Așa cum era de așteptat, la Școala Nr. 1 din satul Țolici, comuna Petricani, la deschiderea noului an școlar nu a participat niciun politician, niciun reprezentant al Consiliului Județean sau al Consiliului Local, niciun reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean, niciun parlamentar și niciun reprezentant al primăriei. O școală uitată de mai-marii județului, chiar dacă, în secolul 21 aceasta are WC-ul în curte și nici nu are autorizație sanitară. Mulți dintre aleși au decis să participe la acest început de an școlar la licee și școli arătoase din orașe, unde se adună sute de părinți și elevi și unde se poate obține un capital de imagine pentru viitoarele campanii electorale.
La ora 11:00, zeci de părinți și elevi s-au postat în fața școlii, sub un soare puternic, în așteptarea slujbei religioase și a cuvântului directorului Liceului Petricani, prof. Ionuț Rotaru. După intonarea imnului României și după oficierea slujbei religioase de către preotul Vasile Adiaconiței, a urmat cuvântul directorului, mai exact transmiterea mesajului ministrului Educației. Spicuim doar câteva dintre frazele demagogice: „Voi, părinți, profesori și elevi, vă garantez că sunteți cei mai importanți pentru noi. Voi lupta să elimin lipsurile din sistem, vreau să vă văd în școli primitoare, sigure și cu manuale pe bănci”.
Prof. Ionuț Rotaru a dorit să menționeze și rolul administrației locale, în lipsa primarului și a viceprimarului, față de actul educațional din comună. Dacă primarul Vasiliu Ticușor este plecat din localitate, vicele a trebuit să facă prezența la celelalte școli din comună. „Primăria și Consiliul Local au fost și sunt alături de școală. Se derulează deja un proiect european, care va îmbunătăți foarte mult actul educațional de la această școală și viața din această comunitate. Totodată, mai există un proiect guvernamental, prin care școala de aici se va reabilita pentru a obține autorizația sanitară”, a mai adăugat directorul Ionuț Rotaru.
Rând pe rând, cei mici, însoțiți de părinți au intrat în sălile de clasă, care iarna sunt încălzite la sobe. Tot iarna, profesorul de educație fizică își face orele pe holul școlii sau în clase, printre bănci. La această școală toți profesorii sunt navetiști, în jur de 15, iar cei aproximativ 100 de elevi, cu tot cu grădiniță, așteaptă de ani de zile ca măcar unul din cei pe care părinții lor i-au trimis în Parlament să le calce pragul. (C.T. STURZU)
2 comentarii
Pentru această Școală din ȚOLICI există în fază de de licitație un proiect guvernamental prin care se vor cheltui 8 mld RON pentru încălzire centrală, aducțiune, canalizare, toalete în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare.
Ionuț
Tot pe aceasta cale doresc sa anunț o situație mult mai ,,dramatica,,. La școală unde învață copilul meu, nu numai ca nu i-a întâmpinat nici un parlamentar , primar sau oricine altcineva , ci aici nici macar preot nu au avut la deschidere. Și nici profesori. Pe o ploaie marunta(englezeasca) toți copiii si-au croit drumul unul cate unul către sălile de clasa. Ce ii aștepta aici?săli de clasa încălzite, rechizite,(uniformele le-au fost înmânate la sfarsitul anului scolar trecut) profesorii ii întâmpinau în ușă clasei cu un zâmbet larg pe fata. Nu e oare suficient? De ce avem nevoie de senatori,primari,secretari,preoți? Nu sunt sufiente școlile dotate,profesorii pregătiți și elevii dornici sa învețe?