Rețeaua de proxeneți “Bella Ioana” destructurată de DIICOT

De mai mult timp se vorbea despre o rețea de fete care erau folosite pe post de prostituate de proxeneți extrem de bine organizați. Fetele proveneau din familii dezorganizate și din centre de plasament, iar de serviciile lor ar fi beneficiat și oameni din mediul politic sau oameni de afaceri. DIICOT Neamț a destructurat acest grup și a explicat cum funcționa întregul mecanism. De reținut și implicarea în dosar a unui pedagog  în cadrul unui centru centru social din comuna Ștefan cel Mare.

La data de 17.03.2017 procurorii  Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților Gîdioi Mumdjiev Bella Ioana, Rotariu Dumitru, Ungureanu Liviu, Balașcă Neculai, Bârzu Mihai Cătălin,  Păduraru Ana-Maria, Stafie Georgeta și Nicorescu Vasile, pentru săvârșirea  infracțiunilor  de constituire și aderare la un grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism și act sexual cu un minor.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă  că pe raza municipiilor Piatra Neamț și Roman, a fost constituit un grup infracțional organizat specializat în exploatarea sexuală a unor tinere,  majore  și minore, provenite din familii dezorganizate sau din centre de plasament. Persoanele vătămate, minore și majore, erau cazate în locații închiriate de către membrii grupării, în vederea practicării prostituției, inculpații racolând clienți fie prin anunțurile din ziarele locale fie din rândul unor  clienți fideli care anterior au apelat la serviciile victimelor.

S-a reținut că inculpata Gîdioi Mumjdiev Bella Ioana a practicat prostituția pe raza municipiului Piatra Neamț, ocazie cu care și-a format un grup de clienți fideli. În cursul anului 2015, inculpata, la sugestia unor clienți, a racolat mai multe minore dintr-un centru social  din municipiul Roman, pe care le-a cazat pe raza municipiului Piatra Neamț, în locații puse la dispoziție de alți membri ai grupului infracțional.

Grupul infracțional coordonat de către inculpata Gîdioi Mumjdiev Bella Ioana era structurat pe mai multe paliere, primul având ca atribuții identificarea fetelor dispuse să practice prostituția și racolarea acestora. Al doilea palier avea ca scop punerea la dispoziție a spațiilor în care minorele și majorele să întrețină relații cu clienții racolați, fie prin intermediul anunțurilor de la mica publicitate, fie de către ceilalți membri ai grupării.

Din probatoriul administrat până în acest moment a rezultat faptul că în cursul anului  2015 inculpata Gîdioi Mumjdiev Bella Ioana a dezvoltat o relație de iubire cu o persoană vătămată  minoră ce era internată într-un centru social din municipiul Roman. În perioada anilor 2015 – 2016 minora a fugit de mai multe ori din centru, iar în perioadele de timp cât locuia împreună cu inculpata Gîdioi Mumjdiev Bella Ioana,  minora întreținea relații sexuale cu diverși clienți racolați de către inculpată.

Prin intermediul persoanei vătămate, inculpata  Gîdioi Mumjdiev Bella Ioana a cunoscut mai multe persoane de sex feminin ce erau instituționalizate în centru, iar pe fondul unei relații de iubire, inculpata a reușit să le determine pe minore să practice prostituția, motivând faptul că așa pot face rost de bani pentru a-și achita contravaloarea chiriei, să aibă bani de țigări și mâncare. Clienții erau racolați fie prin anunțuri în ziarele din Piatra Neamț, la rubrica „Prestări Servicii” fie din rândul unor cunoștințe sau foști clienți de ai acesteia.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că inculpata Gîdioi Mumjdiev Bella Ioana avea format un cerc de clienți fideli, din care făcea parte și inculpatul Balașcă Neculai. În timp, inculpatul s-a transformat dintr-un client al minorelor care practicau prostituția într-un racolator de minore dispuse să practice prostituția, atât pentru inculpata Gîdioi Mumjdiev Bella Ioana cât și pentru inculpata Stafie Georgeta.

În perioada anilor  2016 – 2017 , inculpata Gîdioi Mumjdiev Bella Ioana  a atras-o  în activitatea infracțională și pe inculpata  Pădurariu Ana Maria, căreia i-a solicitat să racoleze colege din centrul social dispuse să practice prostituția sub coordonarea ei.

Tot în perioada menționată inculpata Gîdioi Mumjdiev Bella Ioana a dezvoltat  relații de prietenie cu mai multe minore din cadrul unui centru  din municipiul Piatra Neamț,  instituție de unde a racolat mai multe minore pe care le-a determinat să practice prostituția.

Pentru cazarea minorelor, inculpata Gîdioi Mumjdiev Bella Ioana a apelat la inculpatul Rotariu Dumitru care le-a pus la dispoziție un apartament pe raza municipiului Piatra Neamț, cunoscând faptul că toate persoanele cazate întrețin relații sexuale contra cost. S-a reținut faptul că inculpatul Rotariu Dumitru avea relații sexuale atât cu inculpata Gîdioi Mumjdiev Bella Ioana cât și cu celelalte minore ce erau cazate în apartament.

În timp, din acest grup s-a desprins o altă grupare care  și-a continuat activitățile infracționale pe raza municipiului Roman, județul Neamț.

Inițial gruparea a fost coordonată de către inculpata Stafie Georgeta și suspecta V. M. M., iar ulterior calitatea de lider a fost asumată de către inculpatul Ungureanu Liviu. Inculpatul  a  determinat-o pe inculpata Stafie Georgeta să practice prostituția atât pentru el cât și să racoleze alte minore, din același centru social, pe care le-a determinat să practice prostituția în spații puse la dispoziție de către ceilalți membrii ai grupării.

Clienții erau racolați de către inculpatul Ungureanu Liviu sau de către inculpata Stafie Georgeta iar relațiile sexuale se consumau în imobilul pus la dispoziție de către coinculpatul Bârzu Mihai Cătălin.

De asemenea, cu ocazia cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că în perioada anilor  2012 -2014 inculpatul Nicorescu Vasile, pedagog în cadrul unui centru centru social din comuna Ștefan cel Mare, jud. Neamț, a întreținut relații sexuale cu o minoră în vârstă de 14, instituționalizată în centrul respectiv.

În urma probatoriului administrat în cauză a rezultat faptul că, în perioada anilor  2015 – 2017, inculpatul Nicorescu Vasile, profitând de calitatea pe care o avea, a solicitat și altor minore să întrețină relații sexuale însă acestea  au refuzat.

Acțiunea a fost efectuată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Neamț.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a fost efectuată  cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Bacău, luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, precum și a  jandarmilor.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”

 

adolescenteen news

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.