Târgnemțeanul Mihai Octavian Boaru este medic stomatolog în Iași. În anul 2016, a fost șef de promoție la UMF Iași și tot în același an a susținut și examenul de rezidențiat, la specializarea Medicină dentară. S-a clasat pe locul I în Moldova și al IV-lea pe țară. O performanță care stârnește mândria tuturor celor din Târgu Neamț. Acum, Mihai este medic rezident la Secția Chirurgie Dento-Alveolară, din cadrul Spitalului ”Sf. Spiridon” din Iași, iar în timpul liber profesează și într-o clinică particulară. Are doar 25 de ani și este căsătorit tot cu o târgnemțeancă.
* ”Pentru a fi un medic bun, trebuie mai întâi să fii om”
– Pe scurt, care e povestea lui Mihai Boaru?
Povestea mea are la bază următorul citat: ”Omul este creatorul propriului destin”. De-a lungul vieții, mi-am fixat obiective și am muncit pentru ele, am avut visuri și m-am străduit să le dau formă, prin ceea ce sunt și ceea ce fac. A deveni medic stomatolog a constituit o parte din acest destin.
– Dar povestea medicului Mihai Boaru?
Povestea medicului stomatolog Mihai Octavian Boaru abia acum începe. Din punctul meu de vedere, pentru a fi un medic bun, în primul rând, trebuie să fii om. Trebuie să ai acel sentiment de compasiune și comuniune sufletească față de pacientul pe care îl tratezi. Un principiu fundamental în medicină spune ”primum non nocere”. Adică, ”înainte de toate, să nu faci rău”. Altfel spus, medicina trebuie să aibă și conștiință. Orice medic ar trebui să se caracterizeze prin trei elemente: ochi de vultur, suflet de mamă și inimă de leu.
* ”Mi-am propus să fiu șef de promoție, încă din primul an de facultate”
– Cum ați reușit performanța de a fi șef de promoție? UMF este o ”uzină” în medicină, cu mii de studenți…
Mi-am propus să devin șef de promoție încă din primul an de facultate. De ce? Probabil pentru că îmi place să fiu printre primii în tot ceea ce fac. Și am reușit acest lucru. Îmi amintesc cu multă emoție momentul în care domnul rector mi-a înmânat medalia și diploma de șef de promoție, în aplauzele tuturor celor prezenți la festivitate. Emoțiile au fost cu atât mai mari, cu cât, în mulțimea prezentă, se aflau mama și tata – persoanele cărora le datorez tot ceea ce sunt azi – și soția, care m-a susținut și mi-a fost mereu aproape. Au fost șase ani minunați. Fără îndoială, a fi student este cea mai frumoasă perioadă a vieții unui om.
– Pe cale de consecință, examenul de rezidențiat a venit firesc ca un succes?
În cadrul concursului de rezidențiat, pe domeniul Medicină Dentară, au fost înscriși 1.062 de candidați la nivel national. Noutatea din acest an, anume repartiția și clasificarea națională, a sporit foarte mult competiția și competența. Întotdeauna mi-a plăcut competiția și, pentru mine, e un stimul suficient pentru a face față provocărilor. Examenul a constat în 200 de întrebări tip grilă – 50 complement simplu și 150 complement multiplu -, dintr-o bibliografie care depășește 2.200 de pagini. După terminarea celor 4 ore de examen, am fost chemat în fața sălii, pentru a asista la corectarea lucrării. Au fost cele mai lungi 10 secunde din viața mea. Nu am să uit niciodată reacția comisiei, când a văzut că luasem 900 de puncte din 950 maxim posibile. A fost un moment unic. Apoi, după câteva zile de la terminarea examenului, s-au afișat rezultatele finale. După multă muncă, a venit și răsplata: locul I pe Centrul Universitar Iași și clasarea pe locul IV la nivel național.
– De ce ați ales să vă stabiliți și să profesați la Iași?
Ca medic rezident, îmi doresc foarte mult să devin chirurg dento-alveolar. Consider că aici am cele mai multe oportunități în ceea ce privește ascensiunea profesională pe această specializare. De asemenea, tot în Iași mi s-a oferit posibilitatea de a colabora cu o clinică privată, formată dintr-o echipă de profesioniști, care se perfecționează continuu, care arată respect pentru pacienți și pentru calitatea actelor medicale și sunt foarte fericit să fac parte din această echipă.
* ”Ca stomatolog am un viitor foarte bun în România”
– Nu v-a bătut gândul sau nu vă bate gândul să plecați în străinătate, așa cum fac mulți medici tineri?
Toți medicii, la un moment dat, își pun această întrebare: ”să plec sau să rămân?” Mulți preferă să plece, deoarece sunt dezamăgiți de oportunitățile pe care le au în țară, în timp ce alții preferă să rămână în țară datorită familiei, prietenilor și a culturii în care au crescut. Aș minți dacă aș spune că nu mi-a trecut prin cap să plec în străinătate. Însă nicăieri nu e mai bine ca acasă. Prefer un mediu în care să fiu înconjurat de familie și de prieteni. Iar în ceea ce privește profesia, consider că în România am un viitor foarte bun. În final, contează munca pe care o depui și să îți dai interesul în tot ceea ce faci. Și, mai important, să faci ceea ce îți place.
– Este de notorietate faptul că românii își neglijează dentura. Care ar fi cauzele?
Categoric, așa. Principala problemă este lipsa unei educații sanitare. În mintea pacienților s-a creat această concepție falsă: medicul stomatolog = frica de durere, concepție ce se propagă rapid în societate. Atât timp cât vom continua să ne limităm în gândire, această fobie de stomatolog nu va dispărea. Este foarte important ca pacientul tânăr să înțeleagă importanța unei igiene orale corect realizate și să crească cu ideea că a merge la medicul dentist – sau la oricare medic – este un necesar; astfel, el va conștientiza că a preveni e mai important decât orice altă acțiune.
Ciprian Traian STURZU