Printre bălăriile crescute lângă calea ferată și pe malul Bistriței dinspre cartierul Precista, puntea de la ștrand se însuflețește după-amiaza și la sfârșit de săptămână. Cu grijă la micile denivelări și la găurile apărute la capetele unor scânduri, oamenii se duc, cu mic, cu mare, la ștrand. Cine nu vrea să intre în zona în care sunt bazinele și preferă să stea pe iarbă, sub copaci, o poate face liniștit. La fel și cei care vin doar pentru un grătar pe care-l prepară singuri. Cu grija să nu se trezească pe cap cu liota de câini vagabonzi, atrași de miros.
Sâmbătă, 1 iulie, zi cu avertizare confirmată de caniculă, ștrandul era plin. Deși bazinele se pot folosi de la ora 10, oamenii au început să apară încă de la 8. De toate categoriile de vârstă, de la părinți tineri, cu copii mici, până la bunici, cu nepoți. Erau, însă, și mulți tineri, care veniseră să se bronzeze ca ”antrenament” pentru un viitor sejur la mare, dar și persoane în vârstă, care n-au de gând să plece nicăieri în vara asta, dar nici nu vor să stea în casă, să se sufoce de cald.
Accesul se face pe bază de brățară. Costă 12 lei pentru adulți sau 17 lei, pentru zona Mountain Beach, unde sunt umbrele, și 5 lei pentru copiii între 5 și 14 ani. Cei sub 5 ani au intrarea gratuită. Cine este prins că ocupă vreun șezlong și n-a plătit intrarea este sancționat cu 50 de lei, lucru afișat pe panourile avertizoare. Tot pe panourile avertizoare de lângă bazine sunt date despre adâncimea apei și recomandarea către părinți să-și supravegheze copiii. Oricum, pentru siguranță, există și doi salvamari – câte unul la fiecare bazin. Iar în bazinul pentru cei mici adâncimea maximă este de un metru.
În interiorul perimetrului cu șezlonguri, care are două puncte de acces, există 3 terase. Se vând sucuri și bere cu 5-6 lei, iar apa e 4 lei jumătate de litru, indiferent de marcă și de tip (minerală sau plată). La o singură terasă există și mâncare. De la șuvițe de pastramă (10 lei – 100 g), la aripioare de pui, mici, cârnați, pulpe dezosate sau ceafa de porc. Cele mai multe la grătar. Oamenii spun că o porție de cartofi prăjiți, ceva carne și o salată de varză le ajunge pentru o zi de plajă. Adică 15-20 de lei. La care se adaugă o bere, două, un suc sau o înghețată, în funcție de preferințe. Tot în incintă există și un fel de chioșc de unde se pot cumpăra colace, costume de baie, produse de plajă în general, și se pot închiria umbrele. Cu 5 lei ziua și un document de identitate, care se lasă gaj până la returnarea umbrelei. Numai loțiune de plajă nu este nicăieri. Probabil ca să meargă afacerea cu închirierea umbrelelor.
Băieții de la punctele de acces au spus că, de când s-a deschis ștrandul (1 iunie), în zilele călduroase au fost cam 500 de oameni pe zi. De când s-au deschis bazinele (15-16 iunie), s-au înregistrat deja câteva recorduri, de 1.000-1.200 de persoane în zilele de week-end. Afacerea este administrată de firma RoCom, care, din vara aceasta, a decis să subînchirieze partea de alimentație publică, astfel că terasele sunt administrate de doi asociați (un bărbat și o femeie care n-au dorit să-și decline identitatea). Începătorii nu se tem de deschiderea parcului acvatic din comuna Alexandru cel Bun. Sunt convinși că ștrandul își va păstra clientela, pentru că oamenii asociază ideea de vară cu plaja în aer liber și nu într-un spațiu închis.
De aceeași părere sunt și oamenii care vin la ștrand. Însă ei judecă lucrurile, în primul rând, prin prisma prețurilor. ”Mie mi se pare mult să dau 70 de lei intrarea, ca să stau tot între 4 pereți ca acasă”, a spus un bărbat între două vârste. ”Aici, cu 70 de lei, două persoane pot sta o zi întreagă, mănâncă și le mai rămâne și de-o bere. Și, dacă nu vreau să mănânc aici, îmi iau nevasta, mă duc acasă la prânz și mâ întorc. Am soare, am apă, am șezlong, nu-mi mai trebuie decât inimă bună”.
Conform spuselor administratorilor teraselor, nu doar pietrenii vin să se bronzeze la ștrand, ci și romașcani sau ieșeni. Chiar lângă una din terase, erau doi tineri din Iași, veniți în vizită la Piatra Neamț. Și-au lăsat copilul în grija rudelor și au ”evadat” pentru câteva ore. S-au declarat mulțumiți de raportul condiții/prețuri și, mai ales, de faptul că există dușuri la intrarea în bazin și apa este curată. Personalul susține că apa din bazinul copiilor este schimbată zilnic, iar cea din bazinul mare este filtrată și completată, tot zilnic. În contextul actual, scenele de acum câțiva ani, când veneau țigani murdari și se aruncau în bazin împreună cu câinii lor, par de neconceput. Locul este departe de a fi ideal, însăși vegetația de la unul din punctele de acces dând un aspect de abandon, sigur se pot îmbunătăți condițiile, dar, indiscutabil, niște pași înainte s-au făcut.
* ”Nu poți trăi dintr-o afacere sezonieră și depinzând de vreme”
În afară de zona de bazine, extrem de animată, în restul ștrandului era destul de multă liniște. Pe terenurile de sport n-avea nimeni curaj să se aventureze la 36° C, iar pe terasele restaurantelor erau doar câteva persoane. Lângă Tequilla, sun copaci, se poate juca badminton la umbră. Ceva mișcare mai era la Planeta prichindeilor, un loc care, așa cum îi spune și numele, oferă distracții pentru copiii mici și foarte mici. Există trambulină (5 lei – 10 minute), castele gonflabile, bărcuțe electrice în formă de lebede și triciclete, karturi cu pedale și mașinuțe electrice de închiriat. Prețurile sunt de 10 lei pentru 10 minute sau 20 de lei pentru 30 de minute, a doua variantă fiind mai avantajoasă. Pentru o familie cu 4 copii (cum tocmai era una la locul de joacă) o oră de distracție nu este deloc ieftină, motiv de plânsete cu trei rânduri de lacrimi, pentru că fiecare dintre cei mici voia de toate.
Omul care administrează afacerea, Nelu Andrieș pe numele lui, spune că prețurile nu sunt mari, având în vedere că este mult personal de supraveghere, iar mașinuțele, karturile și tricicletele trebuie întreținute.
”Nu poți trăi dintr-o afacere sezonieră și depinzând de vreme. Sezonul este scurt și, când plouă câteva ore în fiecare zi, mai ales după-amiaza, perioada în care părinții ies de la serviciu și au timp să-și scoată copiii afară, nu vine nimeni. Dacă raportezi la un an calendaristic, 3 luni pline și toate cheltuielile, chiar n-ai cum trăi doar din asta, trebuie să mai faci ceva. Dar, altfel, e un tărâm al bucuriei și, cel puțin mie, îmi place să văd copii fericiți”.
Cristina MIRCEA