Ediția a XX-a a Festivalului Internațional de Folclor ”Ceahlăul”. Bucuria dansurilor, cântecelor și costumelor tradiționale

Vineri, 4 august, în organizarea Centrului pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț, va debuta cea de a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor “Ceahlăul”. Ediția curentă se va desfășura în perioada 4 – 9 august.

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” a fost creat în 1991 cu scopul de a celebra bogăția și frumusețea tradițiilor adânc înrădăcinate în cultura diverselor popoare. Prin promovarea dansurilor, cântecelor, obiceiurilor și portului din toată lumea, Festivalul și-a propus, încă de la început, să crească interesul asupra diversității culturale, dar și asupra prezervării formelor de artă tradițională care conferă unei culturi identitatea sa.

În cadrul edițiilor anterioare, au participat peste o sută de ansambluri folclorice din douăzeci și opt de țări ale Europei, Asiei, Africii și ale celor două Americi. Festivalul a adus, prin urmare, de-a lungul anilor, în județul Neamț, peste trei mii de invitați din Mexic, Italia, Spania, Franța, Armenia, Vietnam, Bulgaria, Polonia, Belgia, Albania, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Elveția, Finlanda, SUA, Cehia, Slovacia, Slovenia, Israel, Serbia, Muntenegru, Turcia, Macedonia, Ungaria, Ucraina, Congo și Republica Moldova.

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” este unul itinerant, bucurându-se, la fiecare ediție, de prezența unui public numeros, care are ocazia să descopere diversitatea culturală din toate colțurile lumii. În afara spectacolelor în aer liber de la Piatra-Neamț, Festivalul a transformat într-o tradiție organizarea de evenimente și în alte localități ale județului Neamț, precum Roman, Tîrgu Neamț, Bicaz, Roznov sau Durău.

La fiecare ediție, Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” este o adevărată sărbătoare a culorilor, muzicii și dansului. Evoluțiile scenice extraordinare ale ansamblurilor internaționale și ale celor românești, impresionantele parade folclorice, întâlnirile pe tema dansului și cântecului tradițional sau serile de socializare între invitații de pretutindeni creează, cu adevărat, o atmosferă specială.

După prezentarea oficială a ansamblurilor participante, moment care va avea loc la sala “Ion Creangă” a Consiliului Județean Neamț (ora 17:00), va urma, de la ora 18:00, parada portului, dansului și cântului popular, paradă care urmează să se desfășoare pe traseul cuprins între Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotelul Ceahlău – Teatrul Tineretului.

De la ora 19:00, în Piața Turnului, va începe spectacolul de deschidere al ediției, cu participarea tuturor ansamblurilor folclorice invitate. Astăzi, vă prezentăm ultimele ansambluri folclorice participante:

 

ANSAMBLUL FOLCLORIC „FLORI DE ROMANAȚI”, DOBROSLOVENI-OLT

Înființat în 2011, Ansamblul „Flori de Romanați” din comuna Dobrosloveni, județul Olt, a avut o evoluție rapidă, participând la numeroase festivaluri naționale și internaționale. Ansamblul face parte din „Asociația Națională de Folclor”, cu sediul în Bistrița, iar membrii săi sunt elevi ai Școlii Populare de Arte și Meserii din Slatina. În palmares, formația numără participări la importante festivaluri de folclor în țară și în străinătate: Festivalul Național de Folclor Ponoare (Mehedinți), Festivalul Național de Folclor Bistrița, Festivalul Național de Folclor Vințu (Alba), Festivalul Național de Folclor de pe Muntele Găina (Alba), Festivalul Național de Folclor „Călușul Românesc”, Caracal (Olt), Festivalul Internațional de Folclor Leșu (Bistrița), Festivalul Național de Folclor „Corabia de Aur”, Corabia (Olt), Festivalul Internațional de Folclor de la Vrcin (Serbia) sau Tabăra Folclorică Internațională de la Asprovalta (Grecia).

Ansamblul organizează, în fiecare an, în comuna Dobrosloveni, Festivalul Național de Folclor „Plai de Romanați”. În anul 2013, formația a inițiat un eveniment deosebit, o „nuntă tradițională” între două mari zone folclorice, Alba și Oltenia, mirele fiind ales din Dobrosloveni, iar mireasa din Săliștea, județul Alba.

Ansamblul Folcloric „STRĂJERII”, Dolheștii Mici-Suceava

Ansamblul folcloric „Străjerii” din Dolheștii Mici, județul Suceava, a fost înființat în anul 2007, la inițiativa unor localnici cu dragoste de meleagurile natale. În prezent, Ansamblul activează în cadrul Asociației Culturale „Străjerii” din Dolheștii Mici și este un strâns colaborator al Centrului Cultural „Bucovina” din Suceava.

Reprezentanți ai unei așezări străvechi, cu rădăcini până în anul 1828, ai cărei locuitori au luptat cu eroism în Războiul pentru Independența României, Ansamblul „Străjerii” din Dolhești duce mai departe moștenirea culturală și spirituală a acestor locuri, prin cântece, dansuri, datini și obiceiuri. Formația a reprezentat folclorul bucovinenan pe scenele a numeroase festivaluri în România: Buzău, Ialomița, Constanța, Iași, Tulcea, Brașov, Suceava. Evoluțiile Ansamblului au fost recompensate cu distincții, precum Marele Premiu la Festivalul de datini și obiceiuri de la Focșani, Trofeul celei de-a XX-a ediții a Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă “Porniți plugul, Feți Frumoși!”, de la Vatra Dornei sau premiile I, II și III, la Festivalul Internațional „Întâlniri Bucovinene”, de la Câmpulung Moldovenesc, obținute între 2008 și 2016.

Coordonatorul Ansamblului este Gheorghiță Ciocârlan, iar instructor, Valerică Gavrilei.

 

ANSAMBLUL FOLCLORIC „FLORICICĂ DE LA MUNTE”, JUDEȚUL NEAMȚ

Ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte” al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț este unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase grupuri artistice din România, care se bucură de popularitate datorită originalități și respectului pentru tradițiile românești autentice.

Ansamblul a fost înființat în 1971 cu scopul de a prezerva dansurile, muzica și costumele populare din județul Neamț, în special, dar acum, repertoriul său cuprinde cântece și dansuri din cele mai importante regiuni etnofolclorice din România.

Palmaresul formației include participări și premii la importante festivaluri în România și în Franța, Italia, Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia, Olanda sau Turcia. Recent, Ansamblul a primit Premiul de Popularitate la Festivalul Internațional de Folclor de la Bergama, Turcia și Marele Premiu la Festivalul de folclor de la Recea, Maramureș, unul dintre cele mai importante festivaluri folclorice din România.

Prin toate evoluțiile sale, Ansamblul pune în valoare bogăția folclorului românesc, tehnica și interpretarea deosebită a dansatorilor, instrumentiștilor și soliștilor vocali, dar și frumusețea cromaticii și motivelor tradiționale ale costumelor populare.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *