Ouatu ”Trei în unu”: viceprimar, șef de echipă și administrator de complex comercial

Vasile Ouatu, directorul Centrului Comercial UNIC SA din Piatra Neamț, a fost precum cafeaua trei-în-unu. În perioada 2004-2008 a fost viceprimar, șef de club de volei, finanțat și de la Consiliul Local/Primărie, dar a și condus, de facto, activitatea Centrului Comercial UNIC SA, care, la rându-i, a avut contacte cu Primărie.

Un dosar de câteva kilograme de documente a poposit în curtea Agenției Naționale de Integritate, plin cu documente care demonstrau că zeci de documente sub antetul UNIC, din perioada 2004-2008, pe perioada de viceprimar a domnului Ouatu, erau semnate de Vasile Ouatu, a.k.a. Valică, a.k.a. ”Managerul”.

În acei ani, când legea – amănunt nesemnificativ – îi interzicea viceprimarului Ouatu să lucreze la UNIC, societatea a plătit sume foarte mari pentru datoriile lui Cristian Ouatu, fiul lui Vasile. Am arătat acest lucru într-un material anterior. Contactat telefonic, Vasile Ouatu ne-a declarat, sec și foarte convins, exact în sensul celor de mai sus, că ”În perioada 2004-2008, nu am mai avut niciun fel de treabă cu societatea UNIC. Eram viceprimar, aveam contractul de muncă desfăcut, nu știu ce s-a întâmplat în acea perioadă”.

Cât de adevărată este această declarație și ce spun documentele din dosarul de la ANI, care stau și acum, bine mersi, la dospit, vom încerca să vedem în mai multe episoade. Să remarcăm, totuși, măsurile diferite cu care a judecat Agenția cazurile din Neamț. De exemplu, doi amărâți de primari de comune au fost declarați în conflict de interese pentru că au avantajat niște rubedenii, în timp ce Vasile Ouatu făcea pe administratorul, directorul și acționarul în văzul lumii, fără fereală.

I. Ouatu – Unic și relația cu Trezoreria

Documentul de mai sus arată cum viceprimarul Vasile Ouatu semna documente de trezorerie pentru Centrul Comercial UNIC SA, ceea ce întărește declarația domnului Ouatu, că nu știe ce s-a întâmplat în acea perioadă la societate.

II. Viceprimarul angajator la UNIC

Omul care nu avea relații contractuale cu UNIC își punea semnătura pe cererea de angajare prin convenție a ing. Traian Dîrțu, om bun la toate în cadrul societății. De ce semnează Vasile Ouatu? Pentru că nu știa ce se întâmplă în societatea UNIC.

III. Viceprimarul și detergentul de la UNIC

Pentru că nu știa nimic din ce se întâmplă la UNIC, semnătura lui Vasile Ouatu apare și pe o banală cerere de aprobare a unor materiale de curățenie, la un raion din centrul comercial. Ditamai viceprimarul aprobă, cu multă acribie, 2 bucăți de săpun și 2 kg de detergent. Printre altele.

IV. Fânul de la ferma de animale de la Vaduri

Traian Dîrțu, inginerul bun la toate de la UNIC, îi cere viceprimarului de Piatra Neamț să-i aprobe bani pentru fânul necesar animalelor de la Vaduri. Se întâmpla tot în 2006, semnătura de aprobare este tot a lui Vasile Ouatu.

V. Viceprimarul rezolvă conflicte între angajații de la UNIC

Cum problemele într-un centru comercial sunt multiple, Vasile Ouatu, chiar dacă nu știa ce se întâmplă în societate, deci în necunoștință de cauză, semna pe o cerere, prin care un muzicant solicita blocarea salariului unui coleg.

VI. Muncitorii nevăzuți ai caselor de la Vaduri

Centrul Comercial UNIC și-a construit un mini-cartier la Vaduri, format din trei case și o crescătorie de animale. Casele au fost construite în timp, iar în perioada când era viceprimar Vasile Ouatu semna pe niște state de plată, ale muncitorilor care au lucrat, probabil legal și cu contracte înregistrate la ITM, pentru UNIC SA. Dar, cum domnul Ouatu doar semna, dar nu știa ce se întâmplă în societate, orice este posibil, chiar să fi fost și muncă la negru.

VII. Viceprimarul președinte al AGA UNIC SA

O hotărâre a Adunării Generale a Acționarilor UNIC SA, din 2006, este semnată tot de Vasile Ouatu, în dreptul și pentru președintele adunării, Ana Maria Corodeanu. Actul este în cinci exemplare, care se pot găsi la instituții publice, la fel ca și ordinele de trezorerie, ordinele de plată din bănci. Evident, în această perioadă, Vasile Ouatu nu mai avea niciun fel de legături cu societatea comercială UNIC SA. Doar semna o hotărâre AGA.

VIII. Pentru conformitate, semnătura din 2017 a lui Ouatu

Pentru a nu exista dubii, cum că ar fi semnat altcineva în locul său, vă prezentăm semnătura lui Vasile Ouatu, director executiv la UNIC SA, pusă pe diplomele de recunoștință date la aniversarea societății, în 2017.

Concluzie: Vasile Ouatu angaja, aproba salarii, media conflicte între angajați, superviza aprovizionarea cu materiale, lucrările de la casele de la Vaduri, semna acte de trezorerie, ordine de plată în bănci, toate pentru UNIC SA. Cu toate acestea, trebuie crezut pe cuvânt că, în perioada 2004-2008, nu a avut niciun fel de treabă cu societatea UNIC, deoarece era viceprimar. Se poate să nu-l credem, mai ales că declarația sa, cu ascunsul urmelor la Urban, unde era în AGA, s-a confirmat întru totul?

Valentin BĂLĂNESCU

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *