Joi, 6 iulie, în programul ediției curente a Festivalului Vacanțe Muzicale, este prima întâlnire cu studenții. În cadrul Serii instituțiilor de învățământ muzical superior, reprezentanți ai Universității Naționale de Muzică din București, ai Universității de Arte “George Enescu” din Iași și ai Facultății de Muzică Piatra-Neamț, vor ieși la rampă cu o serie de microrecitaluri. Ei vor fi însoțiți de profesorii lor – Raluca Ouatu, Aurelia Simion, Brîndușa Tudor și Alexandru Veleșcu.
Seara, în Piața Turnului, publicul Vacanțelor Muzicale va beneficia de prestația unor muzicieni de marcă. Pe scenă vor fi prezenți Analia Selis (voce), Răzvan Suma (violoncel), Omar Massa (bandoneon), Mariano Castro (pian) și Rafael Butaru (vioară), reuniți într-un program spectaculos intitulat ArgEnTango.
ANALIA SELIS
Este originară din Argentina. A început să cânte de la primele amintiri ale vieții sale. În anul 1998, a obținut „Diploma de educatoare de muzică” la Universitatea de Muzică din San Miguel de Tucuman (Argentina), pentru ca, din 2002, să dețină “Diploma in Vocal Performance” la “Longy School of Music” (Boston, USA). În S.U.A. a apărut un drum neașteptat pentru Analia. L-a întâlnit pe apreciatul violoncelist român, Răzvan Suma, motiv pentru care, în anul 2003, s-a mutat în România. Analia Selis a reprezentat Argentina la Festivalul „Cerbul de Aur” 2004. Între 2005 și 2009, a lansat patru albume de mare succes, care au dus-o pe Analia în atenția mediilor de presă, radio și televiziune din România. În anul 2009, a fost invitată pentru a doua oară să cânte în Piața Festivalului „George Enescu”, alături de chitaristul Julio Santillan (Argentina), violoncelistul Răzvan Suma și actrița Mihaela Teleoacă. Au urmat o serie de concerte împreună și un album lansat în anul 2011, „Un instante”. În anul 2014, Analia Selis se îndreaptă spre o altă cale muzicală, menită să-i aducă Argentina mai aproape – drumul tangoului. A debutat în arta tangoului în turneul național „Vă place tango?”, împreună cu violoncelistul Răzvan Suma și chitaristul argentinian Julio Santillan. În anul 2015, a lansat, împreună cu Mariano Castro (membru al renumitei trupe de tango „Narcotango”), proiectul „Tango Simfonic”, tango aranjat pentru orchestră de cameră, pian și voce. Proiectul a beneficiat de colaborarea celor mai importante filarmonici din țară. Anul 2016 este un an extrem de important al carierei sale: devine membru al ansamblului „ArgEnTango”, alături de patru mari muzicieni: Răzvan Suma – violoncel, Rafael Butaru – vioară, Mariano Castro – pian și Omar Massa – bandoneon. Împreună cu „ArgEnTango”, Analia abordează un alt stil de a cânta tango – Piazzolla. Tot în anul 2016, Analia debutează în cariera sa internațională, fiind invitată în luna aprilie să reprezinte România la „ABU Radio Song Festival” (Beijing, China) și în iulie să cânte în Argentina, în orașul său natal, Tucuman. Vine pentru a doua oară la Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț”.
ARGENTANGO
Obiectivul acestui proiect exprimă în cel mai autentic mod cu putință muzica compusă de Astor Piazzolla, supranumită “soundtrack” al Buenos Aires-ului. Cu o puternică tripletă argentiniană formată din binecunoscuții Analia Selis (voce), Mariano Castro (pian) și Omar Massa (bandoneon), venit special în România pentru acest proiect, se adaugă doi muzicieni români de mare valoare, Răzvan Suma (violoncel) și Rafael Butaru (vioară). ArgEnTango își propune să aducă publicului o latură necunoscută a lui Piazzolla în România. După binecunoscuta carieră în muzica comercială, Analia Selis își direcționează activitatea către muzica autentică argentiniană – tangoul. Cele două ediții ale turneului „Vă place tango?”, cât și proiectul de mare succes „Tango Simfonic”, sunt dovada clară că tangoul este viitorul Analiei, exprimarea autentică a unui argentinian. Împreună cu Narcotango, Mariano Castro în triplă calitate – interpret, compozitor, orchestrator – a fost nominalizat de două ori la „Latin Grammy Awards” (2009 și 2010) la categoria „Cel mai bun album de tangou”. În această formulă, dar și in calitate de pianist și chitarist-solist, are la activ peste douăzeci și cinci de turnee internaționale în Europa, Statele Unite, Canada și America Latină. Ambasador al muzicii lui Piazzolla pe marile scene ale lumii, alături de artiști precum Placido Domingo, Omar Massa este prezent permanent pe scene ale marilor orchestre din America, Europa și Asia.
Omar este component și fondator al cvartetului de bandoneoane „Quatrotango”. Este invitat frecvent pentru a susține cursuri de măiestrie în întreaga lume. Vine în România special pentru acest proiect. Solist concertist al Orchestrelor Radio și profesor la Universitatea de Muzică București, Răzvan Suma dezvoltă o perpetuă carieră internațională de solist, cele peste o mie de concerte și recitaluri pe care le-a susținut fiind apreciate pe toate continentele. Reprezentat de cele douăsprezece CD-uri ale sale, Răzvan este considerat unul dintre cei mai prolifici violonceliști români ai momentului. Concertmaestru al Operei Naționale din București, al Orchestrei Române de Tineret a României și al Orchestrei Simfonice Naționale Române, violonistul Rafael Butaru este o prezență constantă pe scenele muzicale naționale și internaționale. În calitate de solist și ca invitat permanent al Festivalului Sonoro, a susținut concerte alături de muzicieni precum Gilles Apap, Daniel Rowland, Răzvan Popovici, Diana Ketler, David Cohen, Srdjan Vukasinović.