Cea de a XII-a ediție a festivalului de artă populară “Lada cu zestre” a început în Parcul Ștefan cel Mare din Piatra Neamț și timp de două zile, tradiția populară românească va fi aici la ea acasă. Anul acesta participă 89 de meșteri populari din toată țara românească, în care includem și Republica Moldova. Ei expun ceramică, creații rezultate din prelucrarea lemnului, a pielii, a oaselor, produse de industrie casnică, icoane și pictură naivă, împletituri, podoabe, instrumente muzicale, etc. În deschiderea evenimentului au fost acordate premii speciale Nataliei Cangea din Republica Moldova și lui Toader Ignătescu din Suceava. Premiului „Nicolae Popa” de la Târpești a ajuns anul acesta la Zoltan Bedo din Odorheiul Secuiesc.
„Iată că am ajuns la cea de a XII-a ediție a festivalului, un festival important pentru Piatra Neamț și județul Neamț. Vreau să vă asigur de tot suportul Consiliului Județean Neamț și al meu personal și cred că, astfel de evenimente pun județul Neamț pe harta evenimentulor importante din România”, a spus Ionel Arsene, președinte Consiliul Județean Neamț.
Dragoș Chitic, primarul muncipiului Piatra Meamț a declarat că „mă bucur că reușim să păstrăm tradiția polpulară, iar Primăria Piatra Neamț a susținut financiar acest eveniment”. Pe lângă meșterii care au fost prezenți la unele dintre edițiile anterioare, vizitatorii pot constata prezențe noi și valoroase, cum sunt meșterii veniți din Caraș-Severin, iar ca element de noutate, meșteri care confecționeză jucării tradiționale. Ceea ce dă o notă de singularitate acestei manifestări în peisajul de profil din țară este faptul că fiecare ediție are o temă, care se reflectă nu numai în prezența unor anumiți meșteri, ci și în activitățile care întregesc festivalul. În acest an tema este „Copilăria de altădată”.
Organizatorii manifestării sunt Complexul Muzeal Județean Neamț Consiliul Județean Neamț, Primăria Consiliul Local Piatra Neamț, Asociația Meșterilor Populari din Moldova, Asociația Meșterilor Populari din Ținutul Neamțului și Fundația Ștințifică “Constantin Mătasă”.
Gianina Buftea