Chinurile din cariera unui general la ISJ Neamț

Fost învățător, calificat ulterior ca polițist, Ioan Milea, actualul inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Neamț pare cel mai neliniștit personaj când vine vorba de activitatea sa profesională.

Generalul Milea a ajuns la Inspectoratul Școlar Neamț printr-o fericită conjunctură politică personală. El a venit la Inspectorat direct ca adjunct și a reușit să se facă remarcat prin faptul că nu a încurcat prea mult pe nimeni. A urmat concursul pentru postul pe care-l ocupa prin numire și a reușit să-l treacă. După care a trecut, ca mulți alți inspectori, la rezolvarea unor probleme de carieră.

Citind pe site-ul Inspectoratului Școlar Neamț date generale despre dl. Milea, se poate afla că are catedra la Școala Gimnazială ”Elena Cuza”, nu la Zănești, cum spune CV-ul de pe site. Când s-a produs evenimentul nu știm și nici nu are mare importanță, din moment ce generalul adjunct nu are foarte multe tangențe cu catedra.

Interesant este că Ioan Milea reușește să facă performanță peste tot pe unde vrea să mai ocupe câte o calitate profesională. De exemplu, recent, și-a depus dosarul pentru a ocupa un post de consilier școlar la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Neamț. Instituția respectivă a vacantat două posturi: un post în centre și cabinete de asistență psihopedagogică și un post la un cabinet de asistență psihopedagogică la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Roman. Iar domnul Milea are tot dreptul să participe, din moment ce legea permite acest lucru.

Dacă are specializări multiple, candidatul titular respectiv poate să ocupe orice post. Codul muncii permite alegerea celui mai potrivit loc de muncă pentru persoana respectivă. E dreptul fiecăruia să-și aleagă locul de muncă. Metodologiile precedente aveau ca element la dosar acordul unității de învățământ de unde pleacă candidatul pentru a se pretranfera. Acum, acest acord se consideră obținut de drept în baza codului muncii”, a declarat prof. Cristinel Secară, inspector școlar responsabil cu managementul resurselor umane la ISJ Neamț. Cu partea legală ne-am lămurit.

Aici vine partea cu pasiunea. Ioan Milea vine și zice: ”Am terminat Psihologia și îmi este plăcută activitatea de îndrumare și consiliere școlară și de aceea am fost atras de acest post”. Deci, ne-am lămurit și cu atracția profesională.

În urma condițiilor specifice de concurs, stabilite de CJRAE Neamț, participanții la pretransfer au trecut prin furcile caudine ale susținerii unei lecții la clasă. Ioan Milea a susținut o lecție de consiliere și orientare la clasa a V-a la Școala Gimnazială nr. 11 (fostă 28) Piatra Neamț. Evident că prestația domniei sale s-a ridicat la înălțimea funcției din Inspectorat. ”Am primit nota 10. Mi s-au pus la dispoziție trei teme și am ales-o pe cea care privește optimizarea comunicării”. Este evident că nota 10 înseamnă, practic, și câștigarea concursului, deci ne-am lămurit și cu asta.

În varianta mai mult decât probabilă a unui triumf, Ioan Milea își va rezerva postul și va rămâne în continuare inspector școlar adjunct la ISJ Neamț, nu cum ne-am temut noi că va părăsi Inspectoratul pentru CJRAE. ”Am contract semnat cu Ministerul pe 4 ani. Abia sunt în primul an de activitate”. Este momentul să spunem că ne-am lămurit încă o dată cum e cu atracția profesională.

Dincolo de condițiile draconice de concurs, cu un general adjunct susținând o lecție și notat de subalterni pe linie ierarhică, ca să zicem așa, este necesar și un recurs la memorie. Domnul Ioan Milea a fost cel care a coordonat/condus comisia de concurs pentru desemnarea directorului la CJRAE Neamț. La vremea aceea, a fost un pic de vâlvă în sistem, mai ales după ce prima probă a dat o diferență de punctaj care părea insurmontabilă între competitoare, cu actuala directoare ocupantă de loc II, la o diferență de 5 puncte. Ultimele probe de concurs au dus la o răsturnare neașteptată în clasament și lucrurile au intrat (într-un final) pe făgașul potrivit. Comisia a depunctat-o pe contracandidata Melaniei Pleșa și actuala directoare a reușit să-și păstreze postul.

La destul de puțin timp după concurs, locurile s-au inversat, iar Melania Pleșa și directoarea adjunctă a CJRAE au trecut pe post de severe examinatoare. Cum spuneam, dl. general a fost notat cu 10, devenind un fel de Nadia Comăneci a perfecțiunii didactice. Întrebat dacă a contat în vreun fel faptul că, la un moment dat, a condus comisia de concurs pentru desemnarea directorului la CJRAE Neamț, Ioan Milea s-a grăbit să ne asigure că ”n-are nicio legătură. Dezvoltarea noastră profesională nu are nicio legătură cu concursurile de directori”.

Exact asta spunem și noi, totul este un lung șir de coincidențe fericite.

Ana Moise

Valentin Bălănescu

 

pietricica turism

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.