Veste mare! CN ”Petru Rareș” ar putea găzdui în 2018 Internaționala de Astronomie

Colegiul Național ”Petru Rareș” din Piatra Neamț a găzduit între 8 și 13 iulie selecția lotului de juniori al României care va participa la cea de-a XXII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie din China în perioda octombrie-noiembrie 2017. Evenimentul a fost posibil datorită sprijinului logistic și financiar oferit de Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Primăria și Consiliul Local Piatra Neamț. Mare veste este că viitoarea ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie ar putea avea loc la Piatra Neamț.

Printre elevi care și-au câștigat dreptul de a merge în China se numără și Flavia Cristiana Pascal, de la Colegiul Național ”Petru Rareș”, eleva profesorului Grigoruță Oniciuc, directorul instituției. Ea a obținut al doilea punctaj (43.85) dintre cei 11 juniori care s-au pregătit la Piatra Neamț în vederea alcătuirii lotului reprezentativ. Au mai fost selecționați George Cristian Ardeleanu (48,95), de la Școala nr. 11 Buzău și Ștefan Dorin Jumărea (38.15), de la Colegiul Național ”Nicolae Iorga” Vălenii de Munte.

”Nu mă așteptam la un asemenea rezultat. Îi mulțumesc profesorului meu, dl. Grigoruță Oniciuc, care mi-a fost o călăuză în acest drum lung și anevoios și sper să am o evoluție bună la Olimpiada Internațională. Toată această pregătire a fost o experiență foarte frumoasă și plină de emoții”, a declarat Flavia Cristiana Pascal. Ea este elevă în clasa a VIII-a și participă, în premieră, la o competiție școlară de-o asemenea însemnătate.

”A fost o competiție foarte dificilă iar Flavia a muncit enorm de mult. După o pauză de o săptămână sau două o să ne apucăm de lucru pentru a fi la un bun nivel competitiv internațional. Proba observațională s-a ținut în noaptea de 10 iulie într-o zonă din apropierea comunei Negrești din județul Neamț. Vreau să mulțumesc foarte mult conducerii  Liceului Tehnologic ”Dimitrie Leonida” Piatra Neamț care ne-a înlesnit transportul în plină noapte, de la ora 23 până la ora 2, în zona respectivă precum și Primăriei Negrești care ne-a asigurat securitatea prin delegarea câtorva persoane în perimetrul unde ne-am desfășurat activitatea. Vreau să mulțumesc Inspectoratului Școlar Neamț pentru sprijinul logistic și pentru încrederea acordată. Eu consider că evenimentul desfășurat între 8 și 13 iulie va fi un  reper important pentru ceea ce va însemna o viitoare etapă internațională de astronomie găzduită la Piatra Neamț. Din partea Ministerului Educației Naționale a fost prezent inspectorul general Sorin Trocaru care ne-a acordat onoare de a găzdui selecția lotului național de juniori. Aducem calde mulțumiri domnului primar Dragoș Chitic pentru sprijinul financiar acordat, fapt care a permis ca, pentru prima oară, după foarte mult timp elevii olimpici naționali să fie cazați în condiții normale, decente și să se bucure de servicii de masă corepunzătoare în imediata vecinătate a unității școlare. Doresc foarte mult ca instituția noastră școlară să devină un centru de selecție pentru loturile României ce vor participa la Olimpiada Internațională de Astronomie. Pentru mine este a șasea prezență la o Olimpiadă Internațională în calitate de profesor coordonator”,  a menționat prof. Grigoruță Oniciuc, directorul CN ”Petru Rareș”.

Primarul Dragoș Chitic a declarat că municipiul Piatra Neamț a devenit în ultima perioadă gazda tot mai multor proiecte educaționale și culturale de interes național. Și asta, pe de o parte pentru că sunt pietreni – fie ei elevi sau profesori – care participă la astfel de programe, iar pe de altă parte datorită faptului că există interes din partea mediului educațional pentru aducerea acestui tip de proiecte în orașul nostru.  ”Este normal ca administrația locală să sprijine și să încurajeze aceste inițiative. La pregătirea lotului lărgit de astronomie au participat profesori și elevi din 11 județe ale țării care s-au deplasat în diverse locații din județ pentru efectuarea observațiilor astronomice, iar acest lucru a avut un impact pozitiv în ceea ce privește promovarea turistică. Și mai important este faptul că s-au creat premisele necesare pentru ca în anul 2018 Olimpiada Internațională de Astronomie să se desfășoare la Colegiul Național ”Petru Rareș”, a punctat Dragoș Chitic.

Prof. dr. Viorel Stan, inspector școlar general al ISJ Neamț spune că instituția pe care o conduce este mândră atunci când valoarea școlii nemțene este recunoscută pe plan național. ”La Colegiul Național ”Petru Rareș” s-a constituit un nucleu valoros de profesori la mai multe discipline, astronomia fiind una dintre acestea. Faptul că la Neamț a fost organizată această etapă de pregătire și selecție a lotului național de juniori este o confirmare directă a valorii acestei unități de învățământ. Ne dorim ca la anul cea de-a XXIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie să aibă loc la Piatra Neamț și vom face toate demersurile necesare în acest sens”.

Sponsori: Criber Net, CGC Agria, Rocri Trade, Palina COM, System Pro, Acropolis SRL, BRIO TRADE SRL, DONUTERIE.

Ana MOISE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.