Cei mai buni elevi fizicieni se întrec la Piatra Neamț în Concursul Național de Fizică “Evrika”

Peste 250 de elevi din ciclul gimnazial și liceal din toată țara, participă alături de profesorii coordonatori, la cea de a XXVII-a ediție a Concursului Național de Fizică „Evrika”. Timp de două zile, aceștia vor susține  probele de concurs pentru a demonstra care este cel mai bun fizician din sistemul de învățământ românesc. Evenimentul organizat la Piatra Neamț, după mulți ani de așteptare, reunește cei mai buni elevi care îndrăgesc fizica și duc această pasiune spre performanță.  La festivitatea de deschidere a evenimentului, organizată în sala Calistrat Hogaș a Consiliului Județean Neamț, au participat elevi, susținători, cadre didactice, dar și reprezentanți ai Ministerului Educației, Prefecturii Neamț, Consiliului Județean Neamț, primăriilor și Inspectoratului Școlar Județean Neamț. Promotorul acestui eveniment, inspectorul de fizică prof. Cristinel Secară a spus în deschiderea evenimentului care pune județul Neamț pe harta educației :„În acest binecuvântat an 2017, iată că astăzi, 31 martie, ne-am adunat din toată Țara Românească, aici, la Piatra-Neamț, pentru a participa la festivitatea de deschidere a Concursului Național de Fizică EVRIKA, ediția a XXVII-a. Bine ați venit în județul Neamț, în acest spațiu binecuvântat de Dumnezeu, cu o puternică personalitate, pe care ne-am obișnuit să îl numim Ținutul Neamțului! Bine ați venit la Piatra-Neamț, oraș care vă va fi gazdă primitoare pentru zilele de concurs! De la profesorii mei am învățat că valoarea nu așteaptă numărul anilor, iar poveștile de suflet se scriu, în egală măsură, cu ascuțimea minții și cu colțul inimii. O astfel de poveste de suflet sperăm să scriem împreună aici, la Piatra-Neamț, în zilele Concursului Național de Fizică EVRIKA, ediția a XXVII-a”.

Din partea Consiliului Județean Neamț, Octavian Țărăntuș a adus mesajul președintelui Ionel Arsene „Bine ați venit în județul Neamț. Domnul președinte felicită organizatorii, Inspectoratul Școlar și vă asigură, în continuare de susținerea necesară, așa cum am făcut-o mereu”.

Și reprezentantul Guvernului în teritoriu, subprefectul județului Neamț, Iulian Jugan a precizat importanța fizicii…în administrație: „Educația trebuie să reprezinte pentru orice guvernare responsabilă o prioritate, o prioritate zero. În calitate de persoană care am experiență în administrația locală și centrală nu de puține ori am constatat că e nevoie și de câțiva fizicieni în administrație, mă refer la faptul că dumneavoastră transformați ficțiunea în realitate. O parte din dumneavoastră sper să intrați și în administrație. Cei mai buni să câștige”.  . Primarul interimar al municipiului Roman, Lucian Micu a spus „Competiția este de valoare, la care participă copiii noștri, generația pe care o dorim mai bună, mai competitivă, mai pregătită și mai știutoare. Vreau să felicit toate cadrele didactice pentru cunoștințele, pentru harul și dăruirea pe care le-au transmis elevilor. A insufla această dragoste pentru carte, pentru știință, este o mare răspundere și dacă tot vorbim de profesori cu har, care au știut să insufle dragostea pentru cunoaștere, aș vrea să menționez numele profesorului romașcan Mircea Gligor, care a plecat prea repede și care are un merit. Printe participanți se află și elevi romașcani”.

evrika 7
evrika 9
evrica 8
evrika 2
evrika 1
evrika 3
evrika 6
evrika 12
evrika 11
evrika 10

Comisia centrală a celei de a XXVII-a ediții a Concursului Național de Fizică EVRIKA este compusă din președinte  – conf. univ. dr. Sebastian Popescu de la  Iași, vicepreședinte – prof. univ. dr. Florea Uliu, vicepreședinte executiv,  reprezentant Ministerului Educației Naționale – Sorin Trocaru, președinte al Comisiei Județene de organizare și desfășurare a concursului, inspector general al I.S.J. Neamț –  prof.dr.Viorel Stan, președinte Comisia Județeană de organizare și desfășurare a Concursului, inspector general adj. prof. Elena Laiu și președinte Comisia Județeană de organizare și desfășurare a Concursului prof. Ioan Milea.  Inițiatorul acestei competiții, Emilian Micu, președinte de onoare al acestui concurs,  a declarat că „trăiesc cu emoție aceste clipe, am lăsat în urmă 27 de ani de existență de la apariția acestui concurs. Am inițiat concursul la Brăila, la un an de la editarea revistei Evrika, care au mers pas la pas, revistă care a ajuns la numărul 319”. Președintele comisie centrale conf. univ. dr. Sebastian Popescu a spus „ peste tot este nevoie de fizicieni. Îi întâlnim de pe Wall Street până în industria de apărare și armată. Întâlnim fizicieni în industria farmaceutică până în industria aerospațială, de la catedră și până în institutele de cercetare. Întâlnim fizicieni în artă și în politică și a noastră și internațională. Întâlnim fizicieni unde este nevoie și se pare că este nevoie peste tot”.  Ca în fiecare an, și în 2017, partenerii educaționali au pus umărul la organizarea Concursului Național de Fizică EVRIKA, ediția a XXVII-a. Printre aceștia se numără: Consiliul Județean Neamț, Primăria și Consiliul Local Piatra Neamț, Primăria și Consiliul Local Târgu-Neamț, Primăria și Consiliul Local Roman, Facultatea de Fizică, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza ” Iași, Colegiul Național ”Petru Rareș” Piatra Neamț și Colegiul Tehnic ”Gheorghe Cartianu” Piatra Neamț. Important de precizat este faptul că, autoritățile locale și județene au sprijinit financiar acest eveniment. Consiliul Județean Neamț a alocat suma de 25.000 lei, Primăria și Consiliul Local Piatra Neamț – 8.500 lei, Primăria și Consiliul Local Târgu-Neamț alți 8.500 lei, și de la Roman au venit 3.150 lei. Printre sponsori se numără și firme private: SC KOBER SA, HEIDELBERGCEMENT, Grupul de firme TCE3 Brazi, Carrefour Piatra Neamt și Eurodiscount Piatra Neamț.

Concursul propriu zis începe sâmbătă, 1 aprilie, la ora 9.00, cu proba teoretică, care va fi susținută la Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra Neamț, după care de la ora 14.00 se desfășoara o etapă inedită „Descoperă/Redescopră/experimentează în județul Neamț”, iar de la ora 18.00 se desfășoară „Neamț#investește în educație”, la Curtea Domnească din Piatra Neamț, unde este programată și festivitatea de premiere.

Gianina Buftea

 

One comment

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *