Vasile Aleca, fost primar de Borca, și Ciprian Ciubotă, fost viceprimar, au primit sentința definitivă, de la Curtea de Apel Bacău, în dosarul în care au fost judecați pentru afaceri necurate cu fonduri europene. Instanța le-a majorat pedepsele inițiale, care erau de 10 luni și 20 de zile de închisoare cu suspendare, la 2 ani, tot cu suspendare. În schimb le-a ridicat interdicția de a părăsi țara, dar i-a obligat să frecventeze un program de reintegrare socială, sub supravegherea Serviciului de Probațiune Neamț. Partea cea mai tristă, atât pentru fosta conducere a primăriei, cât și pentru Primăria Borca, este recuperarea prejudiciului.
”Obligă inculpații, în solidar și cu partea responsabilă civilmente, la plata către partea civilă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură București a accesoriilor fiscale, în condițiile legii, începând cu data fiecărei plăți și până la plata integrală a debitului principal”, a decis instanța.
Suma care trebuie achitată către APIA este de1.826.833,74 lei, la care se adaugă ”accesoriile fiscale” adică dobânzile și penalitățile pentru 7 ani. În mod normal, toți banii trebuie plătiți de primărie, iar ulterior UAT Borca să recupeze două treimi de la cei doi inculpați.
”Mă duc la București, la Ministerul Agriculturii, să discut acolo, să văd ce pot face”, a declarat Ovidiu Geo Niță, primarul de Borca. ”Eu am proiecte în derulare, 3 doar cu fonduri europene și dacă-mi pune poprire pe conturi, pot pleca acasă. Nu știu ce soluții există și dacă există, să văd ce spun și oficialii din minister, dar în orice caz e urât și trist. De banii de care a beneficiat comuna Borca au beneficiat toate comunele din țară. O să încercăm și o cerere de revizuire la Înalta Curte, pentru că nu e corect ce s-a întâmplat. Mă aștept ca doar penalitățle să fie 300.000-400.000 de lei și cu suma principală, ajungem la bugetul comunei pe doi ani”.
Vasile Aleca și Ciprian Ciubotă au fost acuzați de procurorii DNA Bacău că au folosit documente false pentru a obține subvenții pentru 1463 hectare de pășune, teren care, de fapt, era utilizat de crescătorii de animale din comună, ei înșiși beneficiind, la rându-le, de subvenții.
C.M.