Democrația funcționează în România, exemplu cel mai clar fiind învățământul nemțean. A fost un concurs pentru selectarea de directori de școli. La concurs, au fost directori care nu s-au înscris ori l-au picat și, potrivit metodologiei, nu mai puteau reveni pe post. Așa că Inspectoratul a numit pe alții pe funcție, în general oamenii foștilor directori. Cum s-a ridicat interdicția de a numi foști directori pe post, noii directori și-au dat demisia, spre a face loc foștilor.
Acest lucru se va întâmpla, potrivit celor declarate de reprezentanții ISJ Neamț, în această săptămână. Este vorba despre numiri care se vor face pentru 18 funcții, unde actualii directori și-au depus demisiile (în scris) din varii motive. Propunerile, așa cum a declarat inspectorul general Viorel Stan, au fost făcute pe criterii care au ținut cont de experiența managerială.
Evident, ele s-au făcut democratic, de la Inspectoratul școlar în jos, spre unitățile de învățământ: ”Propunerile pe care le-am făcut au fost înaintate unităților de învățământ pentru a fi dezbătute în consiliile profesorale. Numirile vor fi făcute în această săptămână, astfel încât ele să-și facă efectul începând cu cel de-al doilea semestru școlar. În principiu, vor fi numiți vechii directori. Criteriile de care am ținut cont pentru propunerea lor sunt, în principal, experiența managerială și buna colaborare pe care au avut-o, cât au fost la conducerea școlilor, cu comunitatea locală, cât și cu Inspectoratul Școlar”, a precizat inspectorul Viorel Stan.
Școlile unde directorii, de cursă scurtă, au ”lepădat” funcțiile (detalii, aici și aici) și vor întinde covorul roșu pentru cei cu experiență sunt: Clubul Sportiv Școlar Târgu Neamț; Școala de Artă ”Sergiu Celibidache” Roman; Școala Gimnazială Hangu; Școala Gimnazială ”I.I. Mironescu” Tazlău; Școala Gimnazială ”Constantin Virgil Gheorghiu” Războieni; Liceul de Arte ”Victor Brauner” Piatra Neamț; Școala Gimnazială Nr. 1 Dochia; Liceul Teologic Ortodox ”Cuvioasa Parascheva” Agapia; Școala Gimnazială ”Nicolae Grigorescu” Agapia; Școala Gimnazială ”Gheorghe Pătrașcu”, Buruienești, comuna Doljești; Școala Gimnazială Văleni; Școala Gimnazială Rediu; Liceul Tehnologic Dămuc; Școala Gimnazială Poienari; Clubul Copiilor Săbăoani; Colegiul Tehnic Danubiana din Roman; Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Roman; Școala Gimnazială Nr. 1 Bicaz.
Avizele consultative au fost eliberate deja de consilile profesorale, așa cum ne-au declarat directorii unităților vizate, totul fiind făcut doar la nivel formal. Cel care ia deciziile este CA-ul Inspectoratului Școlar, care va ține cont, în primul rând, de propunerea plecată de la… Inspectorat. Probabil, numirea foștilor directori a fost luată în calcul și pentru a nu produce prea multe bulversări de catedre. (M.T.)
Un comentariu
Ce directori? ce concurs? ce acte la dosarul de concurs? au fost bune numai adeverintele semnate de DOMNUL STAN , ca doar el stie cine trebuie sa fie director , nu cel care are competente. Plagiatul si prostia fac casa buna . Ce mai, cel care se da cu primarul si cu generalul . Sunt foarte multe de spus de scris, dar cine le ia in seama?