Legile și privilegiile la Primăria Piatra Neamț

În luna iunie, la început de sezon estival, consilierii locali de Piatra Neamț primeau în mapele de ședință un proiect, prin care li se solicita aprobarea raportului anual de realizare a Serviciului public de administrare, întreținere și administrare a Ștrandului Municipal pentru anul 2016. Raportul a trecut ca prin brânză prin serviciile Primăriei care trebuiau să verifice dacă înscrisurile raportate corespund cu realitatea din teren, dacă societatea care și-a asumat serviciul public – SC RoCom Central SA Piatra Neamț – și-a îndeplinit obligațiile și nu cumva a exagerat în respectivul document. Cu câteva zile înainte de ședință, Mesagerul a întrebat dacă a făcut cineva verificări și-și asumă raportul. Surpriza a venit în timpul ședinței, când primarul Dragoș Chitic a anunțat retragerea proiectului de pe ordinea de zi și constituirea unei comisii care să verifice situația în teren. A venit luna septembrie și la consilieri n-a mai ajuns niciun semn privind raportul respectiv.

Între timp, ștrandul duduie de vizitatori, cu veniturile aferente pentru întreprizătorii de acolo. Nimeni nu s-a obosit să spună dacă raportul este unul corect sau nu, dacă primăria se consideră sau nu prejudiciată prin ce se întâmplă în ștrand. Dezinteresul sau interesul de a lăsa lucrurile în coadă de pește se propagă și în rândul celor care își desfășoară activitatea în zonă.

* Cine activează în Ștrandul din Piatra Neamț

Înainte de orice, cunoscătorii – toți cei care au ajuns măcar 10 minute vara asta prin Ștrand – sunt avertizați să nu râdă. Lista societăților comerciale care-și desfășoară activitatea în ștrand am primit-o de la Primăria Piatra Neamț și cuprinde (doar) 8 poziții! Este vorba despre cele care au acord de funcționare de la primărie.

Lista cuprinde nume cunoscute, dar și unele noi:

Restaurant TEQUILA cu terasă – SC Mondoprod Arpimex SRL – restaurante (particular);

”Parc de Distracții” – II Andrieș Gh. Ionuț – alte activități recreative și distractive n.c.a. (închiriat);

”Terase Estivale Descoperite” + ”Zona Spectacole” – SC Premier Horeca Solutions SRL – restaurante, baruri și alte activități de servire a băuturilor, alte activități recreative și distractive n.c.a. (închiriat);

Terasa ”Disney” – SC Edvans Class SRL – restaurante (închiriat);

”Terasa cu Flori” – SC Edvans Class SRL – restaurante (închiriat);

Terasele ”Alge-Maria” – SC Alge Maria SRL – restaurante, baruri și alte activități de servire a băuturilor (închiriat);

Terasa fast-food ”Tenis Open” – PFA Manole Cezar-Iulian – restaurante (închiriat);

Restaurant ”Rustic” – cu terasă – SC Iuliema SRL – restaurante, baruri (particular).

Activitatea desfășurată în ștrand respectă, măcar formal, regulile stabilite de stat? Răspunsul îl oferă o instituție care ține tot de Primăria Piatra Neamț, adică Poliția locală.

După apariția unui material în Mesagerul de Neamț, în care era pusă la îndoială existența autorizațiilor de funcționare în cazul unora din cei care operează în ștrand, între 26 iulie și 4 august, Poliția locală a făcut un control, urmărind, printre altele, existența acordului de funcționare a societăților. Urmare a acțiunii, au fost aplicate 4 amenzi, însumând 2.800 de lei, pentru că firmele respective nu aveau acord de funcționare de la Primărie! Pe un teren, unde serviciul public a fost concesionat unui terț, numit RoCom Central!

S-ar putea spune că pe cei de la RoCom nu-i interesează autorizațiile celor cărora le închiriază o terasă sau alt spațiu. Nu este deloc așa! Prin contractul dintre Primărie și RoCom, pentru protecția cetățenilor municipiului Piatra Neamț, proprietari a ce a mai rămas din Ștrand, Primăria era obligată să ceară RoCom să nu permită desfășurarea de activități – mai ales cele de alimentație publică – fără acord de funcționare. Sub sancțiunea denunțării contractului.

Ce constată Poliția locală, dar nu spune în comunicatul public? Păi, de exemplu, că firma Trust Das Center SRL, cu sediul în Târgu Neamț, la bloc, avându-l ca administrator pe Constantin Daniel Zaharia, desfășura activități de alimentație publică într-un loc numit ”stand cocktail” fără a avea acord de funcționare. Nu mai vorbim despre deschiderea unui punct de lucru în zonă.

La fel, o tonetă unde se vindeau gogoși și înghețată, aflată sub pulpana societății Donut Queen Group SRL, din Brăila, a avut aceeași problemă: nu avea actele necesare pentru a funcționa legal. În aceeași situație s-ar afla și Erelka SRL, de pe undeva din Dolj, care, nici ea, nu a putut prezenta la control documente justificative pentru activitatea din ștrand, de închiriere a unui fel de carturi pentru copii.

