Vești sumbre pentru învățământul nemțean. ”Scăderea continuă a numărului de elevi din județul Neamț va duce în final la diminuarea drastică a numărului de clase, respectiv la dispariția unor unități școlare”, precizează prof. Viorel Stan, inspectorul școlar general al ISJ Neamț. Pentru anul școlar 2018/2019 se va opera o remaniere masivă a rețelei școlare funcție de numărul real de copii care există în fiecare zonă a județului. Vor dispărea unități școlare din Roman și Piatra Neamț, dar și în zona rurală.
”Noi am reorganizat rețeaua pe întreg județul și am făcut o distribuire corectă a claselor a IX-a și anul I profesională în funcție de elevii de clasa a VIII-a. Cel mai prost se stă la Roman și Piatra Neamț, mai binișor la Roznov, Bicaz și Tg. Neamț. La țară, avem unități școlare care poartă titulatura de liceu tehnologic dar de fapt sunt niște școli profesionale având elevi cel mult până la nivel de clasa a X-a, respectiv anul III profesională”, a declarat Viorel Stan.
Prof. Mihai Pavăl, directorul Colegiului Tehnic Forestier din Piatra Neamț, spune că, deocamdată, școala de pe Ștefan cel Mare nu este în pericol de a nu întruni numărul necesar de elevi. ”Noi primim elevi din tot județul și din afara județului. Sunt, într-adevăr, din ce în ce mai puțini. Cu 10 la sută scade numărul elevilor în fiecare an. Deocamdată nu suntem în pericol de a nu putea constitui clasele, dar pot ști eu ce va urma? Depinde de politica pe care o va face guvernul pentru liceele tehnice și tehnologice. Dacă va încuraja școala profesională, va oferi condiții de masă, cazare, contracte, burse, cum era înainte de 1989, vor veni elevii să se înscrie la profesională”.
La clasa a IX-a, pentru acest an școlar, la Colegiul Tehnic Forestier mai sunt libere 30 de locuri. ”Nu suntem nici în frunte, nici la coadă. Avem înscriși 120, dar ne mai trebuie 30. În total, Colegiul Tehnic Forestier numără 700 de elevi pentru anul școlar 2017/2018”, a mai spus Mihai Pavăl. (Ana MOISE)