Marți, 5 august, la Școala Nr. 2 din satul Țolici (comuna Petricani), a fost lansat oficial proiectul “Creșterea calității vieții prin măsuri de sprijin socio-economice a comunității marginalizate Țolici”. 3.250.000 de euro vor fi investiți pentru reabilitarea și dotarea spațiilor de învățământ de la Școala Nr. 1, înființarea a două noi grupe de grădiniță, în cadrul cărora vor participa minim 100 de copii, înființarea a două clase de studiu tip școală după școală pentru clasele V-VIII, unde minim 36 de copii vor beneficia de sprijin pentru reducerea riscului de părăsire timpurie a școlii și creșterea performanțelor școlare, reabilitarea, dotarea și darea în folosință a unui Centru Social și a unui cabinet medical.
La eveniment au participat primarul Ticușor Vasiliu, prof. Ionuț Rotaru, directorul liceului din comună, Eleodor Chițu, managerul proiectului și coordonatorii proiectului, Diana Blendea și Gabriela Serghie, alături de cadre didactice și zeci de beneficiari ai acestui proiect.
“Primăria Petricani a câștigat un proiect în valoare de 3.250.000 de euro, pentru îmbunătățirea calității vieții comunității din satul Țolici. Acest proiect a obținut locul I pe țară și de aceea a fost aprobat. Este o premieră. În cadrul acestui proiect vom colabora 3 ani. Banii vin de la Uniunea Europeană, dar și de la bugetul național, de la parteneri și de la primărie. 98% din valoarea proiectului este asigurată de UE. La Școala Nr. 1 din Țolici vom înființa două clase after-school, două clase de grădiniță și un cabinet medical”, a declarat Ioan Eleodor Chițu, managerul proiectului.
“Felicitări pentru realizarea acestui proiect, mulțumesc domnului primar, care a înțeles că școala este o prioritate și permanent a fost alături de îmbunătățirea actului educațional din comună. Mulțumim partenerilor proiectului pentru implicarea în acest proiect atât de necesar comunității de aici. Mă bucur de interesul arătat de cetățenii satului Țolici, care au venit în număr mare”, a precizat prof. Ionuț Rotaru, directorul liceului din Petricani.
“Faptul că satul Țolici a fost ales de Uniunea Europeană să câștige acest proiect, înseamnă că gradul de sărăcie este mai mare decât în satele Boiștea sau Târpești. La finalul implementării acestui proiect trebuie ca nivelul dv. de trai să se apropie de celelalte sate din comună. Pe parcursul celor trei ani vom avea multe activități sociale. Părinții trebuie să conștientizeze faptul că ai lor copii trebuie să meargă la școală. Copiii dv. nu trebuie să mai meargă la munca câmpului, ci să urmeze școala, apoi să ajungă la un liceu. Iar părinții să nu mai aștepte ajutoarele sociale, ci să-și caute un loc de muncă. UE ne dau bani, dar vrea și rezultate. Veți primi ajutor din partea noastră, dar după niște condiții. Dacă copilul dv. va obține media 6 la școală, nu veți mai primi ajutor. Dacă veți refuza un loc de muncă veți fi excluși din proiect. Nu e mai bine să primim un salariu la serviciu de 1.000 lei, decât să așteptăm un ajutor social de 125 de lei? În cadrul acestui proiect veți primi tot sprijinul nostru. Copiii dv. vor primi rechizite școlare, îmbrăcăminte, alimente, iar fiecare familie va primi până și săpun”, a menționat Diana Blendea, coordonator proiect.
“Experții noștri vă vor consilia să vă găsiți un loc de muncă. Dar până vă veți găsi un loc de muncă, cei 276 de beneficiari din grupul țintă vor beneficia de consiliere. Vom organiza cursuri de calificare, pentru a intra pe piața muncii, cum ar fi cursuri de tâmplar, instalator construcții și manichiură”, a declarat Mihaela Gabriela Serghie, coordonator proiect.
“A fost o armată de oameni care a muncit la acest proiect. Pe 10 august am semnat acest contract, în prezența doamnei Rovana Plumb, a doamnei Diana Blendea și a viceprimarului. A fost o mare satisfacție. Peste trei ani să ne reîntâlnim tot aici, cu satisfacția unei realizări pentru Țolici. Proiectul are o mare valoare și suntem monitorizați pentru orice bănuț cheltuit. În clădirea dărăpănată de lângă Școala Nr. 1 se va face un centru social. Totodată, mai avem un proiect depus pentru reabilitarea Școlii Nr. 1 din Țolici. Vă mulțumesc”, a precizat primarul Ticușor Vasiliu.
Grupul țintă al acestui proiect este format din 552 de persoane, din care 266 de copii (19 rromi și 2 copii cu dizabilități). Proiectul total al bugetului este de 14.909.338,97 lei, din care valoarea eligibilă a finanțării nerambursabile acordate de UE este de 12.495.777,15 lei, valoarea eligibilă a finanțării nerambursabile acordate de la bugetul național este de 2.108.182,11 lei, iar contribuția eligibilă a partenerilor este de 305.379,71 lei.
Partenerii proiectului sunt Liceul Tehnologic Petricani, Asociația “Educație și Viitor” și Pluri Consulting Grup. (C.T. STURZU)