Acasă Actual Victoria locatarilor: ”Nu vrem bloc cu șase etaje!”

Victoria locatarilor: ”Nu vrem bloc cu șase etaje!”

Dezbaterea publică organizată pentru un potențial bloc de locuințe cu parte și șase etaje a demonstrat, dincolo de toate, că, dacă locatarii își pun în minte să se implice, pot determina autoritățile să le asculte părerea, argumentele și doleanțele. Spre deosebire de cazurile, cunoscute și arhicunoscute, de construcții apărute pe unde-a vrut mușchiul de investitor, fără nicio altă rațiune decât strânsa legătură cu factorii decizionali, de data aceasta locatarii de pe strada Cuza-Vodă din Piatra Neamț n-au stat degeaba, s-au dus la dezbatere și s-au împotrivit, argumentat, ca lângă blocurile lor să apară cogeamitea construcție.

În esență, totul a pornit de la ideea unui investitor de a ridica pe locul unei centrale termice dezafectate, un bloc de locuințe P+6. Imobilul ar urma să răsară vizavi de Plantavorel. Locatarii blocurilor din vecinătate nu sunt de acord nici cu înălțimea anunțată, nici cu umblatul la fundație, nici cu numărul locurilor de parcare. Subiectul a fost dezbătut ieri, 18 mai, la Primăria Piatra Neamț, între oficialii instituției, proiectantul construcției și vecini.

Andrei Ciobanu, proiectantul, de la 3C Proiect SRL Piatra Neamț, a expus planul clădirii, precizând că este vorba de ”schimbare parțială de destinație din Centrală termică 4 parter, în spații comerciale, birouri, supraetajare cu maximum 6 etaje cu destinație locuințe colective. Ideea investitorului a fost ca această clădire să fie mai înaltă, însă a fost micșorată. S-au depus documentațiile pentru avizare la Mediu, Direcția de Sănătate Publică și pentru acordul notarial al vecinilor”.

Vecinii, prin reprezentanții prezenți la dezbatere, au fost cât se poate de elocvenți. Elena Oancea, bunăoară, a spus ”Nu s-a cerut acordul vecinilor. Sunt revoltată! Stau la etajul 7, în blocul de care e lipită centrala, și așa am pereții fisurați. Ce se va întâmpla când vor lucra la fundație? Centrala e degradată, oare poate să suporte 6 etaje?”

O altă doamnă, Claudia Cerchez, a fost mai tranșantă: ”Se merge pe ideea «muriți, ca să trăiesc eu!». Nici nu știu cum a îndrăznit cineva să se gândească să facă bloc cu 6 nivele! Un P+1 sau P+M e altceva. Nu vă lăcomiți!”.

În completarea opoziției clare a locatarilor, au venit pozițiile oficiale ale instituțiilor care trebuie să-și dea avizele pentru o asemenea investiție. Dr. Mirela Grădinaru, de la DSP Neamț, a înșirat toate demersurile făcute de investitor, dar a spus răspicat: ”În martie 2016, s-a cerut completarea dosarului.  S-au făcut studii de însorire și impact, care, din punctul nostru de vedere, sunt incomplete. Noi dăm acordul, dar pentru parter + etaj sau parter + mansardă”. Magdalena Aniculăiesei, de la Agenția pentru Protecția Mediului Neamț, a zis, la rându-i: ”De când a fost depus dosarul, s-au făcut notificări de completare. În condițiile în care acestea nu au fost făcute, cererea a fost clasată, adică s-a respins solicitarea. Concret, de la Agenția de Mediu nu există emis niciun aviz”.

În ce privește Primăria, Dragoș Chitic s-a pronunțat cât se poate de clar – ”Nu se va construi fără toate avizele” -, deși declarația primarului nu este de natură să îi liniștească pe locatari, că, la Piatra, s-au văzut multe, s-au povestit multe, iar multe altele s-au întâmplat pur și simplu, fără să mai spună nimeni nimic.

Rămâne cert că oamenii din zonă nu vor bloc cu șase etaje, nu vor să li se ocupe locurile de parcare – ”Nici nu a început să construiască și are 4 parcări și nu nu avem unde ne parca mașinile” -, nu vor ”baruri și crâșme!”, nu vor șantier, zgomot și praf. În ce măsură vor obține ceea ce vor… rămâne de văzut.

Gianina Buftea

1 COMENTARIU

  1. FELICITARI LOCATARILOR!NU VA LASATI!TOTI INTERLOPII VOR SA CONSTRUIASCA PE UNDE VOR,DAR SI CU ACORDUL TUTUROR AUTORITATILOR(CORUPTE).AM TRAIT O SITUATIE IDENTICA PE STRADA LUCEAFARULUI VIS A VIS DE VILA ITALIA ACEEASI BATAIE DE JOC,ATAT PRIMARIA CAT SI CELELATE INSTITUTII SI-AU DAT MANA SA-L AJUTE PE PROPRIETARUL CLADIRII CARE “ESTE PLIN DE RELATII’ DIN PACATE LOCATARII DIN BLOC-UL C2,67 N-AU AVUT CURAJUL SA SE UNEASCA SI SA LUPTE IN INSTANTA ,CARE SI EA ESTE VAI MAMA EI.nEIMPLICAREA SI LASITATEA COSTA FOARTE SCUMP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here