Duminică, 17 septembrie, la Castelul Miclăușeni s-a desfășurat a doua manifestare din luna septembrie, ”Târg de meșteșugari și producători locali” . Au fost prezenți meșteșugari și producători de preparate tradiționale, a fost o expoziție etnografică și a fost și mâncare românească!
În castel vizitatorii au putut admira expoziția de port și obiecte populare de la Muzeul Etnografic ”Aleph”, iar doritorii au avut posibilitatea să lucreze la un război de țesut, îndrumați de Gabriel-Andrei Gherasă.
În parcul castelului oaspeții au putut interacționa cu meșteri autentici, purtători ai tainelor frumosului românesc. Le-au aflat poveștile și au putut cumpăra produse lucrate de mâinile acestora.
Printre meșteșugarii prezenți s-au remarcat: Todici Maria, din comuna Pipirig, Neamț, cu costume populare și țesături; Zaharia Neculai și Daniela, din comuna Ostra, Suceava, meșteri cojocari; Sorin Pasaniuc, din Iași meșter în prelucrarea lemnului; Eusebiu Iacinschi, din Botoșani, cu obiecte din ceramică; Liviu Sahlean, din comuna Frasin, Suceava, cu obiecte din pielărie și lemn; Virgil Moldovan, din Gura Humorului, cu icoane în lemn; Florin Brănișteanu, din Bacău, cu podoabe din mărgele.
Producători tradiționali: Ana Neculai, din comuna Văratec, Neamț: dulcețuri, șerbeturi, zacuști; Elena Doroftei, din Suceava: plăcinte, brânză de burduf, bere de casă; ”Băcănia Boierească”, din Suceava: preparate din carne de vită și porc; ”Ideambiente”, din Târgu Frumos: roșii, gogoșari, morcovi, ceapă, ardei.
Restaurantul castelului a pregătit bucate după rețete aflate de la bunicile bucătarilor și băcătăreselor: borș din perișoare, tocăniță de purcel cu ciuperci și smântână, varză cu ciolan, friptură de purcel cu jumări, urs cu mămăligă și brânză de burduf, găluște cu prune, plăcinte poale-n brâu și must!
Parcul din jurul castelului a fost neîncăpător pentru mulțimea de vizitatori. Gazdele au apreciat că au fost cu mult mai mulți vizitatori decât la tradiționala ”Călătorie la 1900”, manifestare aflată deja la a patra ediție și care se desfășoară la începutul lunii septembrie.
Ca o curiozitate, castanii din parcul Castelului Sturdza din Miclăușeni, au înflorit a doua oară! Pe crengi sunt și castane și flori…
(D.A.)