Acasă Actual VACANȚE MUZICALE 2017 Răzvan Suma, Horia Mihail și Traffic Strings în ziua...

VACANȚE MUZICALE 2017 Răzvan Suma, Horia Mihail și Traffic Strings în ziua a IV-a

“Vacanțe Muzicale” programează și în a patra zi a ediției a 44-a (miercuri, 5 iulie) două concerte de înaltă calitate artistică. De la ora 19:00, la Teatrul Tineretului, violoncelistul Răzvan Suma și pianistul Horia Mihail vin în fața publicului meloman cu un program conținând lucrări de Johannes Brahms și Robert Schumann. Începând cu ora 21:00, pe scena amplasată în Piața Turnului vor urca membrii formației Traffic Strings. Sub conducerea muzicală a lui Lucian Moraru, muzicienii bucureșteni, unii dintre cei mai valoroși instrumentiști ai momentului din România, au pregătit – așa cum chiar ei declară – “câte ceva pentru fiecare, fie că e vorba de moștenirea muzicală a folclorului românesc, ori de muzica lui Bach și Vivaldi, sau folosind un cocktail de ritmuri în concertele de jazz, tango și chiar rock instrumental, ansamblul nostru transferă publicului o stare de bine contagioasă.”

Prezentări oferite de Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”:

HORIA MIHAIL

Pianistul Horia Mihail a debutat în orașul său natal Brașov, interpretând, la vârsta de zece ani, „Concertul în Re major” de Haydn. De atunci, a concertat de peste o mie de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu“ din București și cu Orchestra Națională Radio. După paisprezece ani de studii în România, cu prof. Stela Drăgulin, la Brașov, și prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzică din București, Horia Mihail a urmat cursurile Universității din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obținând diplomele de absolvire și de masterat în 1995, după o perioadă de trei ani. „Subtilitatea ritmică și articulația atmosferei și a culorii sunetului au fost de un fel pe care această muzică (Prokofiev) o primește foarte rar“, se scrie în ziarul Boston Globe, după una dintre aparițiile sale. După ce a funcționat o perioadă de trei ani ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brașov, în toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii și membru al deja cunoscutei formații „Romanian Piano Trio”, alături de violonistul Alexandru Tomescu și celistul Răzvan Suma, cu care a susținut concerte de mare succes în țară și străinătate, inclusiv la Piatra-Neamț (2007). În aprilie 2011, artistul a susținut un turneu național de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat „Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt”. Proiectele în care artistul a fost implicat în continuare, în fiecare an ce a urmat, printre alte proiecte solo și camerale, sunt „Pianul călător”, „Duelul viorilor”, alături de Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, „Flautul de aur”/„Flautul fermecat”, alături de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și „Vioara lui George Enescu la sate,” alături de Gabriel Croitoru. În afara scenelor din România, în ultimii ani, muzicianul a susținut recitaluri și concerte la Berlin, Praga, München, Paris, Lisabona, Londra, în Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, Bulgaria sau Republica Moldova, dar și în Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia.


RĂZVAN SUMA

„Violoncelistul Răzvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea și inteligența sa.” Astfel caracteriza renumita publicație germană, „Das Orchester”, prestanța tânărului violoncelist român – un mare talent muzical, o certitudine artistică a momentului. Prin repertoriul impresionant pe care l-a realizat în cele peste cinci sute de recitaluri și concerte susținute în turneele din Europa, America de Nord, America de Sud, Africa și Asia, Răzvan Suma a dovedit o mare sensibilitate și intuiție muzicală, o tehnică performantă, redând impecabil – prin diversitatea sonorităților – specificul stilistic al fiecărei piese. Concursurile de mare prestigiu ca „Giovanni Batista Viotti” (Italia), “Markneukirchen”  (Germania) sau „Villa de Llanes” (Spania) sunt doar câteva dintre cele mai importante premii câștigate de Răzvan Suma în participările sale la competițiile naționale și internaționale în cariera competițională începută chiar la șase ani. Născut în 1977, la Cluj-Napoca, urmează cursurile Liceului de muzică din orașul natal, la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000, obține Diploma de licență a Academiei de Muzică din București, la clasa maestrului Marin Cazacu. În 2002, studiază în cadrul programului “Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge (S.U.A.), la clasa profesorului Terry King. Educația sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecționare cu maeștrii Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Mirel Ianovici, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson și de colaborările cu muzicieni de marcă, precum Justus Frantz, Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Silvia Marcovici sau Misha Katz. La rândul său, Răzvan Suma devine profesor asociat la Universitatea de Muzică București și este invitat să predea la cursuri de măiestrie prestigioase și cu tradiție. Devine, din anul 2008, solist concertist al Filarmonicii din Pitești, alături de colegii săi din “Romanian Piano Trio” (Alexandru Tomescu și Horia Mihail). Din 2010, este solist concertist al orchestrelor Societății Române de Radiodifuziune. După participarea sa la ediția a XXXVII-a (2008), Răzvan Suma urcă pentru a doua oară pe scena “Vacanțelor Muzicale”.


TRAFFIC STRINGS

Grupul instrumental „Traffic Strings” a fost inițiat de muzicianul Lucian Moraru și are în componență câțiva dintre cei mai valoroși instrumentiști ai momentului din România. Inițiat ca un cvintet de coarde, în prezent, grupul „Traffic Strings” vine cu o surpriză, sub forma unui nou instrument în componență. Repertoriul pe care îl interpretează impune folosirea naiului și uneori, pentru un anumit tip de spectacol, în corpul formației, se integrează pianul, acordeonul și o secție de percuție. Muzicienii grupului cântă cu emoție și virtuozitate, găsind expresia veritabilă fiecărui gen muzical pe care îl abordează. Folosind aranjamente muzicale inovatoare, dar fidele în seva compozițiilor originale, „Traffic Strings” și-a găsit un stil de interpretare unic și în același timp profund autentic.

Grupul instrumental are câte ceva pentru fiecare, fie că e vorba de moștenirea muzicală a folclorului românesc, ori de muzica lui Bach și Vivaldi, sau folosind un cocktail de zgomote și ritmuri în concertele de jazz , tango și chiar rock instrumental, „Traffic Strings” transferă publicului o stare de bine contagioasă. Primul album al grupului a rezultat dintr-o colaborare prolifică avută cu renumitul naist Gheorghe Zamfir. Celelalte două albume au fost lansate în 2009 și 2013 și sunt „Tango Finesse” și „Tango Aficionado”. Ele includ unele dintre cele mai seducătoare tangouri autentice, dar înregistrate într-o formă instrumentală inovatoare, prin folosirea naiului. Grupul și-a căpătat o reputație internațională prin susținerea unor turnee de concerte în importante săli din Europa și America de Nord. Au fost folosite, ca denumiri inițiale: „Athenaeum String Quintet” și „RO Strings”. Denumirea de „Traffic Strings” a fost preferată în cele din urmă datorită varietății repertoriale de stiluri muzicale, care aparțin unor epoci diferite pe care grupul le abordează.


pietricica turism

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here