Colonelul Nițică s-a mutat la București

Aflat, temporar, la dispoziția colonelului Daniel Marian Dragne, inspectorul general al IGSU, colonelul Ioan Nițică a fost chemat la București, unde va lucra în perioada în care este judecat. Nimeni nu poate spune cât va dura procesul, dar altele similare, soluționate tot la Tribunalul Militar Iași, au ajuns la pronunțare după 5-6 luni. Dosarul în care colonelul Nițică va fi judecat pentru ”omisiunea sesizării” a trecut de camera preliminară, dar încă nu i s-a stabilit primul termen pentru fond. Așa că, în cazul în care procesul nu se va întinde mai mult decât altele cu același obiect, o primă sentință ar putea apărea înainte de sărbătorile de iarnă. Până atunci, colonelul Ioan Nițică trebuie să îndeplinească sarcinile trasate direct de șeful IGSU. Și, dacă în alte cazuri, militarii de carieră erau repartizați la Centrul Național Operațional, unde coordonau intervențiile complexe, în cazul lui șeful IGSU a hotărât altfel.

”Desigur că vom profita de experiența dumnealui și, deocamdată, se ocupă cu întocmirea unor documente pentru strategii, atât pe partea de prevenire, cât și pe cea de intervenție”, a declarat căpitanul Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al IGSU. ”Astăzi este abia prima zi, iar dumnealui poate primi noi atribuții, în funcție de decizia domnului inspector general”.

Între timp, la Neamț, sunt și alte mișcări de trupe în interiorul ISU, după promovarea examenelor de ocupare a funcțiilor de conducere. Lt. col. Ciprian Mihai Mitrea asigură comanda, din postura de prim-adjunct, pe care abia a câștigat-o oficial, iar la Inspecția de prevenire este șef colonelul Claudiu Găman. Colonelul Cătălin Leonte, care a condus Detașamentul Piatra Neamț, a devenit șef al Centrului operațional, iar pentru fosta lui funcție urmează să se organizeze concurs. Cât despre funcția de inspector șef, în situația în care colonelul Ioan Nițică decide să se pensioneze sau nu va mai putea s-o ocupe dacă se alege cu o condamnare, lumea din interior l-ar prefera pe Mihai Mitrea. Lumea din exterior are alte preferințe. (C.M.)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *