Poeta Ana Blandiana a spus la manifestarea de ieri, 21 martie, de la Teatrul Tineretului, care a marcat Ziua Mondială a Poeziei, că nu i se potrivește calitatea de membru al Academiei Române. ”Dacă există ceva pe lume care nu mi se potrivește, asta e sigur. Este o mare onoare, dar e o onoare care nu mi se potrivește. Sper să nu mă schimbe acest fapt”.
Referitor la celebrul volumul de versuri pentru copii “Întâmplări din grădina mea” (1980) în care l-a imaginat pe Motanul Arpagic ca fiind Ceaușescu, Ana Blandiana a afirmat că cele scrise au fost considerate o dovadă extraordinară de curaj ”însă nu este adevărat, n-a fost niciun curaj. A fost inconștiență pură. Nicio clipă nu mi-am închipuit că cineva o să observe. Nu-mi imaginam că s-ar putea să existe o asemenea reacție publică. Am spus întotdeauna, ceea ce explică scandalul Arpagic este exasperarea publică, felul în care oamenii descopereau cele mai neînsemnate aluzii, felul în care la o zi după ce apăruse cartea lui Ceaușescu i se spunea Arpagic. Când am auzit că această carte a dispărut din librării instantaneu, nu mi-a venit să cred. Mă rog, după aceea, am dispărut și eu, de tot, dar era efectiv o dovadă că situația este mai gravă decât îndrăzneam eu să-mi închipui. Fac parte dintre cei care nu și-au găsit dosarul de securitate. Am găsit totuși într-o hârtie pe care mi-au dat-o o adresă a generalului Vlad, șeful Securității, trimisă către toate județenele de securitate prin care li se cerea să retragă imediat din circulație cartea. Răspunsul șefului Securității de la Timișoara a fost uluitor. Se scuza, regreta că n-a găsit mai mult de trei exemplare în județul Timișoara”.
În deschiderea manifestării, scriitorul Adrian Alui Gheorghe, organizatorul acestei seri speciale, i-a făcut Anei Blandiana un laudatio emoționant.
”I-ați ajutat pe mulți dintre români, în vremuri tulburi, să spere, să nu cadă. Ați ajuns la statutul de model pentru o societate ca a noastră căreia i s-au refuzat modelele adevărate vreme de 4, 5 decenii iar semnul că ați devenit unul dintre necesarele modele din societatea românească îl constituie faptul că ați fost iubită și urâtă deopotrivă în numele adevărului și a intrasigenței adevărului. Înainte de 1989, ați demonstrat că în vreme de ciumă, o femeie poate singură să plângă sau să deplângă un popor de bărbați. Ați acționat înainte de 1989 și după momentul decembrie 1989 așa cum îndemna părintele Iustin Pârvu pe un intelectual român, devenit ținta vulnerabilă a neocartezienilor, care susțineau că trebuie să uităm ca să existăm, spunea părintele ”Spune adevărul și nu o să pățești nimic, nu te vor putea atinge”. I-ați învățat și pe alții prin exemplu personal același lucru. Ați dat un nume nobil poeziei. Prea arare de la Eminescu încoace, limba română a sunat atât de bine, poezia română a generat atâta energie. Poezia reiterează o veche străveche asepțiune că omul este o trestie cea mai fragilă din natură dar o trestie gânditoare. Frumoasă ca poezia însăși dvs. ați făcut din frumusețea poeziei o chestiune de etică.Vă sărutăm mâna scriitoare!”. În numele Primăriei Piatra Neamț și a Consiliului Județean, primarul Dragoș Chitic și vicepreședintele Laurențiu Dulamă i-au oferit Anei Blandiana flori și plachete în semn de prețuire. (Ana MOISE)