Deschiderea Anului Școlar: Micu și Stan n-au “căzut” pe aceeași oră!

Deschiderea anului școlar înseamnă (pe lângă stereotipurile tocite – ”Un nou început”, ”Voi sunteți viitorul”, ”Să fiți demni de înaintașii voștri”) multă agitație pentru toată lumea, de la copii, la părinți și profesori și, nu în ultimul rând, la oficialități. O mulțime de timp de stat în picioare în curtea școlii ori pe terenul de sport până să vină primarul ori vicepreședintele Consiliului Județean, niște sisteme de sunet care pârâie, țiuie și se întrerup exact când cuvântează cel mai important personaj, o sumă de notabilități care spun… ele știu ce spun, că oricum nu le ascultă nimeni, și care se grăbesc să plece, fiindcă trebuie să mai participe la încă trei școli, preoți și dascăli care țin slujbe prea lungi pentru răbdarea copiilor (și nu numai), multă plictiseală, oboseală, aglomerație și nervi.

Anul acesta, Lucian Micu, primarul Romanului, a venit cu o idee neașteptată și de mare bun simț: toate festivitățile să aibă loc pe 11 septembrie, de la ora 8.00. Ideea a fost comunicată directorilor unităților de învățământ din Roman prezenți miercuri, 6 septembrie, la o întâlnire de lucru la primărie. La reuniune a fost și inspectorul școlar general Viorel Stan care, probabil doar fiindcă este înregimentat politic în alt partid decât domnul Micu, nu a fost deloc încântat de ideea primarului. Astfel, întâlnirea s-a încheiat cu promisiunea directorilor de unități școlare din Roman că  vor comunica, în aceeași zi Inspectoratului Școlar și Primăriei Roman programele și  orele la care vor desfășura festivitățile de deschidere a anului școlar 2017-2018. În urma respectivei întâlniri, Primăria Roman a emis un comunicat de presă pe care îl redăm integral:

“06 septembrie 2017 Comunicat de presă

Ref: Festivitățile de deschidere a anului școlar 2017-2018

Miercuri, 6 septembrie, în sala de ședințe a Primăriei municipiului Roman a avut loc o ședință pe tema recomandării făcute de conducerea administrației publice locale directorilor de unități școlare din municipiu pentru ca festivitățile de deschidere a noului an școlar să aibă loc în toate școlile pe 11 septembrie, de la orele 08.00. La întâlnire au luat parte primarul Lucian Micu, inspectorul general școlar Viorel Stan și directorii unităților de învățământ cu personalitate juridică.

Și-au exprimat opiniile reprezentantul administrației publice locale și cel al Inspectoratului Școlar, urmând ca fiecare manager de școală să decidă în consecință. «Recomandarea mea în calitate de părinte, dar și de primar, a fost ca în toate unitățile școlare din Roman festivitățile de deschidere a noului an școlar să înceapă la ora 08.00. În acest fel, părinții nu lipsesc mult de la serviciu, iar traficul în oraș nu va fi greoi pe tot parcursul zilei, ci doar dimineață, când elevii vor fi aduși la școala de care aparțin. Personal, voi participa la deschiderea anului școlar la CNRV, în calitate de părinte. Nu mi-am propus să țin discursuri. Poate sunt de ”modă nouă”, dar din experiența de părinte, vă pot spune că puțini sunt cei interesați să audă ”îndemnurile” oficialităților. Subliniez, fiecare școală poate invita la eveniment pe oricine, oficialitățile pot opta pentru o unitate, dar nu înțeleg nevoia unui ”maraton”, la care se mai și întârzie, sonorizările nu sunt performante, iar cei prezenți ne critică pe noi toți ulterior», le-a transmis primarul Lucian Micu directorilor, cu precizarea că, după festivitățile prilejuite de deschiderea anului școlar, va face, alături de viceprimarul Roxana Iorga, vizite în școlile din oraș.

Prezent la întâlnire, inspectorul general Viorel Stan le-a reamintit directorilor de școli faptul că pe contractul de management stă și semnătura conducerii Primăriei municipiului Roman, iar administrația publică locală este partener continuu al școlilor. «Relația dintre Inspectoratul Școlar și Primăria municipiului Roman este una instituțională. Nu uitați că școala este a comunității, iar Primăria răspunde de școală, de comunitate. Personal, nu sunt de acord cu punctul de vedere al domnului primar. Tradițional, în aceste zile se fac invitații către diferite instituții să participe la deschiderea de an școlar. Poate prefectul, președintele Consiliului Județean, parlamentarii și-ar dori să vină la Roman și trebuie să le dați această șansă să participe la festivități», a fost mesajul transmis de inspectorul Viorel Stan, care le-a cerut directorilor de unități școlare din Roman ca miercuri, 6 septembrie, până la orele 14.00, să comunice Inspectoratului Școlar și Primăriei municipiului Roman orele la care vor desfășura festivitățile de deschidere a anului școlar 2017-2018.

În funcție de programul unităților de învățământ și al conducerii Primăriei municipiului Roman, primarul Lucian Micu și viceprimarul Roxana Iorga vor vizita unitățile de învățământ din oraș în prima zi de școală, pentru a le transmite elevilor și cadrelor didactice gânduri bune pentru noul an școlar”.

Și ca să apreciem cum și cât au ținut cont directorii de școli de recomandarea primarului Micu, iată și programul festivităților comunicat conform înțelegerii:

Ora 08,00 – Școala Gimnazială Calistrat Hogaș

Ora 08,00 – Școala gimnazială Costache Negri

Ora 08,30 – Colegiul Tehnic Danubiana

Ora 08,30 – Colegiul Tehnic Miron Costin – corp B

Ora 09,00 – Școala Gimnazială Vasile Alecsandri

Ora 09,00 – Colegiul Național Roman Vodă

Ora 09,00 – Liceul cu Program Sportiv

Ora 09,00 – Școala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza

Ora 09,00 – Școala de Artă Sergiu Celibidache

Ora 09,00 – Liceul Tehnologic Vasile Sav

Ora 09,30 – Colegiul Tehnic Petru Poni – corp B

Ora 10,00 – Școala Gimnazială Mihai Eminescu

Ora 10,30 – Liceul Teologic Romano–Catolic Sf. Francisc de Assisi

Ora 12,00 – Liceul Teologic Episcop Melchisedec. (D.A.; FOTO: Primăria Roman)

1 COMENTARIU

  1. Oare cum ar fi sa ne ducem copiii la scoala pe 12 septembrie? Asa, in semn de multumire si de apreciere pentru festivitatile minunate de deschidere a anului scolar?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.