«Pe lângă spital trecea strada Speranței. Peste drum de spital, spre vest, erau cinematograful Schwartz și casa Riegler, unul din primarii Romanului, o casă cu coloane, așezată pe ”botul dealului”, de unde se deschidea o perspectivă largă spre sud și spre nord, masivul Ceahlăul profilându-se în zare.
Strada Speranței cobora în curbă către podul de peste râul Moldova, trecând pe lângă arestul orașului.
În anii 1905-1907, primar al Romanului era Mauriciu Riegler (frate cu dr. Paul Riegler, care a pus bazele învățământului veterinar în România și o vreme a fost decanul facultății de medicină veterinară, care a înființat Institutul de Microbiologie, institut care acum se numește Pasteur). Mauriciu Riegler a fost bunicul academicianului Constatin Bălăceanu-Stolnici. În timpul mandatului său s-a făcut alimentarea cu apă a orașului, printr-o conductă din sursa Timișești, cu un castel de apă, dar a început și amenajarea rețelei de canalizare, ca și a uzinei electrice».
Constantin Bălăceanu-Stolnici împlinește astăzi 94 de ani. El s-a născut pe 6 iulie 1923, la București. Medic neurolog de profesie, Stolnici este pionier în domeniul neurociberneticii, profesor de neuropsihologie și anatomie a Sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și al Academiei de Științe Medicale din România. Este, de asemenea, Director de Onoare al Institutului de Antropologie ”Fr. I. Rainer” al Academiei Române și Președintele de Onoare al Societății Academice de Antropologie, Președinte al Societății Ateneul Român, Profesor asociat la Universitatea din Newcastle-upon-Tyne (Anglia), Universitatea Pontificală din Porto Alegre (Brazilia), Universidad Internacional Menéndez Pelayo din Santander (Spania), Academia Medicală Cataloneză din Barcelona (Spania), Colegiul de Medicină din Paris (Franța), decorat cu Crucea Patriarhală, laureat al Marelui Premiu al Societății Franceze de Sinteze Înalte.
Academicianul s-a considerat întotdeauna de origine argeșeană – mai ales că acolo, la Stolnici, și-a petrecut mulți ani -, dar și-a amintit mereu cu duioșie de bunicii Riegler din Roman.
În 2012, aflându-se la Roman, unde nu mai călcase din 1934, academicianul Bălăceanu Stolnici a vizitat Biblioteca ”G.R. Melidon” și a consemnat în cartea de onoare următoarele: «Revenit după 78 de ani în orașul mamei și bunicilor mei am simțit bucuria pelerinului care vine la un loc sacru. Vizitând această casă ”Ioachim” m-am bucurat că a scăpat de vandalizarea celor care nu înțeleg cultura și am vut satisfacția să văd un centru de păstrare, de menținere și de difuzare a valorilor spirituale și culturale ale noastre și ale celorlalte culturi. Plec fericit – 1 martie 2012»
Din ziua aceea, directoarea bibliotecii romașcane, Cristina Panaite, l-a felicitat pe domnul Bălăceanu-Stolnici în fiecare an de ziua lui de naștere, fapt care îl bucură foarte mult. Din păcate, chiar în zilele acestea, academicianul a suferit o operație la ochi și, probabil, va fi mai dificil de comunicat cu domnia-sa, dar, oricum, va primi, într-un fel oarecare, urările de bine și de sănătate din orașul bunicilor săi. (D.A.)