Revolta de la Vânători-Neamț, faza discuțiilor la Primărie

După ce s-au manifestat la școală, în fața reprezentanților Inspectoratului Școlar, zeci de părinți s-au adunat în fața Liceului Tehnologic ”Chiriac Nicolau”, pentru a merge împreună la Primăria comunei Vânători să stea de vorbă cu primarul Adriana Petrariu. În tot acest timp, părinții au fost supravegheți de trei jandarmi și un polițist, chemați, probabil, de primărie, în eventualitatea în care lucrurile ar fi degenerat.

Părinții au intrat în sediul primăriei și au fost conduși de șeful Poliției Locale, Vasile Săvoiu, în sala de ședințe a Consiliului Local. După câteva minute bune, a sosit și doamna primar. A notat pe un tabel numele celor prezenți și a trecut la explicații legate de revolta de ieri, de la liceu.

«Am înțeles că ieri ați avut o întâlnire la școală. Eu nu am lipsit intenționat de la această întâlnire, așa cum, eronat, s-ar fi spus. Am fost plecată din zonă câteva zile, din motive de sănătate. Privitor la situația de față, vă pot spune următoarele: într-adevăr, am primit în luna decembrie anul trecut, o hârtie de la ISJ Neamț, pentru care eu, ca primar, trebuia să inițiez un proiect de hotărâre și să-l bag în Consiliul Local. Prin acea adresă, ISJ ne spunea să ne pronunțăm asupra sistemului de învățământ al comunei. Datorită faptului că legea a suferit modificări și suntem condiționați, în funcție de numărul de elevi, am decis să nu mă pronunț în scris la acea adresă. Și o să vă explic și de ce. La noi, în comună, există două mari structuri școlare: Liceul Tehnologic ”Arhimandrit Chiriac Nicolau”, care are în subordine școlile din Drehuța, Lunca și Nemțișor, și cea de-a doua structură este Seminarul Teologic ”Veniamin Costachi”. Avându-se în vedere specificul zonei, cu multe mănăstiri, am considerat că seminarul nu trebuie să fie desființat. După noua lege, seminarul ar trebui desființat. Am inteționat ca acest subiect să-l discut în ședința Consiliului Local din ianuarie, dar eu am fost nevoită să plec să-mi văd de sănătate. Îmi doresc ca ambele structuri să existe. Liceul din comună eu l-am adus până aici. După 160 de ani de existență a seminarului, nu-mi doresc ca acesta să fie desființat. Cei de la ISJ au alipit la seminar cele două școli, din Lunca și Nemțișor. La cele două școli, avem 150 de elevi, iar seminarul are aproximativ 200 de elevi. Prin comasarea lor, seminarul va rămâne ca structură școlară, iar Liceul Tehnologic și școala din Drehuța vor fi o altă structură școlară. Dacă decizia ISJ va rămâne finală, ar însemna ca elevii din Lunca și Nemțișor să învețe în aceleași școli, cu diferența că subordonarea va fi către seminar și nu către liceul din centrul comunei, așa cum a fost până acum. Dacă cele două școli vor rămâne la Liceul Tehnologic, seminarul dispare. Ca să rămână structură cu personalitate juridică, seminarul trebuie să aibă un număr de elevi. Dacă seminarul trece în subordinea liceului din comună, seminarul dispare ca instituție. Copiii de la școala din centru nu vor fi afectați. Prin această comasare, a celor două școli, probabil vor fi afectați profesorii din Lunca și Nemțișor. Împreună cu directorii de școli, voi merge la ISJ și la Consiliul de Administrație de acolo, pentru a le propune să se revină la vechea structură. Și anume, seminarul vocațional să rămână teologic și Liceul Tehnologic să rămână cum a fost, până acum”, a spus primarul Adriana Petrariu.

Noi nu vrem să mergem să luăm adeverințe de la preoți. Să mergem până la seminar. Dacă preoții sunt în slujbă? De ce trebuie să stau să aștept cu orele pentru un act? Nu vrem să fim subordonați preoților. Nu vrem să ne fie conduse școlile de către preoți”, a intervenit o mamă.

Preoții să-și vadă de rugăciuni și de cele sfinte. Asta le e menirea. Să ne lase în pace. Nu avem nimic cu ei, dar nu vrem să fim sub conducerea lor”, a spus și un tată revoltat.

Acum ne iau elevii de la cele două școli și, peste ceva timp, or să ne ia copiii și de la liceu. O să vedeți. Ăsta e scopul lor, al preoților. Pe noi nu ne interesează dacă seminarul se va desființa sau nu”, a zis un alt tată.

Cum e posibil, doamna primar, ca părinții, consilieri locali și presa să fie dată afară din sală? Ne-au dat afară cei doi inspectori școlari și doamna director Panaite Laura! Doamna primar, pe viitor, orice proiecte veți face pentru comuna asta, avem rugămintea să nu-i mai implicați și pe preoți. Să faceți proiecte pentru comunitate, nu pentru preoți”, a adăugat un alt tată.

Voi încerca o propunere legislativă, în ideea de a modifica legea privitor la numărul de elevi la școlile vocaționale. Aici trebuie să ajung la forurile superioare. Adică să nu afecteze existența unui seminar, în funcție de numărul de elevi. Este o propunere. Interesul meu este ca învățământul din Vânători să fie cel mai bun. Vă voi ține la curent cu ce voi rezolva la ISJ, când voi merge cu directorii de școli. Orice problemă aveți, vă rog să veniți la mine. Funcțiile sunt efemere, dar oamenii rămân”, a încheiat primarul Adriana Petrariu.

Dorim să fim și noi informați, ca să nu mai fim puși în fața faptului împlinit”, au spus la unison părinții.

C.T. STURZU

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *