Conferința de presă organizată de PSD Neamț a avut, dincolo de câteva trimiteri la alegeri interne, buget și susținerea implicită a guvernului Grindeanu, o temă clară: Piața Centrală a municipiului Piatra Neamț, construcție aflată aproape de finalizare, dar care trebuie gestionată de cineva. Cum toată lumea știe că administrarea pieței aduce bani, mulți dintre ei cu tentă de la gri la foarte negru, subiectul a devenit presant, mai ales în perspectiva terminării lucrărilor de refacere.
În acest moment, este clar că pozițiile decidenților sunt ireconciliabile. Pe de o parte, executivul primăriei care dorește ca Urban să gestioneze toate piețele sau, dacă nu Urban, atunci nu Locativserv condus de Jănel Iosub și, în general, nu cineva de la PSD. Pe de altă parte, PSD-ul, care a ales calea de mijloc, a unui anunț și a unei strategii care ar putea fi sintetizate așa: administrarea pieței trebuie să fie scoasă la licitație publică, să participe oameni din mediul privat.
Revenind la conferința de presă și subiectul Piața, trebuie să scoatem în evidență dorința și mai puțin modul cum a fost comunicată. În primul rând, vorbitorii au venit la conferință fără temele de casă făcute. Sau făcute pe colțul mesei.
Ce am aflat? Că un senator al României, fost președinte al Consiliului Județean Neamț, fost consilier județean, deține informații despre infracțiuni foarte grave, cum ar fi incendiere premeditată, spălare de bani 100% etc. Iar aceste informații sunt făcute publice abia acum, după foarte, foarte mult timp. Probabil că, după această conferință de presă, vom asista la un val de anchete și la o serie de plângeri către Parchet, care vor fi urmate și de măsuri în consecință.
Iată fragmente din declarația doamnei senator Emilia Arcan: “Acolo a fost o spălare de bani, 100%, focul a fost dat intenționat la acea piață. Nu aș vrea să intru foarte mult în amănunt, dar aș vrea, prin intermediul dumneavoastră, să ne putem cu toții întrebarea: cum a luat foc? De ce a luat foc ? Cum a fost administrată? Cine dorește să o preia pentru perioada următoare? Și nu numai piața centrală…” Întrebată de unde are aceste informații, doamna senator a făcut trimitere la discuții cu oamenii! La audiențe…
Deputatul Ioan Munteanu a dus discuția la un alt nivel. El , după ce a făcut o documentată trimitere la starea piețelor de cartier și termenele promise de Chitic privind darea în folosință a pieței centrală, s-a întrebat unde sunt banii pe care societatea Urban i-a primit pe asigurare, în urma incendiului. Și a cerut de la actualul primar Dragoș Chitic. Răspunsul, din păcate, nu îl are neapărat Dragoș Chitic. La vremea respectivă societatea Urban era condusă de Ion Fiterău, om de bază al PSD, aflat sub directa îndrumare a doamnei Aurelia Simionică, viceprimar PSD, și Mesagerul de Neamț publica cum s-a cheltuit toată suma primită din asigurare. Tabelul de mai jos o demonstrează.
Unde are dreptate PSD-ul ?
PSD-ul are dreptate când vorbește despre o proastă gestionare a tuturor piețelor din oraș. Mai are dreptate când vorbește despre interese oculte în legătură cu Piața. A scoate administrarea piețelor la licitație nu este deloc rău, ba chiar putem spune că este un demers firesc, dar de ce se întâmplă acest lucru atât de târziu? Mesagerul de Neamț a scris despre afacerile din piață de ani de zile, despre faptul că, aproape un an, URBAN a încasat bani de la comercianți și producători fără să aibă dreptul de a închiria terenuri. Pentru că nu aveau niciun fel de document care să le dea dreptul să administreze acele terenuri! Atunci, nimeni de la PSD, nici de la PNL de altfel, nu s-a sinchisit să facă o minimă cercetare. Pentru că era adevărat și, ce mai tura-vura, se comitea o infracțiune clară, la lumina zilei. Care a convenit tuturor!
PSD mai are dreptate când spune că ar trebui să avem piețe civilizate. Dar de când are o majoritate în Consiliul Local Piatra Neamț -și nu vorbim doar de acest mandat -, nu am remarcat niciun fel de revoltă pe subiect, până acum, când s-au convins că nu este cale de negociere pentru ca Locativserv să primească direct administrarea Pieței Centrale.
Valentin Bălănescu