Deputatul pentru Diaspora, poziție tranșantă în cazul Camelia Smicală! Parlamentarii de Neamț – CÂND?

pietricica turism

Deputatul românilor din Diaspora, dl. Doru Petrișor Coliu, a avut, marți, 9 mai, în plenul Camerei Deputaților, o poziție extrem de tranșantă în cazul dr. Camelia Smicală. Cu acest prilej, oficialul a făcut referire și la situația altor români ale căror drepturi “sunt batjocorite, cazuri în care abuzuri sunt comise asupra unor cetățeni europeni, totul sub tăcerea asurzitoare a autorităților române, care se preocupă mai mult de respectarea drepturilor cetățenilor europeni ce trăiesc în România fără să ceară reciprocitate de la celelalte țări ale Uniunii”.

“Cum este posibil ca Președintele României, Ministerul Afacerilor Externe sau Ministerul pentru Românii de Pretutindeni să nu ceară explicații zi de zi autorităților finlandeze în cazul abuzurilor comise asupra doamnei Smicală?”, se întreabă dl. Coliu.

Cum este posibil ca nici un parlamentar de Neamț să nu aibă vreo poziție OFICIALĂ, nu neapărat una TRANȘANTĂ, în acest caz, ne întrebăm noi. (Mesagerul de Neamț)

Vă prezentăm comunicatul integral al deputatului de Diaspora, dl. Doru Petrișor Coliu.

Uniunea Europeană și respectul pentru cetățenii săi

“Acum 67 de ani domnul Robert Schuman, Ministru de Externe al Republicii Franceze la acea vreme, a ținut un memorabil discurs care avea să fie piatra de temelie a construcției celei mai mari asociații de state din istorie de pe continentul nostru, Uniunea Europeană, o uniune a păcii și prosperității, care punea capăt dezbinării acumulate în urma războiului mondial.

Animată de politicieni de renume, adevărați «părinți fondatori» ca Jean Monnet, Konrad Adenauer, De Gasperi și alții, uniunea s-a dezvoltat, de la șase țări care formau inițial Comunitatea Cărbunelui și Oțelului astăzi Uniunea a ajuns la 28 de țări care au hotărât să lupte în comun pentru progres și prosperitate.

Uniunea Europeană a permis românilor să poată avansa pe drumul democrației, iar uneori a fost garantul respectării democrației așa cum s-a întâmplat în 2012. Ce îi lipsește României în interiorul Uniunii Europene? Îi lipsește constanța și implicarea mai puternică în deciziile Uniunii deoarece ne-am învățat în ultima vreme să așteptăm să vedem ce punct de vedere este pe cale să devină majoritar pentru a achiesa la el. România trebuie să îsi impună ideile, soluțiile și să își manifeste propriul punct de vedere, nu să stea la remorca țărilor mai mari.

Drumul nu a fost ușor și nici în prezent nu este. Apar asperități și neîmpliniri sau chiar cazuri în care drepturile cetățenilor români din diaspora nu sunt respectate.

Cazul doamnei Smicală Camelia care locuiește în Finlanda este doar unul din miile de cazuri în care drepturile cetățenilor români sunt batjocorite, cazuri în care abuzuri sunt comise asupra unor cetățeni europeni, totul sub tăcerea asurzitoare a autorităților române care se preocupă mai mult de respectarea drepturilor cetățenilor europeni ce trăiesc în România fără să ceară reciprocitate de la celelalte țări ale Uniunii. Cum este posibil ca Președintele României, MAE sau Ministerul pentru Românii de Pretutindeni să nu ceară explicații zi de zi autorităților finlandeze în cazul abuzurilor comise asupra doamnei Smicală? Presedintele Rusiei a mers personal în Finlanda când a avut de-a face cu abuzuri asupra cetățenilor proprii și nu a plecat de acolo până nu a luat copiii și a amenințat Finlanda cu ruperea relațiilor bilaterale. Își imaginează cineva ce torent de vociferări și proteste ar fi stârnit comiterea de către autoritățile române a unor asemenea abuzuri asupra unui cetățean finlandez? Îsi imaginează cineva că Franța, Germania, Italia sau Polonia ar fi stat cu brațele încrucișate dacă asemenea abuzuri sau nedreptăti erau comise împotriva unuia dintre cetățenii lor?

În ce mă privește, ca Deputat de diaspora, am făcut astăzi, 9 mai a.c. în Camera Deputaților o declarație politică în care mi-am prezentat punctul de vedere și am cerut autorităților române să intervină în sprijinul doamnei Camelia Smicală.

Ca Deputat al românilor din Diaspora este obligația mea să încerc să rezolv sau să aduc la cunoștința Parlamentului și Guvernului asemenea cazuri de un dramatism rar întâlnit. Este datoria mea să cer în numele doamnei Smicală, CETĂȚEAN ROMÂN, ca autoritățile române să ia atitudine”. (Doru Petrișor Coliu, Deputat Circumscripția electorală nr. 43 – Diaspora)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.