât de curând, va spune că el s-a opus, dar degeaba, că asta a fost voința majorității liberale. Liberalii, care oricum nu prea mai știu ce să facă, vor vota dacă li se cere, conștienți că, în felul acesta, ajută o parte consistentă a marii familii romașcane. Eventualele consecințe electorale nu-i interesează foarte mult, au majoritatea în Consiliu, nu (prea) îi interesează cine vine primar. Mai mult, dacă primesc promisiunea că noul primar va fi atent cu ei – pe persoană fizică, nu pe partid -, ce mai contează diferențele ideologice?
Așa stau lucrurile la Roman. Probabil situația se multiplică în majoritatea consiliilor locale din județ. Pentru că, la acest nivel, e de preferat majorarea tarifelor decât obligarea operatorilor la selectarea gunoaielor și reducerea cantității de gunoaie duse la depozit, așa cum a încercat Brantner la Piatra Neamț.
Va urma? Cu siguranță!
Valentin BĂLĂNESCU
Dan AILINCĂI