Aflată în procedură de clasare din luna martie a anului trecut, Casa Mironescu din Tazlău a fost vândută, fără ca moștenitorii să fi anunțat Direcția pentru Cultură Neamț, instituția care avea drept de preempțiune. Vânzarea s-a făcut destul de discret, în sensul că un localnic, care a dorit să achiziționeze imobilul, s-a dus și a luat legătura direct cu moștenitorii (ei locuind în Cluj, Brașov și Bacău).
Anunțul, care apăruse pe internet în primăvara lui 2016, conținea o descriere completă a imobilului, inclusiv o parte din istoric, probabil în ideea de a fi cât mai tentant: «Vând casă la țară intravilan (suprafața construită aproximativ 400 mp) cu teren (livadă cu meri și pruni de 1400 mp) în suprafață totală de 1800 mp, în comuna Tazlau, Județul Neamț, Romania, la preț super-avantajos de 20.000 euro. Casa si terenul se află în comuna Tazlău, Ia o depărtare de 20 km de gara Roznov și la aproximativ 38 km de Piatra Neamț, pe DN156A. Casa este construită pe fundație solidă din piatră, pe două nivele, cu târnaț (prispă – n.red.) din lemn, scară exterioară și cu un turnuleț situate Ia nivelul acoperișului, are o fântână la intrare și montat hidrofor în exterior, iar în casă are toaletă și montată instalație de apă!
Casa se află la strada Principală, la numărul 34, din comuna Tazlău, într-o zonă liniștită, împădurită cu brazi și în apropierea râului Tazlău și a Mănăstirii Tazlău. Casa (moșia sau conacul, cum era denumirea pe vremuri) este unicat decorată și mobilată, interior-exterior și este împrejmuită de o frumoasă terasă din lemn, are ca facilități: energie electrică, boiler electric, sobă de teracotă, fântână, loc de parcat mașina, anexe, etc.
În această casă a trăit și a locuit medicul și scriitorul I.I. Mironescu, născut la Tazlău. Actuala casă memorială, este în prezent proprietate privată, cu trei proprietari de drept, după succesiunea efectuată de moștenitorii de drept atât ai casei, cât și ai terenului. Casa a aparținut doctorului și scriitorului I.I.Mironescu, care a fost și învățător în satul Tazlău. Acesta a urmat școala primară în Tazlău și Piatra Neamț, după care și-a făcut studiile liceale la Liceul Internat din lași. Acesta a urmat cursurile la Facultatea de Medicină din Iași. În 1912 își susține doctoratul în medicină și lucrează ca doctor cu specialitatea în dermatologie la Berlin, el este numit profesor la Facultatea de Medicină în 1921, unde va sta până în 1939, devenind și șeful Clinicii de Dermatologie de la Spitalul ”Sfântul Spiridon”.
I.I. Mironescu a înființat la Tazlău un sanatoriu pentru relaxarea persoanelor cu surmenare fizică sau morală, unde s-au perindat nume de seamă ale literaturii române.
Casa din Tazlău era, cu mult timp în urmă, și locul de întâlnire și relaxare spirituală al multor personalități marcante de cultură din jurul revistei ”Viața românească”,printre care amintim de: Mihail Sadoveanu, Garabet Ibrăileanu, Panait Istrati, George Topârceanu, Otilia Cazimir, Păstorel Teodoreanu, Ionel Teodoreanu. În trecut, casa memorială scoasă la vânzare a fost amenajată ca muzeu, în prezent este proprietate privată, dar cu o valoare istorică deosebită, ea necesită în prezent mici renovări și reparații de consolidare, atât în interior, cât și în exterior.
Decorul și zona comunei Tazlău unde se află situată casa și terenul, este unul foarte frumos, înconjurată de munte si brazi, puternic ozonificată, este ideală pentru relaxare sau pentru a petrece vacanța! Casa poate fi restabilită și folosită ca și Pensiune Turistică, loc de relaxare și de petrecere a timpului liber, aceasta fiind o atracție deosebită și din punct de vedere istoric. Solicit respectuos să fiu sunat doar de persoane serioase, cu adevărat interesate de anunț, în afara zilelor de Sâmbătă și Duminică. Prețul nu este negociabil!».
