Inspectoratul Școlar Județean Neamț pare că se joacă de-a transparența în cazul unui subiect foarte important, legat de activitatea didactică a inspectorilor școlari, care lucrează la ISJ Neamț. Această concluzie se poate desprinde din răspunsurile date întrebărilor pe care le-am adresat, printr-o cerere privind liberul acces la informațiile de interes public, reprezentanților ISJ. Solicitarea a fost făcută după ce mai mulți cititori ne-au semnalat că unii inspectori nu prea au fost văzuți la ore, de la începutul acestui an școlar. Pentru a-i lămuri, pe elevi, dar și pe părinți, despre îndatoririle la catedră pe care le au inspectorii școlari am găsit de cuviință că este ”fairplay” să publicăm orarele de lucru, atât cel de la sediul ISJ Neamț, cât și cel de la unitățile de învățământ astfel încât să nu existe suspiciuni legate de activitatea unor inspectori școlari.
Răspunsul ISJ Neamț, semnat de Viorel Stan, inspectorul școlar general, face trimiteri la informații care se găsesc pe site-ul instituției, însă, odată ajunși acolo, descoperim că nu în dreptul tuturor inspectorilor școlari se precizează pe ce norme sunt angajați (jumătate de normă sau normă întreagă), ceea ce ar însemna că există un program diferențiat. Mai mult, în dreptul doamnei inspector școlar general adjunct, Elena Laiu, nu apare nicio mențiune despre unitatea de învățământ unde este încadrată ca titular.
Desigur, acestea nu sunt lucruri cu anevoie de aflat, dar presupunând că Inspectoratul Școlar are niște evidențe clare în ceea ce privește activitatea inspectorilor școlari, am considerat că nu este niciun secret de stat dacă solicităm niște informații în acest sens. Vom reveni,cu date complete, despre programul inspectorilor școlari. Până atunci, vă lăsăm în compania unui text ”marca” ISJ.
”Având în vedere cererea dvs., înregistrată la ISJ Neamț cu nr. de mai sus, conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă informăm următoarele:
Programul de lucru al personalului didactic de conducere, îndrumare și control din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț se defășoară în intervalul orar de 08,00 – 16,30, de luni pînă joi și vineri de la 08,00 la 14,00 și este afișat la loc vizibil, la intrarea în instituție. în funcție de calendarul concursurilor și examenelor naționale programul de lucru se poate desfășura și în afara intervalului orar mai sus menționat și în weekend. Calendarul/calendarele concursurilor și examenelor naționale se publică în Monitorul Oficial al României și pe site-ul ISJ Neamț.
Personalul didactic de conducere, îndrumare și control din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț, are obligația didactică de predare a unui număr de 2-4 ore, conform OMECTS nr. 4865/2011. Aceste ore nu se remunerează și pot fi efectuate în timpul programului de lucru de la ISJ Neamț.
Informații referitor la unitățile de învățământ preuniversitar în care inspectorul școlar general, inspectorii școlari generali adjuncți și inspectorii școlari sunt titulari, specializarea fiecăruia, disciplina predată, le regăsiți pe site-ul ISJ Neamț la secțiunile management și curriculum și inspecție școlară.
Informațiile privind orele predate de către personalul didactic de conducere, îndrumare și control din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț și orarul școlar după care predau le puteți solicita de la unitățile de învățământ preuniversitar din județul Neamț. Rețeaua școlară o regăsiți tot pe site-ul ISJ Neamț.” (M.T.)
2 comentarii
Aşa este. Nu le ajung banii. Toţi inspectorii au gradaţii de merit. Majoritatea au ore suplimentare pe lângă cele din obligaţia de catedră. Problema este c, în multe situaţii nu-şi pot efectua orele din catedră, ce să mai spunem de cele suplimentare. Aceeaş practică, cu ştirea inspectoratului, este dusă de directorii de şcoli. În concluzie: viaţă frumoasă, nu ţi faci orele dar iei banii. În vremurile ce vin nici nu au de să se teamă. Legea nu-i va pedepsi, cel mult, dacă vor fi prinşi, vor fi obligaţi să de banii înapoi. Tot înainte tovarăşi ! S-a dat liber la şmechereală… nu vă temeţi….. avem noi grijă să nu păţiţi nimic.
Ai perfecta dreptate! Si mai grav este faptul ca unii nici macar nu trec pe la unitatile in care au drept obligatie de norma desfasurarea celor 2-4 ore saptamanal. Vedeti cate ore din obligatia de catedra a efectuat stan acum 2 si acum 3 ani la CN Calistrat Hogas P. Neamt. Nici nu l-a vazut nimeni macar 1 ora intr-un an!!!! Se intrebau si elevii cine este si cum arata?????