Un caz special îl reprezintă Iuliema SRL. Firma s-a ocupat de exploatarea creatoare a fostului restaurant Monte Carlo, pe care a avut nesimțirea de a-l viola de sigiliile puse de Primărie, fără nicio consecință, pentru a organiza nunți. Între timp, pe căi oculte, dar cunoscute, Iuliema s-a instalat în zona restaurantului Rustic, unde a răsărit și un ditamai cort de evenimente. Poliția locală i-a găsit fără documente și i-a amendat cu fix 1.000 de lei. Totuși, în lista celor care au acord de la Primărie, Iuliema SRL figurează, dar, probabil, o fi vorba de activități distincte.

Între timp, de la controlul Poliției locale, Iuliema SRL și firma cu gogoși au făcut un drum la Primărie și au obținut documentele necesare. Celelalte societăți nu.

Din punctul nostru de vedere, demonstrația este făcută. Ștrandul – unde, apropo, în tot anul 2016, Poliția locală nu a făcut decât UN SINGUR control și acela la ordin – este o zonă unde există societăți care lucrează fără a avea documentele necesare desfășurării activității. Nu mai vorbim aici despre calitatea pe care o presupun niște servicii de tip restaurant sau fast food, despre calitatea și cum sunt pregătite, preparate mâncărurile.

* DSP zice că totul este OK

Am solicitat și Direcției de Sănătate Publică informații privitoare la ce se întâmplă în Ștrand, pe linie de alimentație publică. Am primit un comunicat, destul de ambiguu, din care aflăm că există 8 (opt) asemenea unități, cu tot cu Tequila și Rustic. Și că îndeplinesc toate condițiile, din punctul de vedere al DSP. Anul trecut nu aveau apă caldă, dar, pentru că s-a vorbit cu dl. Roca, de la Central, lucrurile s-au remediat. Cum DSP nu mai are multe atribuțiuni pe această linie, ele fiind pasate de legiuitor la cei de la siguranța alimentelor, lucrurile sunt privite mult mai detașat. Așa că a rezultat acest comunicat:

«Referitor la funcționarea unităților comerciale din incinta Ștrandului Municipal vă informăm că Serviciul de Control în Sănătate Publică a efectuat, în perioada 15.06-29.08.2017, un control și două recontroale privind respectarea normelor igienico-sanitare a zonei de îmbăiere, încadrarea în parametrii de calitate a apei din bazine, asigurarea cu serviciu salvamar și cabinet medical.

Nu au fost constatate neconformități privind condițiile igienico-sanitare de funcționare care să constituie un risc pentru sănătatea publică.

Unitățile comerciale (în număr de 8) care își desfășoară activitatea în perimetrul ștrandului au fost autorizate conform Legii nr. 359/2004 în baza declarației pe proprie răspundere.

Instituția noastră verifică conformitatea declarațiilor pe proprie răspundere la unitățile nou înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului Neamț.

Conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1030/2009 cu modificările ulterioare, obținerea certificării conformității la normele igienico-sanitare se face la cererea titularului activității (capitolul IV art. 17(1), pentru obiective în funcțiune. Unitățile menționate nu au solicitat acest document.»

Altfel spus, în Ștrand, sunt unități care nu au solicitat DSP-ului certificarea pentru normele igienico-sanitare, pentru că este suficientă declarația pe propria răspundere.

* Model de bune practici în Primărie

Revenind la raporturile dintre Primărie/ Consiliul Local și RoCom, comisia care trebuia să verifice dacă raportările celor de la Central sunt adevărate, deși formată din trei oameni de bază ai Primăriei, nu a reușit, încă, să ajungă la o concluzie, deși au trecut aproape două luni. Potrivit lor, ar lipsi niște leagăne, dar, în rest, totul rămâne în ceață. Probabil până după sezonul estival bănos. Promisiunea lui Dragoș Chitic, că vom avea lămuriri rapide, s-a dovedit la fel de serioasă ca și aserțiunea că avem ”normalitate” în activitatea de administrare a orașului.

Ce poate fi normal în faptul că, în luna august 2017, Primăria Piatra Neamț și Consiliul Local nu au un document oficial, care să ateste ce anume s-a întâmplat cu un serviciu public înstrăinat către o firmă privată, care și-a asumat și niște obligații, nu doar beneficii?

Valentin BĂLĂNESCU

1 COMENTARIU

  1. strandul arata jalnic! nu s-a investit nimic .nici macar nu s-a reparat/reconditionat ceea ce exista deja. Dusurile nu functioneaza, toaletele arata jalnic si urat mirositoare si sunt in imediata vecinatate a teraselor cu mancare , bazinele sunt distruse , calitatea apei din bazine lasa de dorit. Sunt bagate tot felul de substante nocive , mai ales pentru pielea copiilor, doar ca sa iasa bine analizele, nu mai zic de sezlonguri rupte si saltele ,, jegoase,, , spalate doar de ploaie…persoane dubioase lasate sa intre in bazine imbracatem etc…Il invitam pe domnul Primar sa-si aduca nepotii la o baie in strandul mult laudat si redeschis cu mare entuziasm de ROCOM. Sa speram ca pana la anul sa se sesizeze cineva altfel, se va intampla la fel ca si cu faimoasa TELEGONDOLA. Oricum, oamenii si-au indreaptat pasii catre alte destinatii de prin zona…pentru siguranta lor si a copiilor lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.