Muzeul de Artă din Piatra Neamț găzduiește începând de ieri (21 aprilie) și până la 1 iunie o impresionantă expoziție de tapiserie și sculptură a artiștilor plastici Gabriela Cristu Sgarbură și Gheorghe Zărnescu. Cele 70 de creații de înaltă măiestrie artistică îți provoacă o imensă tulburare, generându-ți ideea că rar ai ocazia să vezi așa ceva.
”Este o expoziție incitantă care sperăm să atragă un public numeros pentru că merită. Sunt doi artiști importanți care ne-au făcut onoare de a expune la Muzeul de Artă și le mulțumim”, a declarat Violeta Dinu, muzeograf-șef la Muzeul de Artă din Piatra Neamț.
De la Bacău a venit special să asiste la vernisajul acestei expoziții și pictorul Mihai Chiuariu, originar din județul Neamț. ”Este o expoziție foarte bună. De altminteri, aici au fost expoziții foarte interesante cu artiști care vin de la Paris și expun în acest spațiu extraordinar”.
”Este o combinație consacrată deja între tapiserie și sculptură: materiale moi, textile-materiale dure și grele. Lucrările par să se contrazică, dar undeva, de undeva iradiază o coerență, poate mai greu de explicat, dar ușor de simțit. Elementul care creează această coerență, după opinia mea, este intenția artistică”, a spus și criticul de artă Emil Nicolae.
Artistei Gabriela Cristu Sgarbură i-a fost alături o altă tapiseră de renume: Lucia Pușcașu. ”Aceste lucrări de tapiserie sunt un exemplu pentru noi toți și pentru pictori, și pentru decoratori. Cea mai multă pictură o găsiți în aceste tapiserii. Este o mare onoare pentru mine de a fi prezentă la această expoziție care este grea din toate punctele de vedere. Să nu se supere nici un artist care este aici dar cu mâna pe inimă o spun: Gabriela este cea mai bună dintre noi tapiserele, dar vorbele acestea nu-mi aparțin. Toată lumea o cunoaște pe Cela Neamțu, aceste vorbe aparțin domniei sale, una dintre tapiserele mari ale României”.
Gabriela Cristu Sgarbură a început să participe la expoziții în urmă cu 40 de ani, din 1991 fiind prezentă cu lucrări în numeroase spații de profil din afara țării. ”De ceva vreme îmi doream să-mi văd lucrările toate la un loc într-o expoziție, dar acest moment l-am tot amânat din cauză că au apărut din ce în ce mai multe bienale și trienale de tapiserie pe care oricum nu le-am putut acoperi pe toate. Acum această expoziție are loc și le mulțumesc organizatorilor”. (Ana MOISE)