ACTUALIZARE Grevă la Finanțe: ”Suntem Cenușăreasa sistemului bugetar!”

Actualizare: Protestul s-a încheiat în jurul orei 11.00 și activitatea a fost reluată.

Activitatea economică a județului este, la această oră, blocată, fiindcă angajații de la Finanțe au intrat în grevă spontană, în această dimineață de 4 mai. Cei de la ANAF sunt nemulțumiți de prevederile legii salariale unitare și de coeficienții de ierarhizare care ar urma să intre în vigoare odată cu noul act normativ, de la 1 iulie.

Suntem considerați Cenușăreasa sistemului bugetar!”, a declarat Cristinel Aanei, președintele Sindicatului Liber al Funcționarilor Publici din DGFP Neamț. El spune că angajații din ANAF își doresc măcar păstrarea actualilor indici de ierarhizare: ”Ținând cont de incompatibilitățile pe care le presupune funcția de inspector la ANAF, noi nu avem voie să facem meditații, nu avem voie să desfășurăm alte activități decât cea profesională. Cândva, în legislația muncii din România, aceste incompatibilități erau compensate de niște sporuri. Aceste sporuri nu există, în acest moment, în proiectul noii legi a salarizării unitare”.

Cristinel Aanei a precizat că indicii de ierarhizare (1,44-1,96), propuși în grilele noii legi a salarizării unitare, i se par sfidători. ”Într-o grilă de la 1 la 12, noi suntem sub 2. Nu cred că merităm să ni se arate o asemenea lipsă totală de considerație”.

Protestatarii nu au avansat vreun termen la care își vor opri acțiunea – ”Cât de repede cerințele noastre vor fi rezolvate, tot atât de repede vom înceta și noi protestul spontan”, după cum a explicat Mihaela Chira, secretar SED LEX – și rămâne cert că niciun agent economic sau instituție publică nu poate depune sau ridica vreun document de la Finanțe. Sigur, nu este o perioadă de vârf în privința încasărilor, dar categoric protestul finanțiștilor nu pică bine în actualul context. Greva s-a instituit, aparent, în toate sucursalele ANAF din județ.

La Roman, angajații protestează pe holurile instituției, iar la Târgu Neamț supărările sunt exprimate într-un mod original: respectându-se programul de lucru și atribuțiile de serviciu. (A.M.)

adolescenteen news

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.