Lista comunelor din județul Neamț în care trebuie organizate alegeri anticipate se lungește. După Pipirig, Agapia și Bălțătești, a venit rândul comunei Bârgăoani. Înalta Curte de Casație și Justiție îl scoate din administrație pe Petrică Șchiopu, primarul de Bârgăuani, care se judecă, de 3 ani, cu Agenția Națională de Integritate. După ce-a câștigat procesul la Bacău, Petrică Șchiopu a pierdut la București, iar hotărârea, pronunțată în ziua de 30 martie, este definitivă: ”Admite recursul declarat de Agenția Națională de Integritate împotriva Sentinței nr.31 din 6 martie 2015 a Curții de Apel Bacău – Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal. Casează sentința atacată. Admite excepția inadmisibității acțiunii cu privire la pct.3 din Raportul de evaluare și respinge acțiunea cu privire la acest punct, ca inadmisibilă. Respinge în rest acțiunea, ca neîntemeiată”.
În aprilie 2014, ANI l-a declarat pe primar ca fiind în conflict de interese:
„Petrică Șchiopu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și penală, întrucât, în calitate de primar, având un interes personal de natură patrimonială, a achiziționat materiale de construcții de la Cooperativa «ConsumCoop Bârgăuani», al cărei administrator este sora sa (achiziție efectuată prin încheierea a două contracte încheiate între cooperativă și primărie). De asemenea, sora persoanei evaluate a achiziționat un imobil aflat în patrimoniul Primăriei Bârgăuani, printr-un contract de vânzare-cumpărare”.
La vremea respectivă, Petrică Șchiopu a declarat că, dintotdeauna, primarii din comună s-au aprovizionat de la magazinul cooperației, pentru că dacă s-ar fi dus în altă parte i-ar fi costat mai mult transportul decât cumpărăturile și că a ajuns în această situație pentru că a semnat acte în calitate oficială, de primar.
Imediat de sentința Înaltei Curți va ajunge la Prefectura Neamț, va trebui ca prefectul să emită un ordin de încetare a mandatului de primar al lui Petrică Șchiopu. De asemenea, el nu mai poate ocupa funcția publică vreme de 3 ani de la data destituirii. (C.M.)