Ședința Consiliului Județean Neamț de marți, 28 februarie, a avut un singur moment de confruntare, acela când s-a pus problema validării mandatului unui membru ALDE. Este vorba despre Iulian Luca, care a fost nominalizat să-i ia locul lui Mihai Alexandru. Acesta a fost considerat trădător de foarte corectul și intransigentul om politic, Ion Asaftei, altfel un cetățean model în raporturile cu statul român, cu partenerii de afaceri și cu un traseu politic profund liberal încă de pe vremea Partidului Comunist Român. Proiectul a trecut cu emoții, pentru că avocatul liberal Monica Anton a făcut un amendament la acest proiect de hotărâre cerând amânarea validării mandatului „înainte de ședință lipsea hotărârea partidului de excludere a domnului Iacoban. Am primit această hotărâre, dar mai e o chestiune de legalitate, nu de rea voință. Un act juridic își produce efectele când a fost comunicat. Ce se întâmplă dacă se contestă, dovada că această excludere a fost comunicată persoanei în cauză pentru a fi în deplină legalitate că următorul supleant după domnul Constantin Iacoban poate să fie validat, reprezintă o chestiune de legalitate”, a motivat amendamentul Monica Anton. Că ALDE a exclus pe cine a vrut Asaftei, când a vrut Asaftei, știam deja. Dar să nu prezinți actele în ședința pe comisii este de-acum o chestiune de legalitate și de bun simț. Cum cele două lucruri nu se pun când vine vorba de interesele ALDE, a venit replica altui avocat, social-democrat. Președintele comisiei juridice, Adrian Bourceanu a spus că „legile care privesc validarea unui consilier județean mă obligă să fac o verificare sumară a condițiilor legale privind validarea unui membru supleant. În principal, se solicită o adresă cu caracter de adeverință din partea partidului, care să confirme sau nu calitatea unuia sau a altuia. Documentul există și din punctul meu de vedere este corect să mergem mai departe cu validarea. Noi nu suntem instanță de judecată să analizăm ce este în spatele acelei adrese. De aceea am votat în comisie pentru aviz favorabil, votul fiind de 3 la 2”, a precizat șeful comisie juridice.
La final, comisia de validare a hotărât că „sunt respectate condițiile legale și că nu sunt acte de incompatibilitate și propune validarea mandatului de consilier județean a domnului Iulian Luca. 4 membri ai comisiei de validare au fost pentru , iar doamna Monica Anton a fost împotrivă”. Consilierul județean liberal a ținut la amendamentul său, așa că a trebuit supus la vot. Majoritatea PSD-PMP-ALDE l-a respins și Iulian Luca a fost uns consilier județean cu 16 voturi pentru, liberalii votând împotrivă. A urmat depunerea jurământului și felicitările de rigoare.
Noi să reținem că verificarea domnului Bourceanu a fost sumară, că actele necesare nu au fost prezentate la timp și că urmarea o vom afla în instanță, dacă hotărârea va trece de contencios. Constantin Iacoban ne-a declarat că va ataca hotărârea pe toate căile legale, mai ales că documentele de excludere au mari probleme privind prevederile statutare. Aproape sigur, la Prefectura Neamț, verdictul de legalitate va fi unul obișnuit când vine vorba despre hârtii venite de la Consiliul Județean, că hotărârea este parțial nelegală, dar că devine legală dacă-și produce efectele.
Gianina Buftea
Valentin Bălănescu