Elita fizicienilor din învățământul românesc a fost desemnată, sâmbătă (1 aprilie) seara, la Piatra Neamț. Emoțiile au fost mari, iar așteptările pe măsura pregătirii elevilor. Elevi și profesori din întreaga țară au participat la cea de-a XXVII-a ediție a Concursului Național de Fizică EVRIKA, iar premiile, în bani, au ajuns la cei mai buni.
Organizatorul acestui eveniment, prof. Cristinel Secară a argumentat inițiativa, dar și amploarea acestui eveniment: “Fizica a devenit mai mult decât o știință fundamentală care ne ajută să înțelegem Universul și legile naturii, este baza pentru o economie tehnologizată construită din lasere, fibră optică, dispozitive semiconductoare, materiale avansate, și multe alte inovații. Asta înseamnă că fizica îți dă posibilitatea de a fi prezent la construirea viitorului în aceeași măsură ȋn care te ajută să înțelegi lumea din jurul tău. Răspunsul unor întrebări fundamentale din domenii diverse ca medicina, știința materialelor, industrie în general, afaceri sau politică se află în principii și legi ale fizicii. Fizica este o artă a înțelegerii lucrurilor. De mii de ani oamenii se întreabă de ce strălucesc stelele, de ce este tare piatra sau de ce lucește aurul. Acum avem răspunsurile. Da Vinci a schițat turbulențe în apa care curge, pe care acum le putem explica, a desenat fantastice mașini zburătoare pe care acum le putem construi. Oamenii au visat să poată comunica de pe un continent pe altul, să atingă luna sau să privească în interiorul atomului. Acum, toate acestea au devenit realități“.
După ce au rezolvat subiectele din fișa de concurs, iar comisia a început să corecteze lucrările, participanții s-au întâlnit pe platoul Curții Domnești, pentru a interacționa intelectual, cultural și social cu elevii școlilor nemțene, care și-au demonstrat și ei cunoștințele în cadrul unor activități deosebite. Printre acestea s-au numărat: Descoperă/Redescoperă/Experimentează în județul Neamț” unde s-a pus accent pe promovarea turistică a județului Neamț, prezentarea punctele de atracție turistică ale județului, cu peisaje măiestre și mănăstiri seculare, care fac din județul Neamț, o destinație turistică pentru sute de mii de turiști.
Cea mai atractivă secțiune a fost „Descoperă/Redescoperă/Experimentează cu Școala Nemțeană de Fizică”. Sute de pietreni au vizitat standurile de prezentare, iar participanții la concurs au făcut schimb de ideii și cu siguranță s-au legat prietenii. Prezentarea elevilor unităților de învățământ din județul Neamț a cuprins dispozitive experimentale create de elevi în cadrul concursurilor școlare la care au participat, la disciplina fizică, interdisciplinar cu chimia, informatică, mecatronică, care dovedesc competențele STEM acumulate, performanță în domeniul astronomie, instrumentelor muzicale (unde sonore), colorimetrie (pictură, pictură iconografică).
Profesori și studenți din cadrul Facultății de Fizică din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” Iași au prezentat experimente interactive în scopul promovării științelor, în special promovării fizicii, atragerii unui număr cât mai mare de elevi spre studiul fizicii. Prezent la eveniment, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Neamț, prof. Viorel Stan a declarat: “au fost câteva sute de participanți din toate județele țării. Organizarea la Piatra Neamț a acestui concurs este o dovadă a valorii școlii nemțene de fizică și a valorii elevilor noștri, din liceele și școlile gimnaziale. Noi organizăm anul acesta 6 olimpiade naționale, dintre acestea aș aminti pe cea de agricultură și germană, dar și mai multe concursuri naționale. Oricum școala nemțeană are o valoare și o poziție recunoscute la nivel național“.
Aseară, câștigătorii și-au primit laurii. Am văzut emoții, urări și îmbrățișări, încurajări, lacrimi de bucurie, schimburi de numere de telefon, toate acestea într-o atmosferă în care tinerețea și inteligența s-au împletit perfect, iar viitorul României nu mai pare atât de sumbru. Avem cu ce, avem cu cine, trebuie însă… să știm cum să îi ținem „acasă”! Iată și laureații:
Clasa a VII-a
Locul I – Flavia Cristiana Pascal – Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra Neamț
Clasa a VIII-a
Locul I – Horia Costin Busuioc – Școala Gimnazială „Sf. Andrei” Slobozia, județul Ialomița
Clasa a IX-a
Locul I – Ionel Emilian Chiosa – Liceul Teoretic Internațional de Informatică București
Clasa a X-a
Locul I – Ștefan Dolteanu – Liceul Teoretic Internațional de Informatică București
Clasa a XI-a
Locul I – Ștefan Răzvan Bălăucă – Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani
Clasa a XII-a
Locul I – Monica Cristina Dobrinoiu – Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” București
Premiul special acordat de inițiatorul acestui concurs, Emilian Micu și președinte de onoare al ediției de la Piatra Neamț a ajuns la Slobozia, județul Ialomița, Horia Costin Busuioc a obținut cel mai mare punctaj la toate etapele de concurs.
Premiile speciale din partea Primăriei municipiului Roman, in memoriam prof. Mircea Gligor au ajuns la : Flavia Pascal – Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra Neamț, George Chiriac – Colegiul Național „Roman Vodă” Roman, Daniel Manole – Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra Neamț, Andrew Okukura – Colegiul Național „Roman Vodă” Roman și Sebastian Leontică – Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra Neamț.
Inspectorul școlar, profesor de fizică, Cristinel Secară a mai spus că “organizarea Concursului Național de Fizică EVRIKA, ediția a XXVII-a, la Piatra Neamț, nu ar fi fost posibilă fără contribuția mai mult decât generoasă a partenerilor educaționali și a sponsorilor. Vreau să mulțumesc Consiliului Județean Neamț pentru contribuția sa de 25.000 lei, Primăriei și Consiliului Local Piatra Neamț (8.500 lei), Primăriei și Consiliului Local Târgu-Neamț (8.500 lei) și Primăriei și Consiliului Local Roman pentru fondurile alocate (3.150 lei). Trebuie menționați și sponsorii evenimentului: SC KOBER SA, HEIDELBERG CEMENT, Grupul de firme TCE3 Brazi, Carrefour Piatra Neamt și Eurodiscount Piatra Neamț, cărora vreau să le mulțumesc pe această cale. Mulțumită generozității tuturor sponsorilor și partenerilor educaționali, a fost posibilă reunirea, într-o structură competițională, a unei elite formate din elevi și profesori pasionați de studiul fizicii, din întreaga țară și am reușit să aducem o inițiativă locală la un nou nivel, atât cantitativ cât și calitativ, demonstrând atenția deosebită pe care comunitatea nemțeană o acordă în susținerea valorilor și a educației tinerilor, în scopul cercetării și interpretării lumii înconjurătoare. Felicit elevii și profesorii pentru reușitele înregistrate și mai vreau să mulțumesc, în mod deosebit celor 180 de cadre didactice din județ, profesori de fizică, care și-au adus contribuția la organizarea acestui eveniment. Vă mulțumesc!”
Și astfel, o nouă poveste de suflet a fost scrisă la Piatra-Neamț, în cadrul zilelor Concursului Național de Fizică EVRIKA, ediția a XXVII-a. (Gianina BUFTEA)