Avarie majora: apele uzate din întreg orașul deversate direct în Bistrița

O avarie majoră, produsă la ambele surse de alimentare cu energie electrică a Stației de epurare Piatra-Neamț, a condus la o soluție de compromis. Toate reziduurile solide au fost stocate în bazinele din stație, iar apele uzate au fost deversate direct în râul Bistrița. Alimentarea stației, care se face dintr-o sursă de la gară și din alta de la PAL, a picat cu totul în timpul nopții de 11 spre 12 august, iar apele uzate, cu un debit de 400-500 mc pe oră, s-au scurs în albia Bistriței în tot acest interval. Șeful secției Bogdan Păduraru, dar și directorul tehnic Ioan Păcală au respectat procedurile în astfel de situații, au anunțat autoritățile județene, dar și Apele Române și Garda de Mediu. Debitul Bistriței a fost suplimentat, astfel încât să nu fie probleme majore pentru pești și pentru animalele adăpate direct din râu. Totodată s-au recoltat probe, pentru a se stabili ce încărcătură bacteriologică are apa.

 

„E pentru prima dată când am avut avarie la ambele surse”, a declarat inginerul Ioan Păcală, directorul tehnic al Apa Serv. „A mai picat una din surse acum vreo 3 ani, dar într-o oră, am trecut pe alimentarea de rezervă. Stația de epurare este, de fapt, o adevărată uzină, unde procesele tehnologice se desfășoară într-o anumită ordine. Acum va trebui să pornim, pe rând, fiecare componentă , dar astăzi se va rezolva”.

Avaria, care a fost în „curtea” Apa Serv și nu în cea a E On, a fost remediată la ora 12. Va mai dura, însă, până ce Stația de epurarea va funcționa în parametrii normali. Și, probabil, vor urma niște sancțiuni pe linie de mediu.

C.M.

alegeri locale psd

3 COMENTARII

 1. Minte Pacala,

  Nu e prima oara can dau druma la rahat in Bistrita,de fiare data cand ploua fac asta, nu au capacitates sa duca si volumul de apa din ploile torentiale iar in oras mai peste tot canalizarea de apa pluviala este onectata cu cea de apa uzata menajera, exemplu in acest sent este raul Cueijdiu in care seunt cel putin 4 locuir unde rahatul ajunge direct in el, ammonite de Unic

 2. Am văzut articolul din Mesagerul de Neamț și am rămas surprins de tupeul unui pseudoprofesionist
  Cand nu e energie, nimic nu merge si statia intr-o ora se inunda. Asta e capacitatea de retentie,cand statia de pompare interna nu merge. In aceasta situație se inchide batardoul din fata stației, si atunci totul..nu 400 mc pe ora, sunt 1000 mc pe ora, o iau pe rau la vale cu tot ce e mai rau.
  Trebuiau sa functioneze sursele alternative de energie. Dar nu au stiut sa le porneasca. Acum un an au mers perfect!
  Comunicatul e o minciuna care sa o înghită necunoscătorii și e făcut cu complicitatea Apelor Romane,Garda de Mediu ,Președinte CJ,Prefect…
  Culmea e ca stația are metoda sa meargă prin treapta mecanica, sa pompeze in treapta biologica cu generatoare(care exista) și apoi decantau gravitațional făcând o epurare de aproape 60%
  Dar trebui sa știi meserie,sa evoluezi nu sa rămâi ca acum 15 ani la Aquacalor.

 3. Sa intelegem ca specialistii care au facut ca acum un an sa mearga au plecat odata cu Dughir ? Au fost epurati ? Altfel, nu prea se explica de ce, in conditii identice, atunci a mers si acum nu. Ca doar n-o fi impins Dughir rahatu-n pompe anul trecut. Oricum frustrarea deverseaza peste capacitatea de retentie a acestui personaj, iar explicatiile par a fi dictate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.