LIBRIS 2017 Iubești să citești – iubești să trăiești * Mircea Dinescu, prezent la Târgul de carte

Ediția a VII-a a Târgului de Carte „Libris” a fost deschis, astăzi, 14 septembrie, de organizatori și participanți, în rotonda din parcul central al municipiului Piatra Neamț. Iubitorii de carte erau deja prezenți la standurile amenajate în parc, mult înainte de ora 12:00, când oficialitățile au declarat deschisă manifestarea dedicată promovării, în aceste vremuri informatizate, a cărții scrise și a cititului. Ediția din acest an a fost deschisă de principalul organizator – Camera de Comerț și Industrie Neamț, care, prin Mihai Caravan, directorul departamentului Relații Interne și Târguri, a punctat scopul și mai ales utilitatea acestei manifestări.

După ce a urat bun venit tuturor, Mihai Caravan a ținut să explice faptul că ținuta aleasă nu e întâmplătoare, ci un mod expresiv de a omagia această ediție a târgului și personalitățile culturale locale: “Îl omagiem pe Calistrat Hogaș, care știm că purta pălării, bătea munții din județul Ceahlău și mai bea câte un pahar, dar îl ilustrez și pe scriitorul meu de suflet, Hemingway. Pentru că povești se vor spune multe în aceste 4 zile ale târgului, vreau acum să mulțumesc pentru sprijin autorităților locale – Consiliul Județean Neamț, Primăria Piatra Neamț – fără sprijinul cărora nu se putea organiza această ediție. Târgul de carte este și mod de promovare a bunelor practici în parteneriatul public-privat ce aduce în prim-plan CARTEA. Nu în ultimul rând, insist și rog pe pietreni să cumpere CARTE, în ideea că editurile prezente aici la târg au costurile lor, iar noi – organizatorii – ne dorim să putem face și ediția a XXV-a!”.

Dragoș Chitic s-a adresat invitaților în dublă calitate, cea de primar al municipiului Piatra Neamț și cea de cititor, accentuînd beneficiile unei asemenea manifestări: “Este un târg important pentru municipiul Piatra Neamț, ajuns la o ediție ce sigur va depăși în valoare celelalte ediții. Eu, ca primar, cred că această manifestare este o ocazie nu doar de a cumpăra, ci, mai ales, de a citi cât mai multe cărți. În Piatra Neamț sunt mulți oameni iubitori de cultură, mulți oameni care au scris și scriu cărți – eu însumi am fost surprins de ceea ce au publicat scriitorii noștri locali. Mă bucur că un eveniment de acest gen este găzduit la kilometrul 0 al municipiului, felicitări tuturor și mult succes!”.

libris 2017 (1)
libris 2017 (4)
libris 2017 (2)
libris 2017 (6)
libris 2017 (8)
libris 2017 (9)
libris 2017 (5)
libris 2017 (10)
libris 2017 (3)
libris 2017 (11)
libris 2017 (7)
libris 2017 (12)

Laurențiu Dulamă, reprezentantul CJ Neamț a subliniat, la rândul său, importanța manifestării ce reunește edituri prestigioase din țară, dar în special necesitatea păstrării unei îndeletniciri mai vechi: “Bun venit în Neamț și în Piatra Neamț tuturor participanților la acest târg de carte, felicitări celor care-și vor lansa volumele la această ediție. Personal și în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, consider că avem nevoie de carte, mai ales în această epocă a informatizării electronice, când toată lumea este preocupată de telefon și de tabletă și cred că această îndeletnicire veche – de a ține cartea în mână – nu trebuie să moară. Invit nemțenii la târgul «Libris» și urez succes tuturor participanților”.

Invitat în premieră, Institutul Francez din Iași participă la manifestarea de la Piatra Neamț cu un stand de carte în limba franceză. Directorul Vincent Lorenzini a adresat un cuvânt gazdelor, în care a pus accentul pe refacerea vechii colaborări culturale româno-franceze: “Piatra Neamț este un oraș important în zona de nord-est a României, o regiune francofonă cu tradiție, iar pentru noi este important să rămână așa. Avem o colaborare foarte bună și cu Inspectoratul Școlar Neamț, cu alte instituții și cred că parteneriatul cultural poate cunoaște o revigorare”.

Prima lansare de carte a avut loc chiar în cadrul deschiderii oficiale, cu volumul „Basarabia, acum”, semnat Vlad Vlas și publicat de editura „Litera” din Chișinău, în prezentarea susținută de Anatol Vridașcu și Constantin Rusanovschi – președintele Asociației “Pro Basarabia și Bucovina”.

Pe parcursul evenimentului, pietrenii sunt invitați la manifestările obișnuite (conferințe, lansări de carte, prezentarea editurilor). Cum nu putea lipsi nici de la ediția din acest an a târgului „Libris”, Mircea Dinescu a confirmat telefonic prezența la Piatra Neamț cu o zi întârziere față de program, adică vineri, 15 septembrie, de la ora 17:30, când își va lansa cartea „Colier din bomboane de colivă” (editura Fundației pentru poezie, București) urmată de susținerea unui show culinar pe terasa restaurantului din parcul central Piatra Neamț. (C.I.)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *