Mitingul pro Alui Gheorghe, mutat la Bibliotecă

Mitingul de susținere pentru Adrian Alui Gheorghe, fostul director al Bibliotecii ”G.T. Kirileanu” Neamț, organizat de Andrei Carabelea, a generat dispute administrative. Autorizat de Primăria Piatra Neamț cu loc de desfășurare în fața Teatrului Tineretului, între orele 18-20, adică exact pe intervalul orar al unei premiere, a generat, firesc, o reacție:

«Stimate domnule Prefect,

În cursul după-amiezei de ieri am reușit cu mare greutate să intrăm în posesia unei copii după Dispoziția primarului municipiului Piatra Neamț privind aprobarea organizării unei adunări publice (protest) în data de 13 mai 2017, în intervalul orar 18:00 – 20:00, în fața Teatrului Tineretului. Deși am cerut expres, nu am primit și copii după solicitarea inițială și acordul comisiei care avizează adunările publice.

Nu e prima dată când, la cererea organizatorului Adrian Carabelea, primarul emite asemenea acte administrative fără să ne consulte, fără să ne informeze. Mai mult, considerăm că dispoziția a fost dată pe ascuns, în termen scurt, astfel încât să ne limiteze dreptul de a o contesta.

Noi apreciem că și de această dată primarul încalcă restricțiile conținute de art. 2 din Legea nr. 60/1991 care prevede că adunările publice nu pot stânjeni funcționarea instituțiilor de cultură.

La fel ca la manifestațiile din iarnă, care au tulburat spectacolele de la sfârșit de săptămână, se folosește un tertip. În autorizație se menționează că adunarea începe exact la ora 18:00, urmând ca în 15-20 minute să se plece în marș pe un anume traseu. Se sugerează printr-un joc de cuvinte că nu este afectat spectacolul programat de la ora 19:00.

În realitate, măsurile de siguranță pe amplasamentul aprobat se pregătesc cu mult înainte de ora 18:00, iar în privința punctualității participanților și a plecării în marș nu există vreo garanție. Astfel, sunt stânjenite atât activitățile noastre specifice dinaintea spectacolului (încep în jurul orei 16:30), cât și accesul publicului în sală (nu apare instantaneu înainte de a bate gongul). Mai mult decât atât, nu există nicio garanție că, la întoarcerea de pe traseu, manifestația nu va deranja spectacolul, în condițiile în care premiera de sâmbătă durează peste 2h30min, iar clădirea teatrului nu a fost izolată fonic în urma reabilitării coordonate de primărie.

 Stimate domnule Prefect,

Vă rugăm să analizați situația prezentată și, în urma verificărilor, să aveți în vedere declanșarea în regim de urgență a procedurii de sesizare a autorității care a emis actul actul administrativ în vederea revocării.

Precizăm că ne-am adresat și direct domnului primar solicitând revocarea dispoziției.

Cu respect, Liviu Timuș, Director general – manager»

După ce adresa a ajuns la destinatar, s-a modificat schimbarea și mitingul va avea ca punct de plecare zona Casei de Cultură și a Bibliotecii ”G.T. Kirileanu”. Ceea ce pare mult mai normal, având în vedere motivul/ cauza protestului. (V.B.)

 

 

adolescenteen news

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.