Un tânăr acuză abuzurile asistentului maternal! DGASPC Neamț: “Asistentul maternal în cauză este o persoană respectabilă”

Un tânăr, în vârstă de 21 ani, care a stat până la vârsta de 7 ani în centrele de plasament „Elena Doamna” și „Ion Creangă”, acuză abuzurile asistentului maternal care l-a preluat ulterior în plasament familial. Marius Bahica relatează că s-a aflat în plasament familial, în comuna Botești, la familia Clarisa și Cristi Pădureanu, până la vârsta de 10 ani, după care a fost dat în grija unui asistent maternal din satul Iucșa, comuna Bozienii de Jos. Tânărul a înaintat o plângere deputatului Iulian Bulai, în care povestește despre abuzurile fizice și psihice, bătăile repetate, amenințările cu moartea la care a fost supus până când a fugit de acasă, la vârsta de 17 ani.

“Țin să vă spun că în această familie am avut parte de cele mai multe abuzuri și am trăit cele mai mari traume. Acest asistent maternal avea curs de calificare. Această familie mai deținea încă 2 copii, o fată și un băiat, amândoi dați în grija ei de la 7 luni. La prima vedere veți constata că este un asistent maternal demn de respect și onestitate, dar nu este așa. Am fost privat de toate informațile legate de drepturile pe care le dețineam, am fost agresat fizic (bătăile erau în mod constant), verbal (înjurii foarte grosolane în mod consecvent), psihologic – am fost amenințat atunci când mă opuneam la cerința lor de a a munci în gospodăria lor sau dacă încercam să mă apăr prin cuvânt)”.

Alte acuze vizează angajați al DGASPC Neamț: „Asistentul social Nicu Bordeanu, pe atunci, care acum este inspector, întocmea rapoartele în lipsă de cunoștință de cauză a celor spuse mai sus, deoarece nu îmi era permis să vorbesc în privat cu el despre ce se întâmpla în mod real în acea familie.  În timpul liceului (2010-2014) am avut-o ca asistent social pe doamna Voaideș Petronela. Aceasta nu a avut niciodată contact cu mine sau cu problemele mele, în vederea întocmirii unui raport social. Dumneaei întocmea rapoartele pe baza celor spuse de asistentul maternal și eu nici măcar nu eram înștiințat de venirea ei la domiciliul unde stăteam sau informat de cele discutate în lipsa mea. Ce este mai grav este că atât asistentul social Petronela Voaideș, cât și Nicu Bordeanu știau de problemele și de anormalitățile ce se petreceau și nu au luat nici o măsură“.

Reprezentanții DGASPC Neamț spun că “în declarațiile acestui tânăr se regăsesc o serie de erori. Acesta a fost în sistemul de protecție din 1997, provenind dintr-o familie cu mai mulți frați, 4 dintre ei fiind în sistemul de protecție al județului. În tot timpul cât s-a aflat în evidența DGASPC Neamț tânărul a menținut legătura cu mama și frații săi, de altfel, mama fiindu-i și reprezentant legal. Pe perioada cât a fost în plasament la asistentul maternal din satul Iucșa, comuna Bozieni, nu au existat nici un fel de semnalări ale copilului sau ale instituțiilor cu care noi colaborăm (școală, medic, primărie, etc.) care să ateste eventuale probleme sau abuzuri. De asemenea, asistenții sociali de la DGASPC au făcut trimestrial vizite de monitorizare pe toată durata măsurii de protecție și niciodată nu s-au constatat semne ale vreunui abuz”, a declarat Magda Vasilache, purtător de cuvânt DGASPC Neamț.

Tânărul, la împlinirea vârstei de 18 ani, a solicitat prelungirea măsurii de protecție, până la finalizarea studiilor. La 19  ani însă, pe  când era în clasa a XI-a, a  cerut în scris DGASPC Neamț încetarea măsurii de   protecție. „La această cerere a atașat și declarația unei familii din județul Bacău, care se angaja să îl sprijine. Solicitarea i-a fost aprobată, tânărul ieșind din sistem.  Tânărul nu a semnalat niciodată DGASPC Neamț – nici înainte și nici după ieșirea din sistem – eventuale abuzuri sau rele tratamente ale asistentului maternal. Asistentul maternal în cauză este o persoană respectabilă, familia fiind foarte apreciată în comunitate și toate caracterizările sunt pozitive. Asistentul este evaluat psihologic periodic, atât el, cât și ceilalți membri ai familiei. În acest moment acest asistent maternal are în plasament alți doi copii, aceștia având o evoluție fizică, socială și școlară foarte bună”, a mai adăugat reprezentantul instituției.

Tânărul a cerut reintegrarea în sistemul de protecție, însă, conform legislației, nu este posibil. Dacă ar fi rămas în sistem, putea beneficia de sprijin pe toată durata studiilor universitare, până la împlinirea vârstei de 26 de ani. În urma interpelării deputatului Iulian Bulai, reprezentenții Ministerului Muncii vor cere informații de la Neamț și, probabil, și o anchetă. (G. BUFTEA)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *