Mult timp s-a vorbit că există societăți privilegiate care lucrează cu Compania Județeană Apa Serv SA în condiții speciale. Ele au asigurate contracte atent selecționate, primite legal, prin atribuire directă, și semnificativ profitabile, lucru evidențiat sau nu în acte. Pentru că Apa Serv, ca și entitățile care au funcționat înainte pe distribuție de apă și canalizare, a avut întotdeauna bani pentru reparații și mentenanță. Că acestea nu au schimbat calitatea serviciilor este o altă poveste. În mod sigur, au avut o influență negativă asupra prețului apei, dar nici asta nu interesează – decât, poate, pe plătitori -, câtă vreme schimbarea șefilor nu înseamnă și schimbarea obiceiurilor, ci doar a firmelor care execută sau a valorii comisioanelor.
* Un justițiar venit din sistem: ing. Gheorghe Bălan
Pentru cei care cunosc istoria societăților Aqua Calor sau Apa Serv, numele lui Gheorge Bălan nu e necunoscut. A ocupat funcții tehnice de conducere și, după 2012, a devenit consilier local PSD. Din această postură a devenit și mai cunoscut la Piatra Neamț, pentru că, având și patalamaua specialistului venit din sistem, era cea mai vehementă voce împotriva abuzurilor făcute pe achiziții la Apa Serv SA. PSD Neamț l-a trimis în AGA societății și l-a lăsat acolo cât timp i-au folosit dezvăluirile lui. Când au devenit stânjenitoare pentru câțiva membri PSD interesați de lucrări la Apa Serv, Gheorghe Bălan a fost scos fără menajamente din AGA, apoi și-a dat demisia din Consiliul Local. Se cuvin reamintite câteva din acuzele pe care acesta le aducea conducerii societății, legate de lucrări specifice sau de achiziții, acuze care au ridicat suspiciuni asupra prețului, dar și asupra multivalenței unei firme de a schimba rețele, de a aproviziona cu mobilier sau a schimba branșamente. Una din căile alese de dl. Bălan pentru a face aceste dezvăluiri a fost un raport public, din care merită spicuite doar două capitole.
«Cap. III Manopera
Acest capitol nu a putut fi supus unei analize laborioase din cauza timpului scurt avut la dispoziție. Mă rezum așadar, să amintesc unele declarații ale salariaților care susțin că, după anul 2009, când conducerea companiei a fost preluată de către D-l Inginer Ivanov Neculai, numărul personalului de specialitate, cu experiență în activitațile specifice, a scăzut simțitor, ca urmare a înlăturării specialiștilor din posturile de conducere sau chiar din cele de execuție. În schimb, au fost angajate persoane ce fac politica Partidului Democrat Liberal, sau apropiate acestuia, printre ele numărându-se și soțiile D-lor Ivanov și Dughir, cărora li s-au înființat, fără a fi necesar, compartimente speciale .
Nu am avut acces la criteriile de selecție și promovare a personalului, dar am observat cu destulă ușurință că postul de Director Comercial în cadrul acestui operator important de servicii pentru utilizatorii orașului Piatra Neamț este ocupat de un domn… profesor (salariați ai companiei spun că este profesor de sport). Să fiu bine înțeles, nu sunt adeptul nici unei discriminări profesionale, însa o astfel de situație se evidențiază a fi una neobișnuită, cu atât mai mult cu cât oameni care s-au specializat în decursul a zeci de ani de muncă sunt umiliți și puși la ascultare de către cadre de partid.
Cap. IV Investiții, asigurarea resurselor, criterii de atribuire contracte
În anul 2011, compania a înlocuit rețele de apă potabilă în valoare de 654.494.93 RON, beneficiarul de bază al contractelor fiind SC Axa IMEX SRL.
În același timp, însă, compania a achiziționat, îmbunătățit și mobilat un spațiu pentru birouri, a cărui valoare s-a ridicat la suma de 1.928.748,08 RON cu TVA, din care:
– 975.836,6 RON preț de achiziție spațiu (etaj 3)
– 813.396,6 RON, modernizări (gresie, faianță, spoturi, igienizări, etc.
– 132.004,2 RON, mobilier
– 7.510,68 RON, jaluzele
Lucrările de amenajare au fost executate de către AXA Imex și SC Bercons. Deasemeni, au fost amenajate de către AXA Imex un număr de 3 grupuri sanitare a căror valoare s-a ridicat la 83.043,150 RON cu TVA.
Tot în cursul anului 2011, CJ Apa Serv a achiziționat în leasing un număr de 23 de mijloace de transport, pentru fiecare director fiind achiziționat câte un autoturism de lux.
Din 2009 și până în 2011, a fost semnat un contract de comodat între CJ Apa Serv și D-l Ivanov Neculai pentru autoturismul Jeep BMW 4×4, deși compania deținea un parc auto de invidiat. În acest fel cheltuielile cu întreținerea, repararea și combustibilul utilizat de autoturismul d-lui Director Ivanov au fost suportate de către companie.»
Concluzia celor relatate de Gheorghe Bălan este extrem de ”la vedere”: la Apa Serv au fost multe cheltuieli cu influență directă asupra prețului, care nu erau nici necesare, nici oportune. Acuzele venind de la un om din sistem, desigur nu se putea decât ca toată lumea să fie de acord cu el.
* GLD Universal Est – un SRL mulat pe Apa Serv SA
În 18 martie 2014, se semna actul de naștere a unei societăți comerciale cu sediul la Piatra Neamț, care își declara ca obiect de activitate principal ”lucrări de instalații sanitare, de încălzire și aer condiționat”. Acționari ai societății erau – și sunt și acum – Gheorghe Bălan și Lăcrămioara Georgeta Drîmbă.
Firma a avut o evoluție fulminantă în anul înființării, cumulând de 711.579 lei cifră de afaceri, remarcabil mai ales pentru o societate aflată la începuturile ei și care nu a raportat niciun angajat. Nemaivorbind de valoarea profitului, raportat la 570.737 lei, adică spre 80% din cifra de afaceri, adică mai mult decât remarcabil!
Partea veselă a lucrurilor este că, din cifra de afaceri raportată de firmă, 596.450 lei au reprezentat-o lucrări obținute de la Apa Serv SA, companie condusă de dl. Ionuț Cătălin Dughir, exact cel blamat de dl. Bălan că și-a angajat soția, și având ca director comercial un profesor de sport.
Mai vesel este cum o firmă fără angajați a reușit să obțină lucrări, prin încredințare directă, la doar 12 zile de la înființare! Și nu orice fel de lucrări, ci din acelea care necesită forță de lucru manuală, adică izolarea fonică a unei conducte, pentru care a primit 64.937,27 lei!
Și celelalte lucrări contractate cu Apa Serv (a se vedea tabelele) necesitau oameni pentru a fi executate, fie că era vorba de realizarea unor decantoare, de înlocuiri de rețele sau de montare contori apă. Foarte probabil, lucrările au fost subcontractate, caz în care se ridică tocmai problema ridicată de însuși Gheorghe Bălan, pe când era consilier local: nu cumva prețul de achiziție este prea mare? Dacă lucrările nu au fost subcontractate și au fost realizate de firma dlui Bălan, rămâne întrebarea cine le-a executat, fiindcă e destul de greu de crezut că au muncit doar cei doi asociați.
Legat de prețuri, prea multe comentarii nu se pot face, câtă vreme nu există un model, spre comparare. Se remarcă totuși faptul că dl. Bălan atrăgea atenția asupra prețului a 3 grupuri sanitare (83.043 lei), deși nu e foarte clar dacă s-ar putea spune același lucru despre realizarea unui decantor canalizare str. Dragoș Vodă nr. 36, care a costat 12.012 lei fără TVA.
* 2015 – anul Apa Serv pentru firma GLD
În acel an, lucrările au continuat cu Apa Serv (a se vedea tabelele) și, deși valoarea lor a scăzut nițel, ocupă, practic, toată cifra de afaceri din 2015. Chiar sub rezerva că parte din lucrări s-ar fi încasat în anul următor, tot se poate spune, fără teamă de a greși, că Apa Serv a fost cel mai important partener pentru GLD. În treacăt, se observă că, acum, firma dlui Bălan are 4 angajați și că profitul a scăzut semnificativ, la 79.211 lei, la o cifră de afaceri de 563.966 lei. Potrivit datelor din contabilitatea Apa Serv, în 2015, cu GLD au fost contractate lucrări în valoare de 518.040,84 lei, fără TVA. Cu TVA, se depășește cifra de afaceri a firmei, semn că au rămas sume de plătit și în anul următor.
O analiză a lucrărilor este interesantă: se montează contoare la 100 lei bucata (mult/puțin?), se refac 177 de branșamente la 177 lei bucata, se face o subtraversare la Bicaz (cu ce utilaje?) și, cel mai interesant, apare un contract (oportun și necesar?) pentru ”Asistență tehnică lunară la stații de pompare”. Valoare sa este de 72.750 lei, ceea ce înseamnă că societatea dlui Bălan încasa lunar 6.062,50 lei fără TVA! Întrebarea dacă prețul este corect sau nu merge la… directorul de atunci, Cătălin Dughir, cel blamat de Gheorghe Bălan, dar și la cel de acum, Victor Petcu Movilă.
* 2016 – o prelungire a lui 2015
Anul trecut, valoarea contractelor cu Apa Serv scade cu 100.000 lei, ajungând la 411.561 lei, fără TVA (a se vedea tabel). Pe cale de consecință, scade și cifra de afaceri, la 441.597 lei, în schimb, profitul pare mai rezonabil față de anul precedent, ajungând la 177.016 lei.
Cele mai interesante lucrări contractate cu Apa Serv se referă la schimbarea unei soluții tehnice pentru strada Sătencei și adiacentele ei din cartierul Sarata. Lucrarea este contractată în doi timpi: în august, la o valoare de 127.729 lei și, apoi, în octombrie, când se adaugă 81.497 lei. Deci, peste două miliarde lei vechi pentru o lucrare de schimbare a unei soluții tehnice, preț care pare rezonabil dacă este văzut din afara fenomenului.
În 2016, probabil și pe fondul luptelor interne din Apa Serv și a celor din afara companiei pentru a schimba conducerea, dispare contractul de ”asistență tehnică lunară stații de pompare”.
* 2017 – anul colaborării cu profesorul de sport
GLD Universal Est nu are decât un contract încheiat cu Apa Serv în anul 2017. Este vorba despre revenirea contractului pe ”asistență tehnică lunară la stații de pompare”, unde mai apare și suplimentul de clorinare. Valoarea contractului este de 48.000 de lei fără TVA pentru 12 luni, ceea ce înseamnă o diminuare a valorii lunare la 4.000 de lei față de vreo 6.000 în 2015! Este un semn că profesorul de sport, cum îl numea Gheorghe Bălan pe actualul director, Victor Petcu Movilă, a negociat mai bine sau că, între timp, au scăzut pretențiile prestatorului de servicii.
Ce va fi de-acum înainte se va vedea. Privind tabelele cu lucrări, parcă s-ar potrivit cuvintele lui Gheorghe Bălan, atunci când pomenea de posibila căpușare a companiei județene de apă, cu efecte directe în prețul de la robinet.
* Modalități de contractare pentru firma GLD
În răspunsul prompt, primit de la Apa Serv în legătură cu lucrările firmei GLD, se regăsesc și câteva explicații, oferite fără a fi cerute, dar semnificative pentru a sublinia că modalitatea legală de contractare în cazul dlui Bălan a fost achiziția directă.
«Anexat vă transmitem lista contractelor încheiate între C.J. ApaServ S.A. și S.C. GLD Universal Est SRL în perioada solicitată de dumneavoastră.
Precizăm că acestea sunt contracte de lucrări și servicii.
Atribuirea contractelor s-a realizat în conformitate cu prevederile legale.
Totodată menționăm că valoarea fiecărui contract a fost la momentul atribuirii sub pragul prevăzut de art.19 din OUG 34/2006 și de art. 12 alin. 4 din Legea 99/2016, prin urmare procedura de atribuire a fost ”achiziție directă”.
Menționăm că în cadrul Companiei achizițiile directe se desfășoară în conformitate cu procedura internă care presupune întocmirea documentelor justificative, consultarea pieței, cereri de ofertă (minim 3) iar criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut.
Pentru achizițiile ce depășesc pragul prevăzut de articolele menționate mai sus, procedura de atribuire este cea prevăzută de Legea 99/2016.»
În final, o ultimă precizare: valoarea totală a lucrărilor încredințate de Apa Serv către GLD Universal Est a fost de numai 1.458.609.96 lei. Fără TVA. Mult, puțin? Necesare și oportune? Toate?
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
Troaca-i aceeasi, porciii-s altii
Oricum Balan a luat praful de pe toba. Despre Iva nu spune nimeni nimic, cu toate ca a furat de a rupt. O fi redistribuit…