Marius-Marian Bursuc este consilier local la Zănești. La momentul alegerilor locale a candidat din partea UNPR Neamț și a strâns voturi cât să intre în consiliu. În octombrie 2016, îl găsim în postura de candidat pentru Camera Deputaților din partea Partidului Mișcarea Populară. Pentru a face acest pas important în politică el trebuia obligatoriu să se înscrie în PMP, deoarce fuziunea dintre UNPR și PMP nu era definitivată. Pe cale de consecință, el și-a pierdut calitatea de membru UNPR, ceea ce, în condiții normale și cu legi normale, ar însemna pierderea mandatului.
Un amănunt important este că dl. Bursuc a fost membru PSD, iar la ultimele alegeri a candidat din partea UNPR pentru funcția de primar la Zănești.
În februarie 2017, primarul de Zănești sesizează la prefectură situația consilierului Marius Marian Bursuc și cere dispunerea “măsurilor care se impun”. Iată ce spune Prefectura în prima parte a adresei, citând corect legea:
- “potrivit art. 9 alin. (2) lit. h1 calitatea de consilier local încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în situația pierderii calității de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei listă a fost ales”.
A doua parte a răspunsului ne arată cât de proaste sunt legile în România:
- “începând cu data de 23.05.2015, data intrării în vigoare a Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, act normativ prin care s-au adus modificări și completări și Legii nr. 393/2004, competența de constatare a încetării mandatului de consilier local în cazul prevăzut la art. 9 alin. (2) lit. h1 revine prefectului care, în termen de 30 de zile de la data sesizării partidului politic pe a cărui listă a candidat consilierul în cauză. „
Dacă analizăm un pic răspunsul și legea, ne dăm seama că prostia este la ea acasă în Parlament. Articolul respectiv prevede, imperativ, că mandatul de consilier local se pierde odată cu” pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales”! Doar două paragrafe mai jos, se spune că pentru cazul prevăzut la h1, numai partidul pe listele căruia a fost ales poate face sesizare la Prefect! Nu un alegător care se consideră trădat de un consilier care a plecat la alt partid, nu secretarul comunei, nu altcineva! Nu mai contează că domnul Bursuc, în momentul în care a semnat adeziune la PMP și-a pierdut ( potrivit statutului) calitatea de membru UNPR. Nu contează că plecarea la un alt partid poate fi echivalentă cu demisia din UNPR. Lucru care nu poate fi contestat, chiar dacă la vremea aceea se vorbea ba de alianță, ba de fuziune prin absorbție între PMP și UNPR, etc.
Acest paragraf de lege, care vorbește doar despre posibilitatea ca partidul pe listele căruia a fost ales Marian Marius Bursuc să sesizeze Prefectura este o limitare a dreptului de a semnala o încălcare ( chiar dacă nu voită) a legislației.
UNPR Neamț, care există încă, cel puțin la nivel de reprezentare, avându-l ca președinte pe avocatul Mihai Sava, nu are nici un interes să facă sesizare la Prefectură. Dacă nu există interes, se poate tolera încălcarea legii? O întrebare la care cineva ar trebui să ne dea un răspuns. Sau poate va exista vreun parlamentar care să încerce o “reparare” a legii.
Valentin Bălănescu
PS: O situație identică o putem întâlni și în Consiliul Local Săvinești, unde funcționează Andrei- Tudor Popa în calitate de consilier UNPR, dar care a candidat și el pe listele PMP Neamț pentru un post de deputat.