În oamenii simpli, plătitori de taxe și impozite, există înrădăcinată ideea că autoritățile locale știu ele ce au de făcut și că nu trebuie deranjate prea mult cu întrebări. Că atunci când fac cheltuieli, o fac cu multă responsabilitate față de banul public și că răspund pentru fiecare leuț cheltuit. Această încredere, venită dintr-o educată și necondiționată supunere față de autorități, a făcut să asistăm la adevărate dinastii în fruntea primăriilor, cu oameni care nu se mai dezlipesc de scaun. Pe lângă dinastiile de acest tip, asistăm și la altele, ale funcționarilor care-și aduc alături toate rudele, le promovează în funcții importante și bine plătite, pentru ca, la rându-le, să poată influența alte numiri, alte interese.
O categorie interesantă în tot acest tablou dinastic o reprezintă oamenii de afaceri care puiesc pe lângă administrațiile locale. Ei primesc/câștigă comenzi și contracte pe bandă rulantă, lucrări cât mai ușor de făcut, la prețuri considerate de mulți supraevaluate. Firmele lor par a fi abonate la subcontractări cu cele ale administrației publice locale, primesc comenzi direct, li se plătesc cu celeritate și, în general, beneficiază de un tratament preferențial. De obicei, se înscriu într-un partid care-i poate ajuta în demersul lor lucrativ. Mesagerul de Neamț vă prezintă câteva exemple, în serial.
* O prezență constantă – Pro Instal SRL
Societatea Pro Instal SRL Stejaru este o prezență constantă când vine vorba despre lucrări la Primăria Piatra Neamț. Numele ei a apărut recent într-un proiect de hotărâre, cel cu nr. 26, în ședința din 27 aprilie 2017, care a căzut la votul consilierilor, majoritatea considerând că există probleme în modul de întocmire a documentației. Consilierii ar fi trebuit să voteze pentru înregistrarea unor investiții în patrimoniul public al municipiului, printre ele fiind inclusă și lucrarea ”Înlocuire tâmplărie de lemn și glasvanduri metalice la Academia de muzică «Gheorghe Dima» din municipiul Piatra Neamț”.
Lucrarea a fost recepționată pe 24 martie 2017, de aceeași comisie din primărie, care se ocupă cu așa ceva (cu Marina Gavril președinte, Claudia Baciu, Lăcrămioara Dobriban și Ștefan Crețu membri, iar Radu Boțu secretar).
În procesul verbal, recunoaștem tiparul cu care ne-am întâlnit în episodul trecut. Recepția s-a făcut ”pe baza examinărilor vizuale”, în rest, peste tot se completează cu ”nu este cazul”, chiar și în dreptul autorizației de construire.
Practic, aici vorbim de niște reparații, nu de o investiție, dar, probabil, ar fi fost prea multe reparații care apar în dreptul societății Pro Instal.
Să mai spunem că lucrarea a fost contractată în 19.12.2016 și, evident, va fi prinsă în bugetul din 2017. Nu se specifică nicăieri dacă plata finală a lucrării s-a făcut înainte de recepție, cum s-a întâmplat în alte situații.
În aceeași hotărâre în care consilierii aveau de votat lucrări de investiții, sunt atașate – fără a apărea în proiectul de hotărâre – niște reparații. Autorii documentului – cei de la Serviciul Gospodărire Comunală și Investiții, adaugă ”Lucrări de reparații sanitare la blocul B5 strada Paltinului” din Piatra Neamț și ”Refacerea hidroizolației și tencuieli fațadă la clădirea restaurant Monte Carlo” din Piatra Neamț. Ambele lucrări sunt executate de aceeași societate Pro Instal SRL, prima având o valoare 18.377,84 lei, iar a doua de 156.539,82 lei fix.
Cel puțin lucrarea de la restaurantul Monte Carlo surprinde prin valoare și rapiditatea cu care s-a făcut, ținând cont și de condițiile meteo.
Contractul a fost încheiat pe 6 februarie 2017, iar procesul verbal de recepție s-a încheiat pe 27 martie 2017. Este adevărat, în acest moment, Pro Instal lucrează în continuare în clădire, dar cei din Primărie susțin că au recepționat lucrarea lor, iar acum constructorul lucrează pentru Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, doar la interioare. Aproape de sfârșitul lunii aprilie, noi am imortalizat muncitori care lucrau pe terasă, și nu la interioare. Ce am găsit puteți revedea aici.
Și în acest caz, există suspiciunea rezonabilă că lucrarea a fost achitată înainte de terminarea ei.
Ceea ce voiam să evidențiem este faptul că Pro Instal apare cu trei lucrări într-un singur proiect de hotărâre și că pare a fi un partener de nădejde al celor de la Serviciul Gospodărire Comunală și Investiții, dacă nu cumva și mai sus în Primărie.
* Experiența în domeniu constituie un avantaj
Societatea Pro Instal este, fără discuție, una extrem de serioasă. Dacă ne raportăm la cifra de afaceri și numărul de angajați.
De exemplu, în anul 2015, când Dragoș Chitic a preluat primăria ca viceprimar cu atribuții de primar, firma a înregistrat 5.188.840 lei cifră de afaceri, cu 38 de angajați. Surprinde doar profitul – 29.355 lei -, foarte mic, raportat la cifra de afaceri.
Seriozitatea firmei a făcut, probabil, ca și în 2016 să fie un client fidel al Primăriei Piatra Neamț, tot pe lucrări făcute de pe-un buget pe altul.
De exemplu, în ianuarie 2016, Primăria achită către Pro Instal 24.863,84 lei, pentru diverse situații de lucrări, care, clar, erau comandate pe finalul lui 2015.
În februarie 2016, Primăria virează în conturile societății 28.874 lei, pentru lucrări de compartimentare la mall Forum Center. Practic, în două luni, Pro Instal a încasat peste 50.000 de lei noi (adică jumătate de miliard vechi).
Iar 2016 era abia la început.
* Concluzii
Cum spuneam deja în episodul trecut, este greu de înțeles mecanismul pe baza căruia funcționează unele compartimente de specialitate ale Primăriei Piatra Neamț.
Documente, puse în circuit fără toate informațiile necesare, apar pe masa consilierilor pentru a fi votate. În momentul când sunt cerute explicații, apar tot felul de bâlbâieli. De exemplu, de ce lucrările de reparații apar pe listă alături de investiții, fără a fi nominalizate în proiectul de hotărâre? Mai apare și întrebarea cum reușesc să anticipeze unele societăți exact lucrările care vor fi solicitate apoi de Primăria Piatra Neamț pe SEAP. Și cum de sunt cam aceleași firme care stau bine cu anticiparea.
În cazul Pro Instal, nu punem în discuție calitatea lucrărilor, cum n-a făcut nici comisia de recepție. Ne întrebăm doar dacă banii s-au achitat înainte de recepția finală.
Coincidențele în a obține lucrări nu sunt treaba noastră să le anchetăm.
Valentin BĂLĂNESCU