Bătălia pe banii societăților municipiului Piatra Neamț

pietricica turism

Bugetele societăților în care municipiul Piatra Neamț este acționar, care trebuie aprobate prin hotărâre a Consiliului Local, au fost mult timp votate fără discuții, fără să controleze cineva cheltuielile, veniturile, salariile și, mai ales, schema de personal, unde, în timp, și-au găsit locul tot felul de activiști de partid sau rude ale șefilor de moment.

Joi, 25 mai, consilierii locali au pe ordinea de zi a ședinței ordinare dezbatere pe bugetele de venituri și cheltuieli a trei societăți aflate în subordinea Primăriei și Consiliului Local Piatra Neamț: Salubritas, Perla Invest și LocativServ.

Înainte de a vota la grămadă, consilierii poate se vor întreba cum stau lucrurile cu adevărat la Perla Invest, firmă aflată în insolvență, care are bunuri ale muncipiului, unele programate să ajungă la destinatari anume. Nemaivorbind de imensele datorii generate de societate, unde numai creditul luat pentru telegondolă este dovadă concludentă, deși nu singulară.

Poate consilierii vor avea curiozitatea de a vedea și a analiza cauzele care au dus societatea spre faliment și vor cere recuperarea banilor de la vinovații care au dat societății terenuri, bunuri, bani, fără să intereseze ce s-a întâmplat cu toate astea. Pe acest subiect, se pot prefigura reacții din partea liberalilor, deoarece firma e în zona agreată de executivul primăriei.

Salubritas este o altă societate care așteaptă să-i fie votat bugetul. Aici ar fi de văzut cum se mai stă cu salariile, dacă au fost cumva mărite brusc și care ar fi fundamentul economic pentru așa ceva. Nemaivorbind de cheltuieli, care, iarăși, pot fi generatoare de surprize. Aici, liberalii nu vor avea multe comentarii negative, directoarea Tatiana Ciucanu fiind o apropiată a primarului Dragoș Chitic, dar sunt de așteptat reacții de la PSD sau aliații săi.

Locativ Serv SRL va genera în mod sigur discuții, conflictul dintre director și primar fiind la ordinea zilei. Liberalii vor ataca, rămâne de văzut cum vor vota cei din PMP și ALDE, care asigură majoritatea. Probabil vor fi replici spumoase, care, însă, nu vor rezolva nici problemele primăriei, nici datoriile istorice de la societate.

Din toată această bătălie oarbă a orgoliilor, rămâne greu de înțeles, atunci când vine vorba de societățile municipalității, de ce consilierii membri în AGA nu prezintă – colegilor din Consiliu, dar și publicului larg – un raport asupra situației, așa cum o văd și o înțeleg ei.

Valentin Bălănescu

FOTO: Primăria Piatra Neamț

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.