* ”A venit cu actul de vânzare-cumpărare la primărie și atunci am aflat”
Din momentul când oferta a devenit publică, a început agitația, însă, până la urmă, nicio instituție nu a cumpărat casa memorială. ”Dl. Iacoban, care era președinte al Consiliului Județean, a venit la Tazlău, împreună cu domnii Bumbu și Moisii, s-a discutat despre posibilitatea ca imobilul să fie cumpărat de Consiliul Județean, dar, până la urmă, nu s-a concretizat”, a declarat Constantin Machidon, primarul de Tazlău. ”Dacă am văzut că nu apare nicio șansă de nicăieri, ne gândeam cum am putea face să cumpărăm noi casa și, spre sfârșitul anului trecut, a apărut băiatul ăsta, care lucrează ca șofer de TIR în Germania, cu actul de vânzare-cumpărare la primărie. Atunci am aflat și noi că s-a vândut și i-am atras atenția să o lase așa, muzeu memorial, că e o grămadă de istorie acolo și ar fi păcat. M-a asigurat că o va păstra așa cum este și-și va amenaja o singură cameră, undeva la etaj. Acum cheia este la mama lui, în caz că vrea cineva să meargă să viziteze, iar el a plecat înapoi la muncă, în Germania. Din câte îl știu, este băiat serios și, dacă a spus că va rămâne casă memorială și se apucă de renovări imediat după ce dă căldura, așa va face”.
Casa Mironescu este unul din cele două simboluri ale comunei Tazlău, alături de mănăstirea ctitorită de Ștefan cel Mare. Cum nu s-a ocupat nimeni îndeaproape de întreținerea imobilului, deja pe fațadă se văd urmele ploilor care s-au prelins, subtil, pe ”traseul” instalației electrice. Și acoperișul pare a avea nevoie să fie schimbat.
* ”Cât timp e în procedură de clasare, ar fi trebuit să ne anunțe”
Un an începând din clipa în care a fost declanșată procedura de clasare, orice imobil este protejat prin lege ca și cum ar fi monument ”cu drepturi depline”, ceea ce este valabil și în cazul Casei Mironescu. Numai că, până în luna martie 2017, când deja expiră termenul de un an, este foarte puțin probabil ca lista monumentelor din județul Neamț să fie îmbogățită cu muzeul memorial de la Tazlău. Și, în această situație, imobilul va reveni la statutul lui inițial, de ”proprietate privată”, și va depinde exclusiv de voința proprietarului. Care, e adevărat, a promis că va face tot ce depinde de el ca unul dintre simbolurile comunității să rămână, în continuare, viu.
Primarul de Tazlău spune că ar fi bine ca în casa memorială să se organizeze cenacluri și seri de poezie, ca în timpurile bune, pentru că, de vizitat, ”nu se prea înghesuie lumea”.
Rocsana Josanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț, a fost mai surprinsă decât primarul să afle că deja casa s-a vândut: ”Noi am notificat proprietarii și aveau obligația să ne anunțe în cazul vânzării, ceea ce n-au făcut, deși aveam drept de preempțiune. E încă o picătură într-o mare de dezamăgiri vizavi de sensul în care se mișcă lucrurile. Singurul beneficiu pe care-l aveau proprietarii de monumente era scutirea de impozit pe clădire și pe teren, dar s-a modificat legea și această scutire este acum la latitudinea autorităților locale. Așa că, dacă vrea primarul, e bine, dacă nu, nu. În schimb, lista obligațiilor e lungă. Bunăoară, dacă noul proprietar al Casei Mironescu vrea să se apuce de lucrări până în luna martie, are nevoie de aviz de la noi, dacă începe mai târziu și imobilul iese din perioada de un an, în care este considerat monument, iar, între timp, nu este clasat, nu mai are nevoie de aviz”.
Casa din Tazlău a fost amenajată ca muzeu memorial în anul 1969, la inițiativa Rodicăi Mironescu, fiica lui Ioan I. Mironescu. Ea a strâns obiecte personale de-ale tatălui ei, dar și fotografii, schițe, cărți, însemnări și note, și a reconstruit, în două încăperi, atmosfera din perioada când a trăit medicul și scriitorul I.I. Mironescu.
Gard în gard cu muzeul, este o altă casă deosebit de frumoasă, care a fost a boierului Broșteanu. Moștenitorii acestuia – care, și ei, lucrează în Germania – au început s-o renoveze, i-au făcut gard nou și i-au schimbat acoperișul. La fel ca muzeul memorial, Casa Broșteanu nu este clasată, dar stârnește admirația oricărui trecător, care-și dă seama că, dincolo de gard, e o parte din însăși istoria localității.
Cristina MIRCEA