Infecții în Spitalul Roman. Studiu și analiză

Institutul Național de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății realizează un ”Studiu de prevalență de moment a infecțiilor asociate asistenței medicale și a consumului de antibiotice”, în două etape – în luna iulie și în septembrie.

Studiul se face în urma recomandărilor Consiliului European privind Siguranța Pacienților și constă în cuantificarea numărului real de infecții asociate asistenței medicale, a condițiilor de apariție și a tipurilor de infecții.

Dr. Oana Onu, director medical al spitalului romașcan: ”Este o realitate, nu ascundem acest lucru, în România infecțiile asociate asistenței medicale sunt încă subraportate față de alte state europene”.

Au fost selectate să facă parte din studiu spitalele județene din Bacău, Galați, Piatra Neamț, Vaslui, Focșani,  Spitalul de boli infecțioase ”Sf. Parascheva” și Spitalul ”Sf. Spiridon”din Iași, Spitalul ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava și Spitalul Roman, singurul spital municipal care va fi evaluat în prima etapă a studiului. Motivul includerii este gradul spitalului și numărul mare de paturi, iar rezultatul includerii în studiu este mândria (justificată, de altfel) echipei manageriale.

Studiul se va derula pe parcursul a trei săptămâni și fiecare secție a spitalului romașcan va fi inclusă în studiu timp de o zi. Rezultatele studiului vor ajunge la Institutul Național de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății via Direcțiile de Sănătate Publică și, în urma analizei rezultatelor, se vor putea elabora niște politici corecte de utilizare a antibioticelor și niște protocoale menite să prevină apariția epidemiilor.

S-a făcut o instruire a unităților sanitare care intră în acest studiu, a conducerilor lor și a medicilor epidemiologi, ca actori principali în derularea studiului. (D.A.)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *