Miercuri, 2 august, s-au împlinit 126 de ani de la nașterea compozitorului și dirijorului Mihail Jora, născut la Roman. Administrația publică locală a așezat, pe casa în care compozitorul a locuit, o placă comemorativă. La evenimentul organizat în curtea imobilului, situat pe strada Ștefan cel Mare, nr. 249, au luat parte: primarul Lucian Micu și viceprimarul Roxana Iorga, frații Dimitriu – Andrei (directorul general al Filarmonicii „George Enescu” din București) și Sorin Dimitriu (președintele Camerei de Comerț și Industrie a municipiului București), pianista Ilinca Dumitrescu – executant al testamentului soților Mihail și Elena Jora, Cristina Panaite, directorul Bibliotecii ”George Radu Melidon”, criticul Lucian Strochi, precum și alți numeroși iubitori de cultură.
„Este extrem de important ca acele vârfuri din cultura de performanță, cum spunea Noica, să fie validate și făcute cunoscute publicului, mai ales tinerilor”, a spus Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii Naționale ”George Enescu.”
Doamna Ilinca Dumitrescu, pianistă și executor testamentar a artistului, a spus: „I-am fost ultima elevă, ultima discipolă. Maestrul Jora a fost marele prieten al familiei mele. Ideea amplasării unei plăci pe casa Valter din Roman mi-a venit într-o discuție cu domnul Dimitriu, pentru că eu, având întreaga colecție de fotografii a maestrului, am descoperit acolo o fotografie a acestei case și ne-am gândit că ar trebui pusă în valoare.”
Primarul Lucian Micu a spus, la rândul său: „Ne bucurăm că am generat acest eveniment, pentru a ne aduce recunoștința pentru cei care au marcat Romanul din punct de vedere cultural. Suntem mândri că suntem romașcani și eu zic că trebuie să ne cultivăm cât mai mult acest sentiment.”
Mihail-Jora s-a născut la 14 august 1891 la Roman, județul Neamț, într-o familie de origine armeană. Mihail Jora a fost, alături de George Enescu, personalitatea care a dominat viața muzicală românească a primei jumătăți a secolului 20, fiind muzicianul care a creat liedul și baletul românesc. A creat o operă muzicală de excepție, premiată atât în țară cât și peste hotare, fiind și unul dintre membrii fondatori ai Societății Compozitorilor Români. A fost prieten apropiat al lui George Enescu și profesor al lui Dinu Lipatti.
(D.A.)